Kook

Soep met rucola en spek

Wij aten deze soep voor het eerst bij mijn vriendin Sylvia, met de mededeling dat dit de lievelingssoep was van haar dochter Luna. Inmiddels is het ook de lievelingssoep van mijn kleuter. Hij is zo geliefd, dat ik hem zelfs misbruik. Preisoep, courgettesoep en spinaziesoep noem ik tegenwoordig ook gewoon rucolasoep. Succes verzekerd.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
 • 1 el olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 150 g aardappel, geschild en in blokjes
 • 1 liter groentebouillon
 • 150 g ontbijtspek
 • 150 g rucola
 • 125 ml slagroom
Hoe maak je hem klaar?

Verwarm de olie in een soeppan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit tot de ui goudgeel is. Voeg de aardappelblokjes toe, roer even om en schenk de bouillon in de pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep ca. 10 minuten koken tot de aardappel gaar is.

Bak intussen in een koekenpan zonder vet het ontbijtspek uit; laat uitlekken op keukenpapier.

Voeg de rucola toe aan de soep (houd een paar blaadjes achter voor de garnering) en kook 1-2 minuten mee. Schenk de room erbij en warm nog even door. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met blaadjes rucola. Geef het ontbijtspek er aan tafel bij. Lekker met dikke sneeën brood.

Ik varieer er bij deze soep inmiddels trouwens lustig op los. Meestal doe ik er ook een courgette bij. Soms spinazie als we dat nog in huis hebben, of bijvoorbeeld doperwtjes uit de vriezer.

Relax Mama in de keuken (pocketeditie) is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het gaat €9,99 kosten.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

24 Reacties

 • Reageer Relax Mama weekmenu 52: vriendinnen favo’s – Club van relaxte moeders 28 januari 2017 at 16:03

  […] Vrijdag is het tijd voor Teuns lievelingssoep. Die zijn jullie vast al vaker tegengekomen op mijn weekmenu. Ik heb het recept (uit mijn boek) nu voor jullie orde site uitgewerkt. Je vindt het hier. […]

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 58: handig voor de weekboodschappen! – Club van relaxte moeders 10 maart 2017 at 16:20

  […] Na twee bekenden gerechten op maandag en dinsdag ga ik woensdag weer eens wat nieuws proberen. Ik stuitte op dit recept van Jamie Oliver en die lijkt me dus super lekker: zoete-aardappel-broccolisoep. Jamie doet er op het laatst harissa bij, een hete Tunesische saus. Die is wel wat heftig voor mijn kinderen, dus in hun portie laat ik dat achterwege. En dan maar hopen dat zij deze soep net zo lekker gaan vinden als de rucolasoep! […]

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 61 Snelle gerechten – Club van relaxte moeders 31 maart 2017 at 09:14

  […] ben). Het wordt een van onze toppers die de meesten van jullie inmiddels wel zullen kennen: de soep met rucola en spek. (En voor degenen die hem nog niet kennen: dé lievelingssoep van Teun) Ik geef er stokbrood, […]

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 83 – ft Jamie Oliver! – Club van relaxte moeders 9 september 2017 at 07:29

  […] uit mijn kookboek Relax Mama in de Keuken: rcolasoep. Het recept heb ik ook online gezet en vind je hier. En voor de verandering ga ik me eens uitsloven voor een toetje: de chocolademousse uit Jamies […]

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 86: vega en visgerechten – Club van relaxte moeders 29 september 2017 at 08:19

  […] recept kreek ik van mijn vriendin Sylvia, van wie ik ooit ook onze favoriete soep leerde maken. Deze ovenschotel was vooral favoriet bij haar puberdochter Luna. Ik maak hem met […]

 • Reageer Relax Mama weekmenu 95: kids favorites – Club van relaxte moeders 1 december 2017 at 09:08

  […] Sinterklaas bij ons thuis met familie. Ik denk dat ik twee pannen soep (waarschijnlijk ook deze rucolasoep) ga maken en Turks brood en Libanees platbrood haal met fijne dipjes als humus en […]

 • Reageer Relax Mama weekmenu: wat de achtjarige sowieso eet - Club van relaxte moeders 4 januari 2019 at 16:11

  […] makkelijk te maken is. De soep komt uit mijn boek Relax Mama in de Keuken. Ik heb het recept ook hier online […]

 • Reageer Relax Mama budgetmenu: vijf dagen gezond eten voor €32,90 - Club van relaxte moeders 1 maart 2019 at 16:16

  […] We sluiten de week af met pannenkoeken en soep. Grote kans dat je die soep inmiddels al kent uit deze weekmenu’s of mijn kookboek. Ik kan hem ondertussen met mijn ogen dicht maken. Als dat voor jou wat lastiger is, dan vind je het recept hier. […]

 • Reageer 11 tips om minder voedsel te verspillen - Club van relaxte moeders 28 maart 2019 at 16:15

  […] zoete aardappel, ui en knoflook en die werd mega-lekker en maakte ik een keer ‘onze’ rucolasoep, waar ik ook restjes courgette en spinazie […]

 • Reageer Relax Mama weekmenu: (bijna) vegetarisch - Club van relaxte moeders 12 april 2019 at 09:41

  […] van de gezins-lievelingsoepen uit Relax Mama in de Keuken: de soep met rucola. Je vindt het recept hier. (En als je de spek weglaat is ie dus hartstikke […]

 • Reageer Relax Mama-op-verschillende-tijden-eten-weekmenu - Club van relaxte moeders 10 mei 2019 at 15:58

  […] vorige week al. Deze week eindig ik met een courgettesoep die Silvie tipte (die ik gewon steevast rucollasoep noem, omdat Teun hem dan sowieso lekker […]

 • Reageer Relax mama orde-op-zaken weekmenu - Club van relaxte moeders 23 augustus 2019 at 10:42

  […] Need I say more? Dit recept komt uit Elsbeths kookboek, maar is ook hier online te vinden. Wij eten het met naanbrood. Dat gaan we natuurlijk niet zelf staan kneden; even […]

 • Reageer Relax mama weekmenu: 5 dagen eten voor nog geen 30 euro! - Club van relaxte moeders 11 oktober 2019 at 15:12

  […] er ook in gaat, bij ons thuis heet hij nog steeds rucolasoep…. Je vindt het recept met rucola hier. We eten er Turks brood […]

 • Reageer Relax Mama weekmenu: 5 x gevarieerd eten voor 45 euro - Club van relaxte moeders 13 december 2019 at 12:41

  […] doorheen: rucola en courgette (spinazie kan ook). Het is in ieder geval een variant of dit succesvolle recept uit mijn kookboek Relax Mama in de Keuken. We eten er ‘lekker bordje’ bij. Wat wil […]

 • Reageer Gevuld brood met brie & rozemarijn - Club van relaxte moeders 19 juni 2020 at 08:15

  […] Hoe lekker ziet dit brood uit het nieuwe kookboek Backyard Cooking eruit? In dit kookboek laten Arno en Mireille van The Holy Kauw Company verschillende buitenkooktechnieken zien, en zo leerde ik dat je een brood ook gewoon op de barbecue kunt gooien. Deze lijkt me heerlijk met een soep erbij. Bijvoorbeeld deze rucolasoep. […]

 • Reageer Relax Mama Backyard-menu - Club van relaxte moeders 19 juni 2020 at 15:40

  […] Nog een recept uit Backyard Cooking. Want hoe lekker ziet dit brood eruit? Wij gaan hem eten met één van onze favo soepen erbij. Dat is dit keer deze. […]

 • Reageer Relax Mama weekmenu: maak de zoon blij - Club van relaxte moeders 28 augustus 2020 at 15:31

  […] “Als ik nog maar één ding in mijn leven mocht eten, dan zou ik denk ik soep kiezen,” zei Teun vorige week tegen mij toen we tomatensoep aten. Ik denk eigenlijk dat hij pizza bedoelde, maar goed, ik heb het hierbij gelaten. Er komt dus zeker soep op het menu. Deze week onze oude vertrouwde rucolasoep. Je vindt ons recept hier. […]

 • Reageer Relax Mama weekmenu volgens de tienjarige - Club van relaxte moeders 12 maart 2021 at 10:03

  […] Relax Mama in de Keuken en staan al jaren met stip op nummer 1 bij Teun. Je vindt dit recept hier. Overigens gooi ik er de laatste tijd ook vaak nog een courgette doorheen. We eten hier […]

 • Reageer Relax mama -kook samen met je kinderen - weekmenu - Club van relaxte moeders 30 april 2021 at 17:01

  […] Deze soep uit Relax Mama in de Keuken is nog steeds favoriet bij ons in huis, en als je deze samen maakt zullen jullie allebei merken dat verse soep maken eigenlijk een fluitje van een cent is! Je vindt ons recept hier. […]

 • Reageer Relax Mama - eten in de tuin - menu - Club van relaxte moeders 4 juni 2021 at 17:26

  […] ook dit brood :)) Wij gaan hem eten met één van onze favo soepen erbij. Dat is dit keer deze. Hoe je het gevulde brood maakt zie […]

 • Reageer Relax Mama - dit lusten je kinderen wel -menu - Club van relaxte moeders 18 februari 2022 at 14:11

  […] kaas, droge worst en olijfjes. Wij eten er een groene soep van. Die begon ooit als rucolasoep, zie dit recept, maar tegenwoordig gooi ik er van alles bij wat er nog in de koelkast ligt (zoals courgette, […]

 • Reageer Avondvierdaagse weekmenu - Club van relaxte moeders 20 mei 2022 at 10:14

  […] is onze rucolasoep niet moeilijk en snel klaar. Je vindt het recept van Teun’s favoriete soep hier. Tosti er bij (of kant en klare pannenkoek) en […]

 • Reageer Back to school weekmenu - Club van relaxte moeders 19 augustus 2022 at 09:07

  […] mijn kookboek Relax Mama in de keuken staat ons succesrecept rucolasoep. Ik maak hem tegenwoordig eigenlijk altijd met ook nog courgette erbij. Het wordt een superlekkere […]

 • Reageer Relax Mama snelle gerechten-menu - Club van relaxte moeders 28 oktober 2022 at 07:31

  […] Nog een gouwe ouwe van ons die ik maak als er snel iets op tafel moet dat ook nog iedereen lekker vindt. De rucolasoep uit het boek Relax Mama in de keuken. Je vindt het recept ook hier. […]

 • Laat je reactie achter