Kook

Avondvierdaagse weekmenu

Voor een aantal van jullie komt dit weekmenu geloof ik net een week te laat, en voor sommigen misschien iets te vroeg (sla hem dan op). Maar in de maanden mei en juni wordt er in Nederland heel wat afgewandeld. En dat betekent: een beetje passen en meten met tijd en avond-eten. En hier is het Relax Mama weekmenu to the rescue! Want hier zijn een zeven gerechten die nog wel te doen zijn (zeven voor vier dagen zodat je wat te kiezen hebt). Maar eerst wat bonustips om deze week te overleven 🙂

Tips om de week van de avondvierdaagse relaxt door te komen:

  • Stel deze week niet te hoge eisen aan jezelf en aan je kinderen qua eten.
  • Alle vitamines die er in gaan zijn mooi meegenomen.
  • Onthoud: volgende week is er weer een week.
  • Kijk of je nog iets uit de vriezer kan trekken of (als je nog tijd hebt) kook alvast voor in de vriezer. Goeie recepten daarvoor vind je hier).
  • Schuif de kinderen in de middag alvast een bak komkommer/tomaatjes/paprika/wortel toe.
  • Kijk of je kind ook een avond bij een meelopend klasgenootje kan mee-eten (en andersom).
  • Een tosti is ook warm eten.
  • Vergeet niet dat je ook een kanskaart kunt inzetten.
Maandag: Pasta spinazie en champignons

Dit lijkt me de ideale pasta om de avondvierdaagse week mee te beginnen. Als je kind tenminste van spinazie houdt. Anders zou ik voor een andere kiezen, om de week niet gelijk met gezeur te beginnen. Maar deze spinaziesaus is anders ideel, want: supermakkelijk en snel, én je hebt gelijk een goed gevoel over de groente die er in gaat bij je kind. Ik maak hem met spinazie a la crème uit de diepvries, omdat je er dan geen room bij hoeft te doen. Het enige wat even een (klein) werkje is, is een uitje snipperen, knoflook pletten en champignons snijden (of deze voorgesneden kopen).
Fruit eerst de knoflook, ui en stukjes champignons en doe daarna de spinazie erbij. Als alles warm is en de pasta gaar doe je alles op de borden met wat geraspte kaas er bij. 

Dinsdag: Pizza

Dag één was relatief gezond, én er was gekookt, dus dag twee is een prima dag voor diepvriespizza’s. Iedereen blij en vrolijk richting het startpunt van de vierdaagse, toch?

Woensdag: Wraps

Wraps kun je natuurlijk zo gezond, of ongezond maken als je zelf wilt. Je kunt ze bijvoorbeeld vullen met sla, komkommer en shoarma, maar ik ga toch liever voor de Mexicaanse variant met gehakt. Ik bak de gehakt rul met Mexicaanse kruiden, een gesnipperd uitje en stukjes rode paprika. Verder doen we tomaten, wat mais en ijsbergsla in de wraps en we maken ze af met kaas en saus naar wens (tacosaus, creme fraiche en guacamole).

Donderdag: Pastasalade met vis

In een ‘normaal’ weekmenu zet ik nooit twee keer pasta. Maar hé, in een week is deze is pasta toch wel een geschenk uit de hemel. En een pastasalade helemaal want die kan je al eerder op de dag klaarmaken. Ik zocht er twee met vis voor je uit, want dat stond nog niet op het menu. Deze pasta met tomaatjes en gerookte zalm van Susan Aretz is één van mijn favoriete pastasalades, maar deze met tonijn en sperziebonen is ook een goeie.

Vrijdag: Soep en tosti’s

In tijden van stress en avondvierdaagse is het natuurlijk altijd geoorloofd een blik (of zak) soep open te trekken, maar wil je toch zelf een soepie maken dan is onze rucolasoep niet moeilijk en snel klaar. Je vindt het recept van Teun’s favoriete soep hier. Tosti er bij (of kant en klare pannenkoek) en klaar!

Zaterdag: bami goreng

Op donderdag bami goreng met kip en satésaus en ik bak er voor iedereen een eitje bij. Ik gebruik voorgesneden groente en een kant-en-klare kruidenmix voor nasi of bami goreng (het liefst eentje van de toko). De kipfilet, kun je eventueel ook voorgesneden kopen natuurlijk, of je doet hem vegetarisch of met bijvoorbeeld garnaaltjes. Ook lekker. (En heb je helemaal geen tijd? Dan kun je natuurlijk ook kant-en-klare bami halen. Maar dat is eigenlijk mijn guilty pleasure).

Zondag: Rösti roerbakschotel

Toen ik ooit eerder input vroeg voor snelle maaltijden kreeg ik van Manou de tip voor – zoals zij het noemde- een röstiprutje. Zij bakt salami in blokjes doet er diepvriesrösti bij en daarna nog (diepvries) doperwten. Beetje peper en eventueel cajunkruiden en… zij serveert het met pindasaus (daar heb ik dan weer mijn twijfels bij). Zo’n rösti roerbakschotel lijkt mij ideaal voor deze week. Ik vond ook nog een goed recept op de site kidseropuit.nl. Daar staat een recept dat geschikt is voor de camping, met gehakt en groenten. Klinkt ook goed (en snel).

Ik hoop dat dit weekmenu jullie genoeg inspiratie biedt om de avondvierdaagse week fijn door te komen!

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter