Relax

nog meer kinderboeken die echt leuk zijn om voor te lezen

Tijdens de kinderboekenweek schreef ik dit blog met daarin mijn favoriete voorleesboeken. Boeken waar ik zelf echt lol in heb gehad tijdens het voorlezen en waarbij ik niet de neiging had om stiekem bladzijdes over te slaan. Als reactie op dat blog kreeg ik een heleboel nieuwe voorleessuggesties. Toen ik zag dat het nu de Nationale Voorleesdagen zijn, leek het me leuk een vervolg te geven op dit blog, vol met jullie tips!

IMG_7561De Gorgels

De Gorgels van Jochem Myer werd met stip het meest genoemd door jullie. Het gaat over het jongetje Melle dat een vreemd wezentje op de rand van zijn bed ziet zitten. Ik heb het boek zojuist in een boekwinkel op Terschelling gekocht en zojuist het eerste hoofdstuk gelezen. Ik heb nu al zin het cadeau te doen aan Teun als ik thuis kom. De hoofdstukken zijn precies lang (of kort) genoeg voor één voorleesbeurt. Je kunt hem trouwens ook als luisterboek kopen. Dat lijkt me ook superleuk, want dat heeft Jochem Myer zelf ingesproken. Op de site van bol.com staat ook een filmpje daarover. Heel leuk om te zien. Kijk hier. (voorlezen vanaf 5 jaar)

De Kleine Kapitein666752507

Velen van jullie noemden ook de Kleine Kapitein. En daar ben ik het helemaal mee eens. Die was ik op mijn vorige lijstje gewoon vergeten. Ik heb de drie boeken van de Kleine Kapitein nog uit mijn eigen kindertijd in huis. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder ze voorlas. Ik heb de drie boeken nu net uit samen met Teun. Ik heb een deel ervan zelf voorgelezen. Een deel ervan hebben we geluisterd via het luisterboek. Dat was ’s avonds in bed wel heel erg Relax Mama ;). Ik denk dat deze net als De Gorgels leuk is vanaf een jaar of 5. Misschien 6.

666752507Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept

Eentje voor de kleinere kinderen. Dit is ook echt zo’n klassieker, die wij volgens hebben gekregen als kraamcadeautje bij Keet. In dit prentenboek krijgt de mol een keutel op zijn kop en loopt hij verschillende dieren langs om te weten te komen wie er op zijn kop heeft gepoept. Elk dier laat zijn ontlasting zien. Het is tijdens het voorlezen extra leuk om er bijpassende geluiden bij te maken…

De Hik666752507

Ik kocht dit boek bij een jeugdvoorstelling van Micha Wertheim: cabaretier en schrijver van dit boek. Het
was zo’n onwijs leuke voorstelling dat ik dit boek wel moest kopen. Het gaat over de hik. De hik houdt een vurig pleidooi voor zichzelf, want anders zou zijn laatste uur wel eens geslagen kunnen hebben. Het is ook nog eens superleuk geïllustreerd. Hij is leuk om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 4.

666752507De GVR

In mijn vorige blog had ik Mathilde van Roald Dahl opgenomen. Velen van jullie wilden daar De GVR aan toevoegen. Dus bij deze! Ik heb hem jaren geleden aan Keet voorgelezen, maar ga hem zeker ook op het lijstje voor Teun zetten. Want van Roald Dahl kun je tenslotte niet genoeg lezen. Het is trouwens niet het makkelijkste boek om voor te lezen, want er zijn een heleboel woorden verhaspelt. Maar dat maakt het juist ook zo leuk.

De kinderen van Bolderburen666752507

Naast Roald Dahl, mag Astrid Lindgren natuurlijk ook niet ontbreken. Velen van jullie noemden De kinderen van de Bolderburen. Mijn vriendin Eva vond dat ik Lotta uit de Kabaalstraat moest opnemen en ikzelf heb deze zomer eigenlijk ook enorm genoten van het luisterboek van Ronja De Roversdochter. Ik raad ze dus gewoon allemaal aan!

666752507De avonturen van Tommie en Lotje

De avonturen van Tommie en Lotje is een van de favoriete voorleesboeken van mijn vriendin en columnist Miloe. Haar dochter Nina vertelde dat de juf (van groep 1) het had voorgelezen: “Het ging over een jongetje dat zó nodig moest plassen in de trein en toen plaste hij in zijn broek over de schoenen van een meneer. Dat is toch gek hè mamma.” Naar aanleiding van dit enthousiaste verhaal van Nina stapte Miloe naar de juf en kwam erachter dat het om dit boek ging. Sindsdien dus een van de lievelingsboeken bij hun in huis. “Omdat er ook veel grapjes inzitten die ook voor de volwassen voorlezer leuk zijn,” aldus Miloe. (Voorlezen vanaf een jaar of vier)

Botje666752507

Een andere favoriet van Miloe en haar kinderen is Botje. Een boek van Janneke Schotveld die ook Superjuffie schreef. Botje gaat over een robotje dat woont bij Bibi: een meisje die samenwoont met haar vader die een wolwinkel heeft. Wat zij heel saai vindt. Het boek is volgens Miloe grappig, lief én spannend en er zit een lekker vaart in. Het is voor kinderen vanaf 7 jaar, maar Miloes zoon Otis van 9 vond het ook nog spannend. Ik zet hem op mijn lijstje.

666752507De ongelooflijke Ravi Ravioli

Deze ken ik zelf niet, maar ik hoorde van verschillende kanten dat De Ongelooflijke Ravi Ravioli een aanrader is om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 7. Jozua Douglas is sowieso een grappige schrijver. Hij schreef ook De verschrikkelijke badmeester, die hier in huis ook goed in de smaak viel.

eigenwijs hertFred het (heel erg eigenwijze) hert

Tot slot nog een boek dat een van jullie aanraadde onder mijn vorige lijstje. Ik ken hem nog niet, maar de titel vind ik zo grappig dat ik hem zeker een keer ga lezen: Fred het (heel erg eigenwijze) hert. Het is een prentenboek, dus ook geschikt voor de kleintjes.

Heb je het vorige lijstje met mijn favoriete voorleesboeken gemist? Die vind je hier

 

Wil je vanaf nu nooit meer een bericht van de club missen? Sinds kort mail ik iedere zondag een nieuwsbrief met het weekmenu en alle artikelen die de week ervoor op de Club van Relaxte Moeders zijn verschenen. Als je dat handig vindt, vul dan onderstaande formulier even in!

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer 12 toffe dingen om op afstand te doen - Club van relaxte moeders 24 maart 2020 at 11:39

    […] Dit was met stip de tip die ik het meeste binnenkreeg. Voorlezen via een filmpje of via beeldbellen (bijvoorbeeld via What’s app, Facetime of Skype). Neem een lekker dik boek en je kunt de ouders van je kleinkinderen even een tijdje ontlasten, én je hebt zelf langer plezier. Inspiratie nodig voor leuke boeken? Ik schreef ooit dit blog met toffe voorleesboeken. […]

  • Laat je reactie achter