Kook

Relax Mama-weekmenu 86: vega en visgerechten

Een nieuw weekmenu! Het leek mij wel eens goed om een weekje geen vlees te eten. Een half vegetarisch weekmenu daarom deze keer. Half, want wel twee dagen met vis. Vooral mijn dochter is nogal een vleesliefhebber (en dat kan ze ook wel gebruiken met al die sport en dat dunne lijf), dus ik heb echt mijn best gedaan op recepten waar zij vast ook heel blij van wordt. Dus, bij deze recepten zonder vlees voor het hele gezin!

Maandag: Aardappeltortilla tomaat en tonijn

Ik begin de week met een recept dat ik vond op de ah.nl toen ik zocht op de zoektermen ‘aardappel’ en ‘vis’. En ik kreeg er gelijk zin in. Die wordt het dus op maandag: aardappel-tortilla met tomaat en tonijn.

Dinsdag: Pasta pesto en gebakken worteltjes

Vandaag een simpele pasta. De pasta met pesto maak ik het liefst met pesto uit het versvak van de groente-afdeling (je kunt het natuurlijk ook zelf maken). Ik doe er champignons of andere paddestoelen doorheen en serveer het met Parmezaanse kaas. Als bijgerecht maak ik gebakken worteltjes. Die zijn zoooooo lekker. Dit doe ik door winterpeen in schijftje te snijden. Bak deze wortelschijfjes eerst op wat hoger vuur aan en smoor ze daarna op lager vuur gaar. Ze hebben eigenlijk helemaal geen kruiden nodig. Zijn heel lekker zoet. De wortels moeten wel even opstaan, dus begin daar eerst aan voordat je de pesto pasta maakt (want die is heel snel klaar).

Woensdag: Bietenrisotto

Ik vind het wel weer eens tijd voor de bietenrisotto van  Fransesca kookt. De walnoten en feta maken hem wat mijn betreft helemaal lekker. Ik denk dat Teun een wat kalere variant wil, mét bieten, maar zonder de feta en en de walnoten.

Donderdag: Ovenschotel kabeljauw, boontjes, zoete aardappel

Dit recept kreek ik van mijn vriendin Sylvia, van wie ik ooit ook onze favoriete soep leerde maken. Deze ovenschotel was vooral favoriet bij haar puberdochter Luna. Ik maak hem met boontjes. Hij kan ook goed met broccoli. De hoeveelheden

Dit heb je nodig

– zoete aardappel geschild en in stukken gesneden
– sperzieboontjes of haricots verts (gedopt)
– kabeljauwfilets
– 1 teen knoflook, geperst
– Olijfolie, sambal, zoete chilisaus
En zo maak je het
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Kook de zoete aardappel kort, maar wel zo dat ze al bijna gaar is, tikkie zout erbij
– Blancheer de boontjes, snufje zout erbij
– Vet de ovenschaal in met olijfolie
– Leg de zoete aardappel onderin en doe er wat peper overheem
– Leg je de kabeljauwfilets op de zoete aardappel en besprenkel met beetje olijfolie
– Bedenk de vis met de boontjes (of met broccoli)
– Maak een sausje van sambal, zoete chilisaus en vers geperste knoflook en giet dit over de boontjes.
De boel zo’n 20 à 30 minuten in de oven en eet smakelijk!
Vrijdag: Gnocchi tomatensaus mozzarella, gebakken paprika, erwtjes parmezaanse kaas

Deze gerechten samen zorgen voor een hele fijne gekleurde tafel!

Eerst de gnocchi, daar maak ik een hele eenvoudige saus bij van tomaten uit blik. Dit heb je nodig:
– een pak gnocchi (deze bijvoorbeeld)
– blik gepelde tomaten
– knoflook fijngesneden
– 1 uit gesnipperd
– mozzarella in stukjes gesneden
– handje verse bascilicumblaadjes
– zout en peper

Je maakt het als volgt: Fruit de ui en knoflook zachtjes in wat olijfolie. Kruid met peper en zout en doe de gepelde tomaten erbij. Laat dit een paar minuten opstaan. Kook ondertussen de gnocchi (in een paar minuutjes klaar). Giet de gnocchi af als hij klaar is. Doe de stukjes mozzarella bij de warme gnocchi en schenk er vervolgens de tomatensaus bij. Meng goed en serveer met wat verse basilicum.

De gebakken paprika maak ik met drie kleuren paprika’s die ik eerst in repen snijd en dan langzaam opbak in olijfolie. Als ze een beetje beginnen te kleuren, vuur wat lager, scheutje balsamicoazijn erbij en nog even laten pruttelen. Ze worden dan echt superlekker zoet.

Voor de doperwtjes gebruik ik diepvrieserwtjes. Die maak ik zoals op het pak en als ze klaar zijn strooi ik er wat Parmezaanse kaas over. Dat maakt ze net iets spannender.

En dat was het voor deze week!

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige 85 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Vorig jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter