Kook

Relax Mama weekmenu 52: vriendinnen favo’s

“Wat gaan jullie volgende week zéker eten?’ vroeg ik mijn vriendinnen Eva, Miloe en Tischa met wie ik een paar dagen in een huisje op Terschelling zat. En zo kwam ik tot een gezamenlijk weekmenu, met favoriete gerechten van hun kinderen.

Maandag: tagliatelle met zalm en cherrytomaatjes van Eva

Dit is Eva’s ultieme Relax Mama-recept. Haar kinderen vinden dit allemaal lekker (en nee, dat zijn geen makkelijke eters) en het is nog in tien minuten te maken ook.

Zo maak je het:

  • Kook de tagliatelle en bak ondertussen zo’n 300 gram gerookte zalm in de pan.
  • Doe er zo’n 300 gram gehalveerde cherrytomaatjes bij
  • Doe er een bakje crème fraiche bij en een paar lepels rode pesto. (Even proeven hoeveel je lekker vindt. Hij mag nog wat sterker van smaak zijn want als je de pasta erbij doet, wordt de smaak vanzelf zachter)
  • Roer de tagliatelle er doorheen en klaar ben je. Een groene salade erbij is wel lekker.

Omdat Eva zelf vaak koolhydraatarm eet, maakt ze er voor zichzelf vaak spaghetti van van courgette bij, oftewel ‘courgetti’. Hoe je dat maakt, vond ik hier.

Dinsdag: Ovenschotel rodekool met gehakt van Tischa

Alhoewel Miloe en Eva van hun stoel vielen toen ze hoorden dat Tischa’s zoon rodekool prima eet, kan ik dit hier thuis ook best wel voorschotelen. Tischa gaat volgende week in ieder geval voor deze ovenschotel. Die maakt ze als volgt. Ze vult een ovenschotel met de volgende laagjes:

  • laag 1: aardappelpuree
  • laag 2: gehakt dat je rul even hebt gebakken met een gesnipperd uitje en wat peper en zout (en evenuteel wat gehaktkruiden).
  • Laag 3: Appelcompote
  • Laag 4: rode kool met appel uit een pot
  • Laag 5: aardappelpuree
  • Laag 6: geraspte kaas

Deze ovenschotel zet je circa 25 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden).

Woensdag: zelfbouw tortilla’s van Miloe

“Wij eten sowieso tortilla’s,” riep Miloe, “dat is eigenlijk het enige wat Otis lust,” voegde ze daar nog aan toe. En zo komt het dat er bij Miloe thuis wekelijks tortilla’s op het menu staan. Zij gebruikt meestal de meergranevariant, maar wees me ook op het bestaan van worteltortilla’s.

Hoe eten ze ze? Nou, allemaal op hun eigen manier. Zoon Otis bestrijkt de tortilla met mexicaanse salsa (mild) en en geraspte kaas. Dan eet hij er los tomaatjes, wortel en paprika bij. En dochter Nina eet de tortilla’s met kaas ertussen waarna het weer terug de pan in moet om deze te laten smelten. Daarna doet ze er mais uit een blikje, avocado en iets van roomkaas of crème fraiche op en rollen maar. Zij eten hem dus vegatarisch. Ik denk dat ik ze met stukjes kipfilet ga maken.

Schermafbeelding 2017-01-28 om 15.42.42Donderdag: Risotto Milanese met caponata en broccoli en rundervinken

Omdat ik Eva al een tijd geleden het recept had beloofd van de caponata die ik wel eens maak, zocht ik online of ik dat kon vinden. Dit recept van Jamie Oliver lijkt er behoorlijk op. Als je nog nooit caponata hebt gegeten: dit is echt zo’n lekkere (lauw)warm groentesalade. Het is een oud Siciliaans gerecht. Je kunt het misschien nog het meeste vergelijken met ratatouille, maar dan veel lekkerder.

Ik heb bedacht dat we dat kunnen eten met een eenvoudige risotto: risotto Milanese, oftewel gele risotto. En wij eten er heel eenvoudig een rundervink bij. Topcombinatie vinden wij dat.

Bang dat mijn kinderen wat minder enthousiast zijn over de caponata als wij dat zijn, dus ik kook er gewoon wat broccoli bij.

Schermafbeelding 2017-01-28 om 14.25.19Vrijdag: Rucolasoep stokbrood en rauwkost

Vrijdag is het tijd voor Teuns lievelingssoep. Die zijn jullie vast al vaker tegengekomen op mijn weekmenu. Ik heb het recept (uit mijn boek) nu voor jullie orde site uitgewerkt. Je vindt het hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter