Webinar-reeks: Opvoeden en relaxt blijven (of worden)

Opvoeden en relaxt zijn, kan dat? Het is nogal wat, je kind richting de eindstreep loodsen. Hoe pak je het aan als je kind (te) veel achter een scherm zit? Wat doe je als je kind vaak buikpijn heeft van onzekerheid of als hij of zij het verdomd om te luisteren? En… hoe blijf je zelf relaxt tijdens deze zoektocht? In 2020 verzorgden kinderpsycholoog Tischa Neve en ik voor het eerst een aantal webinars. En wat kregen we daar veel toffe reacties op. Daarom zijn we er in 2021 mee doorgegaan.

De volgende webinars komen nog, of kun je nog terugkijken:

  • 11 mei: meer zelfvertrouwen voor je kind (en voor jou)
  • 14 juni: ‘En nu is het genoeg!” Over grenzen aangeven en afspraken maken
  • 5 juli: groeps- en sociale druk bij pubers

Terugkijken:

  • Hoe houden we het gezellig? Over broers en zussen en ruzies sussen.
  • Help (en hoera) een scherm (kinderen tot 9 jaar)
  • Temperamentvolle kinderen
  • Help! Een (pre)puber
  • Ojee mijn peuter is in de pubertijd

Experts in opvoeden en in relaxt blijven (of worden)
De webinars van Tischa en mij gaan over opvoeden (Tischa’s aandeel) maar ook over hoe je zelf relaxt blijft in deze fase van je leven. Door onze beider expertises samen te voegen ontstaan webinars die leerzaam en gevarieerd zijn, veel herkenning bieden én nog gezellig zijn ook.

11 mei: Meer zelfvertrouwen voor je kind (en voor jou!)

“Als hij maar gelukkig is!” Dat willen we allemaal het liefst voor onze koters. Als ouder heb je hier natuurlijk niet alle invloed op, maar we kunnen wel veel doen om onze kinderen een positief zelfbeeld te geven en een gezond zelfvertrouwen. Wat kun jij toevoegen zodat je kind uitdagingen durft aan te gaan, tegenslagen kan opvangen en makkelijk(er) sociale contacten kan leggen? En: Hoe draagt jouw vertrouwen in jezelf en jouw kijk op de wereld hier ook aan bij? Ben jij iemand die onbevreesd in het diepe durft te springen? Via deze link kun je je inschrijven voor dit webinar.

Voor ouders van kinderen tot ongeveer 14 jaar

14 juni: ‘En nu is het genoeg!’ Over grenzen aangeven en afspraken maken

Kinderen die maar niet luisteren, die geen ‘nee’ accepteren en voor jouw gevoel een loopje met je nemen. Hoe ga je daarmee om? Waarom werkt straffen vaak averechts en wat kan je dan in vredesnaam wel doen? In dit webinar bespreken we hoe je liefdevol maar duidelijk grenzen kunt aangeven en hoe je kinderen helpt om beter mee te werken en te luisteren. Ook komt aan bod hoe je zélf relaxed en overeind blijft als je kind stormachtig of brutaal is en bekijken we hoe je afspraken met elkaar kunt maken die het leven voor iedereen fijner maken. Via deze link kun je je inschrijven voor dit webinar.

Voor ouders van kinderen tot en met de basisschool

5 juli: Groeps- en sociale druk bij pubers

De puberteit is een roerige tijd. Jezelf leren kennen, je staande houden en je plek vinden tussen leeftijdsgenoten én omgaan met alle verwachtingen van ouders, anderen en sociale media. Het lijkt alsof de jongeren van nu meer druk voelen dan wij dat vroeger deden, en dat valt niet altijd mee. Wat maakt dat tieners zo gevoelig zijn voor groepsdruk en hoe leer je je kind hiermee omgaan? Kun je ze helpen, ook als ze met hun ogen rollen als je alleen maar adem haalt? En hoe zorg jij er als ouder voor dat je de sociale druk voor je kind niet te hoog maakt? Geef je via deze link op voor dit webinar.

Voor ouders van kinderen van 10 tot 18 jaar oud

Terugkijken: Hoe houden we het gezellig? Over broers en zussen en ruzies sussen 

Supergezellig meerdere kinderen, maar soms ook een hele uitdaging en veel onderling gedoe. Hoe houd je de sfeer tussen broers en zussen goed en hoe ga je met gedoe tussen broers en zussen? In dit webinar bespreken we hoe je onderlinge ‘fitties’ oplost, of nog beter: hoe voorkom je ze zoveel mogelijk? We kijken of je altijd moet ingrijpen of dat je het kunt laten gaan en ook niet geheel onbelangrijk: we bespreken hoe je ervoor zorgt dat je zelf je hoofd koel houdt in het heetst van de strijd, hoe blijf je zelf relaxed onder dat voortdurende gekibbel? Wil je dit webinar terugkijken? Via deze link schaf je het webinar aan en kijk je op je eigen tijd.

Voor ouders van kinderen tot en met de basisschool

Terugkijken: help (en hoera!) een scherm (kinderen 1 – 9 jaar)

Onze kinderen groeien op met tablets en smartphones. Ze zijn er heel jong al superhandig mee, sommigen kunnen al swipen en klikken als ze één zijn. Daar hebben ze later in hun leven ook zéker profijt van. En wat is het lekker om ze af en toe achter een filmpje te zetten zodat je zelf je handen vrij hebt. Maar… Hoe slecht is het nou eigenlijk al die tijd achter schermen? En wat is er goed aan? Hoe voorkom je dat ze teveel achter een scherm zitten of hoe verminder je het? Hoe zorg je voor duidelijke afspraken rondom schermgebruik en wat kunnen ze nou beter niet kijken/doen/spelen en wat juist wel? Dit webinar is al geweest, wil je het terugkijken? Dat kan hier.

Terugkijken: Temperamentvolle kinderen (van Tischa en Eva)

Lijkt jouw kind opvliegender of koppiger dan andere kinderen? Kan hij of zij heel gevoelig op iets reageren als jij dat totaal niet verwacht? Lijken dingen nooit gewoon vanzelf te gaan en blijft je kind maar onderhandelen? Dan is de kans groot dat je een temperamentvol exemplaar hebt. Temperamentvolle kinderen zijn intense, gevoelige en opmerkzame kinderen met een sterke eigen wil. Prachtige eigenschappen, maar soms ook verdomd lastig. In dit webinar leer je alles over de eigenschappen van temperamentvolle kinderen en hoe je deze kunt herkennen. Je krijgt praktische handvatten om je kind zo te ondersteunen dat de positieve kanten van deze eigenschappen boven komen drijven en je gaat (weer) op een positieve manier naar je kind kijken waardoor er weer meer plezier en lol is samen en minder strijd.

Dit webinar geeft Tischa samen met Eva Bronsveld. Eva is net als Tischa opvoedkundige. Ze is moeder van een paar behoorlijk temperamentvolle kinderen en schreef de bestseller Temperamentvolle kinderen, waarmee ze al heel wat ouders geholpen heeft. Wil je dit webinar terugkijken? Dat kan hier!

Terugkijken: ‘Help, een (pre)puber…!

Sommigen lijken met tien al in de pubertijd, anderen veranderen opeens als ze naar de brugklas gaan. Ieder kind volgt zijn of haar eigen tempo, maar wat is jouw tempo als ouder? Hoe deal jij er mee als je je kind opeens nergens meer voor kunt porren? Als ze alleen nog maar met hun ogen kunnen rollen als je iets zegt? Hoe blijf je in jezelf vertrouwen als je kind doet of je gek bent? Wat werkt er in de communicatie en omgang met (aanstormende) pubers? Hoe geef je ze de verantwoordelijkheid die ze zo graag willen én geef je ze begrenzing en kaders die ze ook nog heel hard nodig hebben? Zin om dit webinar terug te kijken? Dat kan hier.

Voor ouders van kinderen tussen de 10 en 14 jaar

Terugkijken: Ojee! mijn peuter is in de pubertijd

De ene dag heb je nog een schattige baby en opeens heb je een peuter in huis die niet wil eten, die driftig wordt en oh jeeeee, die een eigen wil heeft. Hellup! Het is allemaal heel goed en logisch dat je kind zich ontwikkelt, maar dat wil nog niet zeggen dat het allemaal makkelijk is. Zowel voor hem of haar, als voor jou als ouder. Want opeens moet je gaan opvoeden. In het webinar over de peuterpuber bespreken we wat er zoal verandert als je kind een peuter wordt, we bespreken waarom peuters soms wel pubers lijken en hoe je om kan gaan met dwars gedrag en driftbuien. En last but not least, hoe je ervoor zorgt dat ze gewoon een beetje gaan meewerken…
Dit webinar is al geweest via deze link kun je de opnames van dit webinar bestellen.

Wat je verder wilt weten over de webinars:

  • De webinars duren 1,5 uur.
  • Je kunt ze live volgen van 20.30 tot 22.00 uur, maar als je op de bewuste datum of tijd niet kunt, kan je ook altijd later terugkijken of luisteren (dat kan bijvoorbeeld ook terwijl je een lullig klusje als was opvouwen doet).
  • Het enige webinar dat niet ‘s avonds is, is die over temperamentvolle kinderen (die is van 10-11.30 u )
  • Als je live meedoet, kun je (maar het hoeft niet) via de chat vragen aan ons stellen of vragen of tips geven aan de andere deelnemers.
  • Als je later terugkijkt kan dit niet, maar kun je de chat nog wel lezen.
  • De webinars kosten €9,95 per stuk.
  • Je kunt je voor iedere webinar los aanmelden via de linkjes bij de omschrijvingen hierboven. 
  • Na afloop van het webinar ontvang je een terugkijk-link én een hand-out met een samenvatting van de belangrijkste leerpunten.