Kook

Klassieke Lasagne Bolognese

Ik weet niet wat het is, maar ik word heel gelukkig van lasagne maken. Waar dat precies door komt, daar ben ik nog niet achter. Misschien is het doordat ik weet dat dit een van mijn toppers is. Misschien is het doordat ik deze alleen maak als ik toch al relaxed ben, en is het een kip-ei verhaal. Het is namelijk geen snelle lasagna. Het is wel even een klusje en de saus wordt lekkerder als je hem echt de tijd geeft. Maar hé, dan heb je ook wat. Daarom maak ik hem altijd op woensdag. Ik heb geprobeerd ‘mijn’ recept online te vinden, maar overal zag ik toch net iets anders staan. Dus ik heb besloten hem toch maar voor jullie uit te typen. Hier komt ie.

Dit heb je nodig:
 • 1 wortel in stukjes
 • 1 ui gesnipperd (overigens koop ik op luie dagen ook wel eens voorgesneden uien en wortels voor hutspot…)
 • 1 stengel bleekselderij in stukjes
 • 50 gram spekreepjes
 • 2 teentjes knoflook geperst
 • 300 gram gehakt
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 300 ml rode wijn met bouillonpoeder, of 300 ml bouillon
 • peper en zout
 • olijfolie
 • pakje bechamelsaus (jaja dat kun je ook zelf maken, zoals hier staat beschreven)
 • 500 ml melk
 • 250 gram mozzarella in stukken gescheurd of in gesneden
 • 100 gram Parmezaanse kaas vers geraspt
 • 250 gram lasagnevellen

Zo maak je hem:

 • Verwarm de boter en de olie in de pan en bak daarin de groente, ui en knoflook en de spekreepjes aan. Voeg het gehakt toe en roer het erdoor tot het kruimelig en gaar is.
 • Voeg dan de tomaten uit blik toe en (de wijn met) bouillon. Voeg wat peper en zout toe en laat alles met de deksel er op een uur op laag vuur pruttelen. Af en toe omroeren.
 • Verwarm halverwege de oven voor op 200 graden
 • Maak de bechamelsaus zoals op de verpakking. Of maak het zelf met melk, boter en bloem (zie hier)
 • Nu kun je de lasagne gaan bouwen! Begin met een klein laagje bechamelsaus in de ovenschaal. Daarover een laag lasagnevellen. Dan: de Bolognesesaus, bechamel, mozzarella, en weer de vellen, etc. Tot de schaal vol is. Eindig met de de bechamelsaus en strooi daar de Parmezaanse kaas over.
 • Hop de oven in voor een minuut of 30 (kijk even op de verpakking van de lasagnevellen).
 • En nu eerst even relaxen!

Die saus is trouwens nóg lekkerder als je hem een dag eerder maakt.

Wil je vaker wat kookinspiratie ontvangen? Ieder weekend mail ik een nieuwsbrief met mijn weekmenu en alle artikelen die de week ervoor op de Club van Relaxte Moeders zijn verschenen. Als je dat handig vindt, vul dan het formulier op deze pagina even in!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

19 Reacties

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 59: met boodschappenlijstje! – Club van relaxte moeders 17 maart 2017 at 11:09

  […] Ik begin de week met een van onze favorieten. Keet is de afgelopen week behoorlijk ziek geweest dus die kan wel even iets stevigs gebruiken (wat ze graag eet). En daar voldoet deze lasagne helemaal aan. Ik heb hier al eerder opgeschept over mijn top-lasagne, dus dat zal ik nu niet weer doen ;). Ik denk dat ik de saus zondag alvast maak. Het is namelijk geen snelle lasagne als je hem echt lekker wilt hebben. De saus moet wel een uurtje opstaan en daarna moet de lasagne ook nog een half uur in de oven. Bovendien is de saus lekkerder als je hem een dag van te voren maakt. Je vindt mijn superrecept hier. […]

 • Reageer Shirley 22 maart 2017 at 11:17

  Hmmm…hoe moet ik de wijn met bouillon zien….is t en 300 ml wijn en 300 ml bouillon? Of moet ik bouillonpoeder erbij doen?

  • Reageer Elsbeth Teeling 3 november 2017 at 16:39

   Oh oh, ik zie nu 7 maanden later pas je vraag…. ik zal het wat duidelijker omschrijven. Maar het is 300 ml bouillon, óf 300 ml wijn met bouliionpoeder. Of een combi (dat doe ik vaak).
   Ik hoop dat het goed is gegaan toen je hem maakte 😉

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 82: gevarieerd, vers, lekker en gezond – Club van relaxte moeders 2 september 2017 at 09:25

  […] De laatste dag van de week gaan we voor pasta. Keet doet zaterdag 9 september mee aan het Nederlands Kampioenschap Skateboarden voor Junioren in de nieuwe skatehal NOORD in Amsterdam (kom kijken!). Wat krachtvoer is dus wel goed voor haar. En mijn lasagne is een van haar favorieten dus dat lijkt me een goeie voor vrijdag de 8e! Je vindt het recept van mijn knoertgoeie lasagne hier. […]

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 91: ultiem comfort food menu! - Club van relaxte moeders 19 februari 2018 at 13:28

  […] De derde suggestie die ik kreeg (toevallig volg ik ook nog precies het rijtje) kwam van Melati en had ik eigenlijk Keet ook al beloofd: lasagne. Deze lasagne Bolognese is een van mijn ‘signature pieces’ dus dit recept schreef ik al een keer voor jullie uit. Je vindt het hier. […]

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 69: de favorieten van Keet - Club van relaxte moeders 1 juni 2018 at 12:00

  […] Over deze klassieker schep ik regelmatig op. Het is een van mijn pronkstukken en een van de lieveling van Keet. Ik heb het recept online gezet en je vindt het hier. […]

 • Reageer Relax Mama weekmenu met de 5 P's (maar dan best gezond) - Club van relaxte moeders 22 november 2018 at 10:47

  […] pasta ideaal. Genoeg snelle recepten te bedenken, bijvoorbeeld deze. Maar ik ga komende week voor mijn favo klassieke lasagne Bolognese, die kost wel iets meer tijd. Als het me lukt, dan probeer ik de saus een van de avonden ervoor te […]

 • Reageer Relax Mama de-toppers-hier-in-huis-weekmenu - Club van relaxte moeders 6 september 2019 at 10:03

  […] Een klassieker lasagne Bolognese op woensdag. Omdat ik de beste lasagne van Nederland maak (haha!). Mijn recept (waar ik wel echt de tijd voor neem) vind je hier. […]

 • Reageer Relax Mama Skate weekmenu - Club van relaxte moeders 15 november 2019 at 20:17

  […] Naast spinazie is Keets wens voor volgende week: lasagne. Ons recept daarvan vind je hier! […]

 • Reageer Mom you can-weekmenu - Club van relaxte moeders 14 februari 2020 at 18:04

  […] ben nogal gek op ‘mijn eigen’ Bolognese-saus met gehakt, maar wil deze week wel eens de vegetarische variant van Nienke van Foxilicious.nl proberen. Een […]

 • Reageer Relax Mama Corona-tijd weekmenu - Club van relaxte moeders 27 maart 2020 at 14:44

  […] Voor Laura lasagne Bolognaise (ik ben het mer haar eens), neem dan ‘mijn’ recept dat je hier vindt (succes gegarandeerd). En wat dacht je van deze gnocchi met chorizo en tomaatjes van […]

 • Reageer Relax Papa weekmenu - Club van relaxte moeders 9 oktober 2020 at 12:36

  […] Ik heb het vermoeden dat veel mannen voor de klassieke lasagne Bolognese gaan, zoals mijn favoriete hier. Maar de signature dish van de man van Eveline en van de man van Veronique is lasagne met zalm en […]

 • Reageer Relax Mama wees-lief-voor-jezelf-menu - Club van relaxte moeders 15 januari 2021 at 12:01

  […] is voor mij het ultieme comfort-maaltje. Bijvoorbeeld volgens dit recept. Waarbij ik je adviseer om de saus ‘s ochtends al op tijd op te zetten Hij wordt namelijk […]

 • Reageer Relax Mama blij-maak-menu - Club van relaxte moeders 14 januari 2022 at 14:01

  […] Vaak genoemd! Lasagne of spaghetti Bolognese. En laat ik daar nou een heel goed recept voor hebben. Tip: als je tijd hebt, maak de saus dan al de avond ervoor (of in de ochtend). Want hij wordt echt lekkerder als je hem een nachtje laat slapen. Je vindt ons recept voor de klassieke Bolognese hier. […]

 • Reageer Back to school weekmenu - Club van relaxte moeders 19 augustus 2022 at 08:56

  […] beginnen de week met deze klassieker. Hier vind je mijn favo recept. Als je minder tijd hebt, kun je de overheerlijke zelfgemaakte saus ook […]

 • Reageer Relax Mama Keet-menu - Club van relaxte moeders 13 oktober 2022 at 10:57

  […] Nog een klassieker: lasagne Bolognese. Ons recept daarvan vind je hier. […]

 • Reageer Ode aan de rode saus - Club van relaxte moeders 18 november 2022 at 11:25

  […] Tja… en deze kan eigenlijk niet uitblijven in een opsomming als deze hè. De lasagne Bolognese. Het lekkerste vind ik deze als je écht even de tijd voor de saus neemt. Ik maak hem altijd volgens dit recept. […]

 • Reageer Relax Mama weekmenu puber proof - Club van relaxte moeders 17 maart 2023 at 10:26

  […] Heel erg geliefd bij pubers: Lasagne! Ik zet hem hier op de maandag, want lasagne is eigenlijk het aller aller lekkerst als je hem een dag van te voren maakt. Dus voor iedereen die zondag tijd heeft: maak hem alvast en maak je puber maandag blij. Wij maken hem altijd via dit recept. […]

 • Reageer Succesvolle gezinsmaaltijden weekmenu (deel 1) - Club van relaxte moeders 2 juni 2023 at 10:16

  […] Ons recept voor de échte bolognaise saus (of ‘ragout zoals de kenners het noemen), vind je hier. Als je een vegetarische variant wilt maken, kijk dan […]

 • Laat je reactie achter