Kook

Relax Mama lekkerbek-weekmenu

Deze week krijgen we het weekmenu van Jetske! Ze is moeder van Suze en Lieuwe en nu nog met zwangerschapsverlof, maar anders eindredacteur bij Villa VdB op Radio 1. Jetske en ik waren voorheen buurtgenoten, waar ze in 2019 nog de podcast ‘Santemukraon Lombok’ over maakte (over eten in Lombok). Maar sinds kort woont ze samen met vriend Freek en hun peuter Suze (bijna 3 jaar) en baby Lieuwe (2 maanden) in een ‘ontzettend burgerlijke doorzonwoning in Bilthoven’ (haar eigen woorden). Ze deelt hier haar weekmenu van afgelopen week!

Jetske: ‘Ik ben een enorme lekkerbek: ik kan ’s ochtends al uitkijken naar mijn avondeten. Hiervoor woonden we in het bruisende hart van de Utrechtse wijk Lombok. Daar woonden we boven een Perzische supermarkt die ik als mijn voorraadkast beschouwde. Tegenwoordig laat ik al mijn boodschappen bezorgen en daar kom ik gelukkig ook en heel eind mee.’

Maandag: Linzensoep

We kregen kraamvisite uit Friesland, om die enkel beschuit met muisjes voor te schotelen vind ik wat karig. Ik maak daarom voor de lunch een soep. Mijn nieuwe favoriet: rode linzensoep. Je fruit een ui met 2 teentjes knoflook en wat geraspte gember. Doe daar een zakje gedroogde rode linzen bij (400 gr). Blus af met een blik tomatenblokjes, kokosmelk en 1,5 liter kip of groentebouillon.

Een minuut of 20 laten pruttelen, sap van een citroen erbij doen en je hebt een heerlijk vullend bordje comfortfood. Ik ging zelf die avond nog uit eten met vriendinnen bij de Carmel Market in Utrecht. Ik maakte daarom een extra grote pan soep zodat Freek en Suze daarmee konden dineren. Ook lekker met een lepel sambal erdoor en naanbrood erbij.

Dinsdag: Cavolo Nero pasta

Mijn vriend zijn vaderschapsverlof zit er weer op. Koken onder toeziend oog van een baby is de nieuwe norm geworden. Lieuwe keek toe terwijl ik 300 gram Cavolo Nero 20 minuten kookte in een pan water met een bouillonblokje erin. Vervolgens schepte ik de uitgelekte cavolo nero samen met 2 teentjes (rauwe) knoflook, 5 eetlepels extra vergie olijfolie, sap van een halve citroen, half bakje ricotta en een handje geraspte Parmezaan in de keukenmachine. Mix het helemaal fijn, roer dit groene mengsel door wat verse spaghetti en strooi er nog wat pijnboompitjes op.

Woensdag: noedels met snijbiet

Snijbiet is een groente waar ik instant vrolijk van word, die kleuren: echt zo heerlijk. Ik roerbakte ze met wat Edamame boontjes. Daarbij bakte ik wat gefrituurde tofu in plakjes en dit serveerde ik bij wat noedels. Suze is een lekker kieskeurige peuter die het liefst alle onderdelen van haar avondeten los eet. Bij dit gerecht kan dat heel goed. Voor ons mixte ik alles samen en deed ik er nog een dressing door. Gemaakt van sojasaus, limoensap en sesamolie (ongeveer 4 eetlepels van alles).


Donderdag: stamppot witlof en appel

Op donderdagen moeten we altijd vroeg en snel eten omdat Freek door moet naar zijn schaatstraining. En wat is er op zo’n avond geschikter dan een winters kostje als stamppot? Ditmaal met gesneden roodlof, appel, een dot mosterd en ouderwetse rookworst. De aardappelen zijn lekker gestampt met volle melk en roomboter. Als je daar niet harder van gaat schaatsen dan weet ik het ook niet meer. 

Vrijdag: wrap visstick

Met de komst van Freek in mijn leven deed ook de visstick zijn intrede. Een diepvriesproduct dat ik tot dan toe nogal verafschuwd had maar het is echt zijn lievelingskorstje. Ik eet ze zelf het liefst in een wrap. Ik bak de vissticks in de oven. Ondertussen schep ik een zakje gesneden rode kool om met wat olie, Tex Mex kruiden en het sap van een halve limoen. Ik pureer een avocado met een half teentje knoflook, limoensap en een bakje crème fraîche, flink peper en zout tot een sausje. Ik zet de losse ingrediënten op tafel en laat ieder z’n eigen wrap rollen. Smeer het sausje op een (volkoren) wrap, leg daarop wat van de rode kool salade en twee vissticks.

Zaterdag: Dutch baby

Bakken! We hebben ieder weekend nog wel kraamvisite over de vloer. Veel van onze vrienden wonen kriskras door het land. Ik vind het dan ook ongezellig om ze na een uurtje alweer weg te sturen dus meestal lunchen ze (last minute) mee. Iets wat ik dan altijd zo in elkaar gedraaid heb is een Dutch baby, een soort dikke pannenkoek uit de oven. Deze ingrediënten heb ik namelijk altijd wel in huis en je lunch is meteen feestelijk. Ik gebruik zelf altijd dit recept van Nigella Lawson als richtlijn.

Zondag: bieten risotto met rucola pesto en burrata

Op zondag vind ik het heerlijk om een beetje aan te rommelen en te koken. Peuter Suze helpt me altijd graag, super gezellig vind ik dat. Voor dit gerecht laat ik haar de bietjes met in stukjes snijden. De blokjes zijn dan wel iets eeeh rustieker dan wanneer ik ze zelf zou snijden maar ach. Het recept heb ik een tijd geleden al eens uitgewerkt omdat familie en vrienden er vaak om vragen als ze het bij ons eten. Je vindt het recept hier!

  • Benieuwd naar andere budgetmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter