Kook

Relax Mama-weekmenu 59: met boodschappenlijstje!

Het is een korte kookweek voor mij, want donderdag vertrekken Henno en ik voor een lang weekend naar Portugal! Ik ben uitgenodigd om mijn verhaal over de Club van Relaxte Moeders te komen vertellen op een congres in Lissabon. Hoe cool en spannend. We gaan zonder kinderen, dus het was even puzzelen hoe we het allemaal zouden regelen, maar de puzzel is gelegd en lijkt compleet. Hier ons weekmenu van aankomende week. Met onderaan het blog mijn boodschappenlijstje van drie dagen.

lasagne3Maandag: Lasagne Bolognese

Ik begin de week met een van onze favorieten. Keet is de afgelopen week behoorlijk ziek geweest dus die kan wel even iets stevigs gebruiken (wat ze graag eet). En daar voldoet deze lasagne helemaal aan. Ik heb hier al eerder opgeschept over mijn top-lasagne, dus dat zal ik nu niet weer doen ;). Ik denk dat ik de saus zondag alvast maak. Het is namelijk geen snelle lasagne als je hem echt lekker wilt hebben. De saus moet wel een uurtje opstaan en daarna moet de lasagne ook nog een half uur in de oven. Bovendien is de saus lekkerder als je hem een dag van te voren maakt. Je vindt mijn superrecept hier.

Dinsdag: Couscous met kip en broccoliphonto

Dinsdag een heel lekker recept uit mijn oude gele receptenmap waar ik al eens over vertelde. Een recept van mijn vriendin Daphne. Omdat het recept op dit verfrommelde papiertje niet heel duidelijk is, heb ik het voor jullie uitgetypt. De combi van kip, broccoli, het beetje kaneel, rozijnen, pinda’s en het frisse van de yoghurtsaus is heel fijn. Aanrader! Kan ook in losse onderdelen worden geserveerd (zoals ik voor Teun doe…)

Ingrediënten
 • 200 gram couscous
 • 3,5 dl kippenbouillon
 • 2 eetlepels olijolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 300 gram kipfilet in blokjes
 • 500 gram broccoli in roosjes
 • 3 lenteuitjes in ringetjes gesneden
 • 50 gram rozijnen
 • 25 gram pinda’s
 • 4 eetlepels halfvolle yoghurt
 • ½ theelepel kaneelpoeder
 • zout en peper
 • verse koriander fijngesneden

– Bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking (oftewel: wel de couscous in boullion).
– Bak de kip in ongeveer 10 minuten rondom bruin. Voeg daarbij de knoflook, kaneelpoeder en peper en zout.
– Kook de broccoli in 4 minuten beetgaar en laat hem uitlekken.
– Meng de yoghurt met peper en zout.
– Meng de broccoli, kip, lente-ui en de rozijnen door de couscous.
– Doe de couscous op de borden en strooi voor de liefhebbers de pinda’s en koriander erover en per bord wat van de yoghurt.

Woensdag: Vis-doperwten fritatta en gebakken krieltjes

jamie in 15 minutenOp woensdag een experiment. Ik wilde graag iets met vis eten, maar vind visgerechten toch altijd lastiger te bedenken dan de vegetarische of vleesgerechten. Ik kwam deze fritatta (oftewel omelet) tegen die de naam Arnold Bennet-frittata heeft. Online vond ik dit recept, dat is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver uit zijn boek Jamie in 15 minuten. Jamie gebruikt schelvis, in het recept onder de link wordt heilbot gebruikt, maar ik denk dat ik voor makreel ga. Ik eet niet die salade erbij uit het recept, maar maak wat gebakken krieltjes en eenvoudige rauwkost erbij.

Ik zag trouwens dat Albert Heijn ook een recept heeft voor deze frittata die nog iets eenvoudig is. Die van Jamie lijkt mij net iets lekkerder.

Donderdag: oppas-feest-eten met Mariska

Henno en ik vetrekken donderdag einde middag vanaf Schiphol. Onze vriendin en oppas Mariska haalt Teun van school die dag. Ze eet met Keet en Teun, en blijft een nachtje slapen, zodat zij kan zorgen dat ze de volgende dag weer op school komen. Ik had bedacht dat ik een pan met pasta voor ze klaar zou zetten, maar toen ik dat van de week tegen haar zei keek ze me verwonderd aan en zei dat ik dat echt niet hoefde te doen dat zij wel voor eten zou zorgen. Bovendien had ze Keet en Teun al beloofd hun lievelingseten te maken. Ik denk dus dat het iets uit de schijf hieronder wordt (uit mijn boek). En ik ga weer even oefenen in LOSLATEN.

Schermafbeelding 2016-03-22 om 08.30.44

Vrijdag: Bietjes en gehaktbal bij opa en oma!

Vrijdag halen mijn ouders Teun van school die daar een weekend gaat logeren en Keet brengt het weekend door bij skateboardvrienden. Ik heb geen idee wat mijn moeder gaat koken, maar ik gooi gewoon een klassieker op dit weekmenu die Teun vaak eet bij mijn ouders en wat hij thuis wat minder snel krijgt. Mijn moeder vertelt altijd trots dit zo goed eet. Ik gok er dus gewoon op dat hij vrijdag gekookte bietjes met aardappels en een balletje gehakt eet. Terwijl Henno en ik een paar honderd kilometer verderop ergens aan een Portugees diner zitten en ik kan ontspannen omdat mijn Engelse lezing er op zit!

Boodschappenlijstje

Onder het motto: ‘u vraagt wij draaien’ hieronder mijn boodschappenlijstje (dit keer slechts voor drie dagen). Zelf vind ik het handig om hem per ‘afdeling’ te maken. Maar misschien is het voor jullie handiger om een lijstje per dag te hebben. Daarom heb ik even twee varianten gemaakt. Welke vinden jullie het handigst? Ik ga er in de lijstjes trouwens van uit dat je peper en zout en olie in huis hebt.

Schermafbeelding 2017-03-17 om 11.05.41

 

Wil je vanaf nu nooit meer een weekmenu missen? Sinds een paar weken mail ik ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu én alle artikelen die de week ervoor op de Club van Relaxte Moeders zijn verschenen. Als je dat handig vindt, vul dan onderstaande formulier even in!

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter