Kook

Weinig ingrediënten & meal prepping-weekmenu!

Lang leve de hulptroepen! Ik had zo’n krankzinnige week met allemaal buitenlandse skateboarders (wereldkampioenen!) op bezoek, dan mijn hoofd overstroomde en er geen ruimte was om na te denken over een weekmenu. Deze week komt het weekmenu van Mirjam, die te hulp schoot! Mirjam houdt enorm van koken en eten., maar als werkende single mom (13, 9 en 7 jaar) is daar doordeweeks niet altijd veel tijd voor. Daarom: vaak weinig ingrediënten en als het even kan meal preppen in het weekend. In dit weekmenu een inkijkje in hoe ze dat doet! Dank dank Mirjam!

Maandag: broccoli-ovenschotel

Deze schaal gaat bij ons altijd tot de bodem leeg. Het is een mengsel van uitgebakken spekjes, gebakken ui, volkoren penne, broccoli en kruidenkaas. Hierop geraspte kaas en daarna een half uur bij 160 graden in de oven tot het kaaskorstje bruin en knapperig is. Dit gerecht maak ik al op zondag, ik doe de kaas er wel pas op het laatst op. Als de kinderen ‘omvallen’ van de honger, gaat de pasta overigens ook wel eens op het bord zonder in de oven te zijn geweest.

Dinsdag: aardappelpuree, gemengde groenten en viskoekjes

Gekookte aardappels komen hier niet vaak op tafel, wel regelmatig aardappelpuree. Ik gebruik een stamper en geen knijper. Mijn kinderen vinden het prima als de puree niet superglad is maar wat grover. Beetje roomboter, melk, zout en nootmuskaat bij de gekookte en gestampte aardappelen en het is klaar. Tips van Yvette van Boven: puree NOOIT met de handmixer mengen, en de melk opwarmen voordat je het bij de aardappels giet.

Als groente eten we een mengsel van gekookte erwtjes, sperziebonen en wortel. De viskoekjes van Lekker en Simpel maak ik zelf (op zondag).

Woensdag: bonenschotel

Op woensdag heb ik tussen de zwemles en voetbaltraining door wat meer tijd om te koken. Ik maak deze keer een bonenschotel met tortillachips on top. Ik gebruik hiervoor (ongeveer) dit recept van Miljuschka. Wel zonder de koriander, dat vind ik naar zeep smaken.

Donderdag: noodles met garnalen en peultjes

Als het aan de kinderen ligt, eten ze iedere dag kant-en-klaar-noodles uit zo’n pakje of beker met kruiden. Ik zie noodles liever als basis voor een iets voedzamere maaltijd. Dit recept van Chickslovefood is supersimpel met slechts zes ingrediënten: mihoen, garnalen, peultjes, broccoli, knoflook en sojasaus. We eten vandaag met stokjes, wat een feest!

Vrijdag: rodelinzenbolognese

Ik kook zelden met pakjes en zakjes, en ben daarom groot fan van de kookboeken en recepten van Karin Luiten. Mijn kinderen houden vanzelfsprekend van ‘pasta bolo’. Ook de versie van Karin, met rode linzen in plaats van gehakt, valt ontzettend in de smaak. De saus maak ik in het weekend in een grote pan en vries ik in porties in. De pasta, spaghetti dit keer, kook ik op de dag zelf.

Zaterdag: restjessoep met tosti’s

Sinds kort heb ik in de koelkast een bakje waar ik alle overgebleven snoeptomaatjes en worteltjes uit de broodtrommels in doe. Deze restjes (en alles wat er verder in de groentela ligt) gebruik ik om soep te maken. De groenten snij ik klein en kook ik in ruim water met een paddenstoelenbouillonblokje. Als het is afgekoeld, pureer ik het met de staafmixer tot een gladde soep.

Bij de soep eten we tosti’s. Voor mezelf doe ik daar wat ingelegde rode ui op. Dit heb ik eigenlijk altijd wel in mijn koelkast staan. De kinderen gruwelen ervan, ik vind het hemels.

Zondag: vegan curry met naanbrood

Ook dit gerecht leent zich erg goed om van tevoren te maken. Het kan zelfs in de vriezer. Ik gebruik een slowcooker (een fantastische aankoop!), maar het kan natuurlijk ook prima in een hapjes- of braadpan. Ik fruit knoflook en een ui, daarna voeg ik bloemkoolroosjes, kikkererwten, sperziebonen, kokosmelk en currypasta toe. De slowcooker doet de rest.

Ik serveer de curry met basmatirijst en naanbrood. Naanbrood maak ik als het even kan (en dat kan op zondag) zelf van yoghurt en zelfrijzend bakmeel. Over weinig ingrediënten gesproken!

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €12,50 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter