Kleuter, Lees

Goed doen

Ik heb een date. Net voor ik de deur uitga vraag ik mezelf af of ik me niet te slonzig heb gekleed, met m’n slobberspijkerbroek, losvallend shirt en gympies. M’n haar ziet eruit of de vogels er al een nestje in gemaakt hebben en de kinderboerderijlucht van eerder op de dag hangt nog om me heen. Ik hoop maar dat mijn afspraak het me vergeeft. Ik heb een oudergesprek met de juf van Lieve. Voor het eerst.

Toen mijn lief vroeg of ik er naartoe wilde, aarzelde ik geen moment. Lieve gaat vier dagen naar school, als ik op woensdag vrij ben, is ze ook vrij. De overige dagen wordt ze gebracht en opgehaald door haar vader of gaat ze naar de bso. Ik heb de juf nog maar twee keer gezien en die keren stond ik met mijn jas aan om alsnog door te racen naar mijn werk. Als je om kwart over zeven de deur uitgaat, is een school die om half negen start niet aan mij besteed.

Ik zou willen dat het me niets kan schelen, maar ik ben toch bang dat de juf er iets van vindt. Dat ze zich afvraagt of ik wel betrokken ben, of ik weet waar mijn dochter zich mee bezig houdt. Eigenlijk wil ik gewoon dat ze me een goede moeder vindt. En dat kan ik niet laten zien als ik er niet ben.

De deur van het klaslokaal zit nog dicht. Ik ben te vroeg toch? Of ben ik te laat en waren de ouders na mij er al en heeft ze die binnen gelaten? Moet ik laten weten dat ik er ben of zal ik op het kleuterbankje gaan zitten in de gang?
Na een paar minuten wachten ben ik aan de beurt. De juf vindt het leuk dat ik er ben. Ik heb geen vragen, dus ze vertelt over Lieve. Over hoe ze gegroeid is en dat ze na onze verhuizing zichtbaar meer ontspannen was. Daarvoor was Lieve toch wel erg gespannen onder de hele situatie. Ik knik begrijpend. Het hele gesprek ben ik afwachtend of er een opdracht voor mij komt of een verzoek of een kritiekpuntje. Dat komt niet.
“Spel en beweging vindt ze wel nog spannend”, vertelt ze. “Toen ze voor het eerst getikt werd bij Schipper mag ik overvaren vond ze dat zo erg. Dat kon ik zelf bijna lijfelijk voelen.”
“Ja”, zeg ik. “Ze is ontzettend bang om fouten te maken. Ze wil het heel graag goed doen.”

Geen flauw idee van wie ze dat heeft.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter