Kook

Relax Mama wees-lief-voor-jezelf-menu

Vorige week hadden we een maak-het-jezelf-niet-te-moeilijk-weekmenu. Het is tenslotte wat veel gevraagd om ook nog de rol van chef te vervullen als je al leerkracht, werknemer, moeder of vader en partner bent. Voor de komende tijd mag de lat lager, maar in tijden van crisis is het ook belangrijk dat je mild bent voor jezelf. In mijn boek Mom You Can is niet voor niks een van de succesfactoren: zelfcompassie. En guess what? Liever voor jezelf zijn is niet egoïstisch. Nee, uit veel onderzoek blijkt dat mensen die minder streng zijn voor zichzelf kalmer blijven, zich beter aanpassen én zich minder alleen voelen. En dat is ook fijn voor je kroost.
Wat dat allemaal met dit weekmenu heeft te maken? Nou: ik stel dus voor dat we deze week vooral eten waar we ons fijn door voelen. En daarom maakte ik een weekmenu met louter comfort food (en sorry voor de langen inleiding hierop).

Maandag: Lasagne Bolognese

Lasagne is voor mij het ultieme comfort-maaltje. Bijvoorbeeld volgens dit recept. Waarbij ik je adviseer om de saus ’s ochtends al op tijd op te zetten Hij wordt namelijk lekkerder als hij lang op kan staan. Als ik geen zin heb om uien en wortels te snijden koop ik trouwens een voorgesneden hutspot-pakket. Je vindt mijn favoriete recept voor klassieke lasagne Bolognese hier.

Dinsdag: Draadjesvlees en rodekool

Stoofvlees… als dat geen comfort is. En ook juist goed om nu te maken, als je toch thuis bent. Want dan heb je alle tijd om het te laten pruttelen. Wel af en toe even checken of er nog voldoende vocht bij zit. Mijn chef in huis maakt het stoofvlees op deze manier:

Snijd rundvlees in stukjes (of beter: koop het gesneden). Kruid het vlees met Zwolse Stoofkruiden van Jonnie Boer. Fruit een gesnipperde ui en wat knoflook aan. Schroei het gekruide vlees dicht. Doe er daarna een scheut wijn bij en laat die inkoken. Doe er dan een flinke scheut water bij laat het vlees een paar uur sudderen (Henno had hem vier uur! laten staan). Hij doet er na een uurtje ontbijtkoek bij om te binden (drie plakken op 500 gram vlees). Schenk steeds extra water bij, het mag natuurlijk niet droog komen te staan.

Als je verse rodekool maakt is het ook wel lekker die even te laten staan, maar als je het jezelf wat makkelijker wilt maken, zou ik hem lekker in pot of uit de diepvries kopen.

Woensdag: pannenkoeken met geroosterde groenten

In het Relax Mama kookboek staat dit gerecht omschreven als perfecte maaltijd voor de vrimibo, maar het lijkt me voor deze week ook helemaal geschikt voor de woensdag: pannenkoeken! Met die geroosterde groente erbij is het een perfecte comfort maaltijd. Het recept uit Relax Mama in de Keuken vind je hier.

Donderdag: Tikka massala

Oeh lala, hier heb ik nu al zin in: Tikka Massala. Henno gebruikt dit Jamie Oliver recept en maakte de massala paste helemaal zelf. Maar je maakt hem een stuk makkelijker en ook lekker door deze tikka massala saus van Pataks te gebruiken.

Wij eten er mangochutney bij, naan en Indiase spinazie (ongeveer volgens dit recept).

Vrijdag: kaasfondue

Wat mij betreft mag deze niet missen in dit rijtje comfort food: kaasfondue. Het recept van kaasfondue met tomaat uit Relax Mama in de Keuken vind je hier. Maar je kunt natuurlijk ook van die kant-en-klare zakjes uit de supermarkt kopen. Ook helemaal niks mis mee. Brood, stukjes paprika en andere groentes naar keuze er bij en dippen maar.

Speciale lockdown-aanbieding voor Mom You Can

Dat waren mijn suggesties voor deze week. Met als belangrijkste boodschap: wees lief voor jezelf. Meer weten over de 9 succesfactoren voor meer geluk in moederschap? Die vind je in mijn boek Mom You Can die tot 4 februari te koop is met een lockdown-korting. Namelijk: voor 15 euro in plaats van 20 euro. Koop hem via de site van je lokale boekhandel, zoals bijvoorbeeld die van Libris. Maar ook bij bij bol.com is hij nu in prijs verlaagd.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter