Kook

Relax Mama-weekmenu 91: ultiem comfort food menu!

Ik zit met Keet in Encinitas, Californiä (voorstadje van San Diego) en at gisteren een ultieme comfort maaltijd: Mac & Cheese met Pulled Pork. Geloof dat ik daar mijn inspiratie voor het thema van dit weekmenu opdeed. Voor verdere inspiratie vroeg ik op Twitter naar favo comfortfood en van de antwoorden die vervolgens in mijn timeline verschenen kreeg ik spontaan honger. Waardoor ik een (te) groot stuk bananenbrood wegwerkte in een hippe Amerikaanse koffiebar waar ik dit weekmenu schrijf (even voor het plaatje hè).

Hieronder dus mijn comfort food weekmenu én een comfort food extra-lijstje met alle suggesties die mijn weekmenu niet haalden. Dit alles ook een beetje als tegenhanger van het gezonde koolhydraat-arme weekmenu van Karin van vorige week. Want comfort food, oftewel troost-eten, blijkt in veel gevallen nogal rijk aan koolhydraten.

Maandag: vega comfort food – falafel

Let’s start vega. Na een week aardig wat vlees op het menu gehad te hebben, beginnen we maandag vegetarisch. Met de comfort-food-suggestie die ik van Zjos kreeg. Keet en ik komen maandagochtend thuis met een behoorlijk jetlag waarschijnlijk. Ik denk dan ook dat wij de falafelballetjes kant en klaar kopen, maar zelf maken is natuurlijk helemaal lekker. Bijvoorbeeld met dit recept van Susan van Smulpaapje.nl. Wij eten de falafel met gegrilde aubergine, sla, tomaat en tzatziki.

Dinsdag: Kippenragout met rijst en doperwtjes

De tweede suggestie kreeg ik van Annemieke en volg ik ook gelijk op: kippenragout. Heb ik nooit gemaakt. Annemieke maakt hem zelfgemaakte bouillon (zie hieronder). Een sneller recept vond ik op de site van Smulpaapje, zie hier.

Annemieke maakt hem als volgt: ‘Sterke kippenbouillon maken van kip met botjes. Daar dan kipdrumsticks in garen. Vlees van de botten halen. Boter smelten, bloem toevoegen en een roux maken met beetje volle melk/room en de bouillon. Vlees erin. Eventueel ook nog gebakken champignons. Peterselie op het laatst.’ Annemieke eet dit altijd met rijst en doperwtjes.

Woensdag: Lasagne Bolognese

De derde suggestie die ik kreeg (toevallig volg ik ook nog precies het rijtje) kwam van Melati en had ik eigenlijk Keet ook al beloofd: lasagne. Deze lasagne Bolognese is een van mijn ‘signature pieces’ dus dit recept schreef ik al een keer voor jullie uit. Je vindt het hier.

Donderdag: Hutspot

En om gewoon maar verder het rijtje af te gaan, de vierde suggestie kreeg ik van Jos. Haar comfortfood is aardappelstamp met gewone peentjes erdoor (dus zonder ui en met gewone wortelen). Zacht eten noemen zij dat. Ik laat me inspireren maar maak er toch hutspot van, oftewel peen en uien. Hier een mogelijk recept.

Vrijdag: Vistaco’s!

We sluiten de week af met de suggestie van Ester (@Debuski): “Fishtaco’s! Met gegrilde vis, wat salade en wat groente en Heel Veel Guacamole, salsa en pepers (chipotles, die smaken rokerig!).” Dit lijkt me een prima vrijdagavondmaaltje, ook om weer even terug te komen in de Californische sferen. Ik vond hier ook een recept van Jamie Oliver voor vistaco’s.

Extra: nog meer comfort food suggesties

Hieronder een lijstje met de comfort food suggesties die ik verder nog kreeg. Ik heb in ieder geval behoorlijk wat inspiratie voor de komende weekmenu’s!

1. Pasta, pasta en nog eens pasta:

 • pasta carbonara
 • pasta pesto met groenten en gerookte kip,
 • tagliolini met citroen, room, parmezaan, peterselie en pijnboompitjes
 • mac and cheese
 • een héle snelle: pasta met saus van chorizo en tomaat (Chorizo snijden, aanbakken. Daarop blik (of 2) tomatenblokjes gooien. Iets laten pruttelen en dan staafmixer erop). Lekker met mozzarella erop.
 • pasta Alfredo
 • pasta met walnotensaus
 • pasta gorgonzola
 • pasta uit de oven met pompoen

2. Sowieso van alles met pompoen: pompoenrisotto, pompoensoep, pompoen uit de oven met geitenkaas en rozemarijn of pompoenstoofpotje met chorizo.

3. Chili con carne

4. Gegrilde kip met aardappelpuree frietjes en appelmoes

5. Risotto

6. Stoofvlees: rendang, zoer vleisj (Limburgs stoofvlees)

7. Gevulde gepofte aardappel

8. Stoofpeertjes

9. Mexicaans: nachoschotel met veel gehakt en veel kaas. En tomaat, avocado en creme fraiche. Of tortilla met vulling, jalapenasaus en kaas.

10. Soep! Miso soep, kippensoep, Aziatische kip-noodel soep, pompoensoep, of natuurlijk mijn geroosterde tomatensoep.

11. Ayam pedis met boontjes, rijst en gebakken uitjes

12. Spruitjes met brie, spekjes en cashewnoten

13. (Kant en klare) bami

14. Een milde curry met kip, zoete aardappel, kikkererwten en rijst

15. Een kom dampende noodles met rundvlees, veel champignons, knoflook en een lekkere woksaus.

16. Pannenkoeken

17. Shoarma

18. Een verse donkerbruine boterham met roomboter en pure chocolade pasta. Zowel de boter als de pasta er flink dik opsmeren.

En dan sluit ik graag af met het ultieme comfort food gerecht van Aafke:

 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige 90 weekmenu’s? Je vindt ze hier!
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

 • Reageer Relax Mama-weekmenu 92: snel en makkelijk! – Club van relaxte moeders 10 november 2017 at 16:39

  […] comfort-food-weekmenu van vorige week was een prima idee. Want die jetlag hakte er in en ik kon wel wat troostvoedsel […]

 • Laat je reactie achter