Iedereen met kinderen weet het: ‘rode saus’ is the bomb! Het is handig om kant-en-klaar in huis te hebben, want je tovert er met gemak een maaltijd mee die (bijna!) ieder kind eet. Het is fantastisch om zelf te maken want het is de beste verstopplek voor groentes. En je kunt met gemak heel veel maken, zodat je een paar porties kunt invriezen. Maar of je het nou zelf maakt, of uit de schappen van de supermarkt haalt, je kunt er meer mee maken dan alleen spaghetti rode saus. Samen met de beste rode-sauzen-maker Bertolli maakte ik voor deze week een ode aan de rode saus.
1. Verse tomaten-en-verstopte-groentensaus
Verse rode saus kun je natuurlijk op allerlei manier maken. Ik deelde een paar jaar geleden al mijn favoriete verstopsaus met héél veel verse groente. Dat recept vind je hier. Italianen maken tomatensaus overigens met een traditionale gefruite groentebasis: soffritto. Wil je traditioneel blijven dan kan dat volgens dit recept.
2. Melanzane alle Parmigiana
Als tweede in dit rijtje met mijn huidige favoriet: Melanzane alle Parmigiana, oftewel: aubergine met mozzarella, Parmezaanse kaas en natuurlijk… rode saus. Ik maakte deze volgens dit recept van de Bertolli-site met een pot Bertolli Basilico die ook gemaakt is op basis van de soffritto waarover ik hierboven als schreef.
3. Pasta met ricotta en tomaat
Deze pasta is sinds jaar en dag populair bij ons thuis. Wij noemen hem pasta van Luca omdat het een receptje is dat we van onze Italiaanse vriend Luca hebben gekregen. Het is een pasta die heel makkelijk in elkaar te draaien is (bereidingstijd 15 minuten), ook koud te eten is en die het altijd goed doet op feestjes. Hij staat ook in mijn kookboek Relax Mama in de keuken, maar je vindt het recept ook hier.
4. Ziti al forno met gehaktballetjes
Toen ik een jaar geleden met Keet voor een skateboardwedstrijd in ’the middle of nowhere’ in Amerika was, gingen we in die stad een paar keer naar hetzelfde Italiaanse restaurant. Ze hadden daar heerlijk eten, maar wat je ook bestelde het leek allemaal een beetje op elkaar vanwege hun speciale rode saus die ze overal overheen deden. Voor deze ode aan de rode saus besloot ik dan nog wat inspiratie op te doen op hun menukaart en zo kwam ik op het klassieke gerecht Ziti al forno. Een van oorsprong Napolitaans gerecht dat daar traditioneel op bruiloften wordt gegeten. Als je deze pasta uit de oven met gehakballetjes en kaas googelt, dan zie je vooral dat het bekend is van de serie The sopranos. Het is in ieder geval een heerlijk recht-toe-recht-aan-gerecht, dat bij mij thuis jubelend werd ontvangen. Ik maakte het volgens dit recept.
5. Canneloni met ricotta, spinazie en mozzarella
Nog een klassieker uit de Italiaanse keuken is deze canneloni gevuld met ricotta en verse spinazie, die ligt in de rode saus. Een superlekker vegetarisch gerecht. Je vindt het recept hier.
6. Italiaanse shaksuka
Na alle klassiekers op een rij, hier een vreemde eend in de bijt. Shaksuka. Het is een eiergerecht dat oorspronkelijk uit Tunesië komt. Ik vind het heerlijk, maar mijn twaalfjarige is minder van de Oosterse kruiden, dus ik probeerde een Italiaanse variant uit. En die blijkt dus ook hartstikke lekker! Die maak je als volgt:
Fruit eerste een gesnipperde ui en knoflook en voeg daarna repen rode paprika toe. Bak die even mee en kruid alles met peper en zou en eventueel met Italiaanse kruiden die je in huis hebt. Voeg dan de rode saus toe, ik gebruikte hier een pot Bertolli Basilico. Laat dit een minuut of tien pruttelen. Breek dan vier eieren in de saus, doe de deksel op de pan en laat op laag vuur staan tot het eiwit gestolt is. Zet de pan op tafel en maak het gerecht af met wat verse peterselie of bascilicum.
7. Lasagne Bolognese
Tja… en deze kan eigenlijk niet uitblijven in een opsomming als deze hè. De lasagne Bolognese. Het lekkerste vind ik deze als je écht even de tijd voor de saus neemt. Ik maak hem altijd volgens dit recept.
Dit blog is geschreven in samenwerking met Bertolli.
Geen reacties