Kook

MIJN VEGA MOUSSAKA

Moussaka! Een van mijn favoriete Griekse gerechten. Ik maak het alleen niet vaak, want het is wel even een klusje. Tja… zo ook deze uit Jamie’s VEG volgens mij. Er staat 2 uur en 10 minuten de tijd voor. Waarschuwing vooraf dus: begin hier alleen aan als je zin hebt in wat onthaasting. Tijd voor slow cooking!

Dit heb je nodig voor 8 personen:

  • 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 uien
  • 8 tenen knoflook
  • olijfolie
  • ½ kaneelstokje
  • 1 bos verse oregano (30 g)
  • 2 el rodewijnazijn
  • 2 grote aubergines (400 g elk)
  • 1 kg aardappels
  • 2 blikken (400 g elk) gepelde tomaten van goede kwaliteit
  • 200 g feta
  • 2 grote eieren
  • 500 ml halfvolle melk
  • 1 hele bol nootmuskaat om te raspen

En zo maak je het:

Doe het eekhoorntjesbrood met 500 ml kokend water in een kom. Pel en snijd de uien en knoflook in dunne ringen en plakjes. Schenk 2 eetlepels olie in een grote, zware braadpan op matig-laag vuur, bak het kaneelstokje 1 minuut en doe de ui en knoflook erbij. Pluk de oreganoblaadjes in de pan, doe de azijn erbij, leg een deksel op de pan en laat 20 minuten koken onder af en toe roeren, tot alles zacht en licht goudbruin is. Snijd de aubergines intussen in de lengte in 1 cm dikke plakken en bak ze in porties in een grillpan.

Boen de aardappels schoon, snijd ze in 1 cm dikke plakjes en doe ze met het water van het eekhoorntjesbrood in de braadpan. Knijp de gepelde tomaten erbij, giet er 1 blikje water bij, en laat 30 minuten op matig vuur pruttelen, terwijl je regelmatig blijft roeren. Verwarm de oven intussen voor tot 200 °C/gasovenstand 6.

Doe de paddenstoelen met de helft van de feta, de eieren en de melk in een blender, rasp er de helft van de nootmuskaat bij en maal er een gladde saus van. Maak de tomatensaus perfect op smaak af met zeezout en zwarte peper en schep de helft in een ovenschaal van 25 x 35 cm. Dek de laag saus af met de helft van de plakjes aubergine, sprenkel er 4 eetlepels van de romige saus over, leg er de resterende plakjes aubergine op en giet er de rest van de saus over. Verkruimel er de rest van de feta over en zet de schaal 40 minuten in de oven, of tot er een goudbruin, pruttelend korstje op zit.

Heerlijk met een simpele, met citroen aangemaakte groene salade.

Soms gebruik ik in plaats van feta, geraspte halloumi. Gegrilde linten courgette gecombineerd met aubergine zijn ook erg lekker.

  • Energie – 311 kcal
  • Vet- 11,6 g
  • Verzadigde vetten – 5,2 g
  • Eiwit – 14,6 g
  • Koolhydraten – 40 g
  • Suiker – 13,4 g
  • Zout – 0,8 g
  • Vezels – 5,6 g

Om het vegetarisch te maken moet je de parmezaan vervangen door vegetarische harde kaas.

© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 VEG) Photographer: David Loftus

Dit recept komt uit het kookboek VEG van Jamie Oliver. VEG staat vol gezonde, toegankelijke en betaalbare groenterecepten. Jamie wil je met dit boek ervan overtuigen dat groenten heerlijk en vullend zijn, en dat je met deze gerechten op je bord het vlees echt niet mist. 

Het boek kost €29,99 en is te koop in alle boekwinkels of hier online.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama weekmenu ft Jamie Oliver! - Club van relaxte moeders 27 september 2019 at 11:59

    […] Oké nog zo eentje die wel even duurt. Maar ik wil deze zo graag een keer uitproberen. En ik mag komende week wat meer tijd besteden aan koken van mezelf want…. (tromgeroffel) ik heb de teksten van mijn boek Mom you can ingeleverd bij de uitgever. Ik durf niet te zeggen of deze moussaka ook daadwerkelijk woensdag op ons menu staat want ik heb die dag twee leuke afspraken (inclusief dit Generation Discover festival waar ik ieder jaar met Teun heen ga). Maar anders maak ik hem zeker een andere keer komende week. Je vindt het recept van deze vegetarische moussaka hier. […]

  • Laat je reactie achter