Kook

Mom you can-weekmenu

Terwijl ik dit zit te typen ben ik nog helemaal aan het stuiteren van de boeklancering die ik gisteren had. Mom You Can is de wereld in en ik kan mijn focus niet zo goed bij het weekmenu houden. Maar… ik heb met mezelf en met jullie afgesproken iedere week een menu te maken, dus tadaaa, hier is hij dan toch! Mom you can!

Maandag: aardappels spinazie en kaassouflé (vega)

We beginnen de week met een klassiekertje die het goed doet bij mijn kroost: gekookte aardappels met spinazie a la crème. Meestal doen we er visstick bij of kipschnitzel, maar vandaag ga ik voor de vegetarische variant. Ik deelde voorheen al het recept van de klassieke kaassouflé van mijn moeder. Dat recept vind je in dit weekmenu. Maar Henno liet zich deze week inspireren door 24Kitchen en die kwam er zo uit te zien als op deze foto. Maar het recept moet ik hem nog even ontfutselen. Dat volgt dus nog!

Dinsdag: Kip ketjap met sinaasappel

Ik zit deze week blijkbaar een beetje in de ‘klassieke recepten van Elsbeth’. Dit ketjaprecept met sinaasappel bedacht ik jaren en jaren geleden en staat sindsdien bekend als Elsbeth’s hete sinaasappelkippetje. Sinds ik er ook kindermonden mee voed, maak ik hem overigens een stuk minder heet dan vroeger. Het recept is ook in mijn Relax Mama kookboek terecht gekomen, maar het recept vind je ook hier online.

Woensdag: Vegetarische pasta Bolognese

Ik ben nogal gek op ‘mijn eigen’ Bolognese-saus met gehakt, maar wil deze week wel eens de vegetarische variant van Nienke van Foxilicious.nl proberen. Een klassiek vleesgerecht vegetarisch maken, moet je dat wel willen? Dat vroeg Nienke zichzelf eigenlijk ook af. “Het wordt nooit zoals het bedoeld is, dus kun je beter een nieuw vegetarisch gerecht maken,” zegt ze zelf op haar site. Voor deze Bolognese maakte ze een uitzondering en volgens haar is dit een goede vegetarische variant geworden. Ik ga het proberen. Haar recept vind je hier.

Donderdag: Hartige taart met zalm en garnaaltjes

In het vorige weekmenu schreef ik het al, dat mijn man Henno steeds meer op Jamie Oliver gaat lijken. Hij waagt zich aan veel in de keuken, maar hartige taarten had hij tot nu toe overgeslagen. Tot afgelopen week. En nu is hij ook gelijk los. Hij verzon gistermiddag zelf deze taart met zalm. Dit is zijn recept:

Dit heb je nodig: 1 blik roze zalm, 1 pakje Hollandse garnalen, bladerdeeg, 3 eetlepels paneermeel, een halve venkel, 3 lente-uitjes, 2 tenen knoflook, 3 grote eieren, 100ml room, scheutje witte wijn en kruiden en zout (naar keuze. Ik gebruik Italiaanse kruiden, maar dille is ook heerlijk).

Zo maak je het: Doe de bladerdeeg in een bakvorm. Leg de zalm op de bodem en doe daar wat paneermeel overheen (wordt hij minder nat). Fruit de gesneden venkel, lente-ui en knoflook en blus af met scheut wijn. Laat 5 minuten op laag vuur staan. Gooi de venkel-ui over de zalm. Daaroverheen gooi je de garnalen. Klop de eieren met 100 ml room en de kruiden en verdeel dit over de taart. Zet de taart 30 minuten in de oven op 200 graden.

Vrijdag: aardappel, pastinaak, biet en worst van de plaat

Dit gerecht at ik een tijd geleden bij mijn vriendin Sylvana. Het meeste werk wordt door de oven gedaan, je moet alleen even de bietjes en pastinaak in plakken snijden. Maar daarna kun je gewoon gaat zitten en kletsen. Prima vrijdag-avondmaaltje! Je vindt het recept hier.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de andere weekmenu’s? Kijk dan hier
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Alice Ermes 14 februari 2020 at 18:10

    Hartige taart met witte wijn?
    Ik dacht dat je kidsproof menu’s deelde?

  • Laat je reactie achter