Kook

Relax Papa weekmenu

Toen mijn man Henno ooit, op zijn studentenflat, voor het eerst voor mij kookte, maakte hij een gerecht uit een pakje. Kip Siam of zoiets. Inmiddels kookt hij de sterren van de hemel en heb ik mijn eigen Jamie Oliver in huis. Op Instagram ontdekte ik dat mijn kokende man zeker geen uitzondering is. Zie daarvoor de uitslag van deze poll:

Mooie verdeling zo toch? En dan stond de optie: ‘niet vaak vanwege weinig tijd, maar wel heel graag’ er nog niet eens op. Het leek mij leuk om met het weekmenu deze week een ode aan de kokende man te geven. Met daarin een paar favoriete gerechten van jullie mannen, die ik en masse kreeg toegestuurd toen ik vroeg naar wat die mannen dan het liefste koken. In dit weekmenu de uitslag!

Maandag: Nasi met rendang

Van de meer dan 400 favoriete gerechten die ik van jullie mannen ontving, waren de meeste met vlees. Vooral stoofvlees blijkt favoriet. Bij Maike staat Indonesisch stoofvlees oftewel Rendang hoog op het lijstje, net als bij ons. Henno maakt hem losjes gebaseerd op het recept uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk (de bijbel voor Indonesisch koken). De levertjes in dit recept vervangt hij voor extra rundvlees en van de verse lomboks gebruikt hij er een stuk minder (één rode peper op een halve kilo vlees). Je vindt dat recept hier uitgeschreven, of kijk deze video:

Wij eten dit maandag sowieso, want Henno besloot afgelopen week om zijn kookkunsten niet alleen voor onszelf te houden. Hij gaat twee keer in de week extra maaltijden koken om af te halen. En maandag is dat dus rendang met nasi. En guess what? De maandag is al uitverkocht. Wie weet levert die corona-ellende dan toch nog iets leuks op…

Dinsdag: Lasagne met zalm en spinazie

Lasagne scoort ook hoog bij mannen. Ik heb het vermoeden dat veel mannen voor de klassieke lasagne Bolognese gaan, zoals mijn favoriete hier. Maar de signature dish van de man van Eveline en van de man van Veronique is lasagne met zalm en spinazie. Omdat ik niet heel veel visgerechten kreeg ingestuurd, zet ik deze lasagne graag op het menu van deze week. Je vindt hier een mogelijk recept.

Woensdag: AGV maar dan even anders

Dan hebben we natuurlijk ook nog de traditionele man, die het liefst aardappels groente en vlees (oftewel een AGV’tje) op tafel zet. Omdat je daar geen inspiratie nodig hebt van mij deel ik hier wel graag twee alternatieve recepten met aardappels die mij nogal verraste.

Stamppot van rode bieten met pepernoten: De eerste komt van de man van Irene. Bij hun thuis is een stamppot van rode bieten met pepernoten populair. Hij maakt eerst de stamppot van aardappelen en bieten en halveert daarna een handje kruidnoten die hij erdoor doet. Ze eten het met een speklapje en jus. Irene: “Bij ons staat dit gerecht geregeld op tafel en de pan gaat altijd leeg. Onze kinderen zijn 12, bijna 8 en 3.”

Tartiflette: Het tweede aardappelgerecht komt van de vriend van Femke. Het is een klassiek Frans recept van aardappelen, kaas, spek en witte wijn, een echt herfstrecept. Je vindt ‘zijn’ recept hier op de site van dagelijksekost.be. Een site waar Femke’s vriend sowieso groot fan van is.

Donderdag: 3 x risotto

Ook bijzonder populair onder de mannen: risotto! Maar goed, daar heb je natuurlijk honderden varianten op. De man van Marloes maakt bijvoorbeeld een hele lekkere risotto met paddenstoelen, pancetta, Parmezaanse kaas en eventueel gegrild groene asperges erbij. De man van Rozemarijn maakt risotto met venkel en mascarpone en wij aten onlangs weer eens Risotto alla Milanese met perfecte gehaktballen ernaast. Die risotto wordt hier door iedereen goed gegeten, ook de moeilijkste eter is enthousiast. Ik denk omdat er geen ‘dingetjes’ in zitten. Je vindt het recept voor de risotto alla Milanese hier.

Vrijdag: Bietenburgers

Er kwamen weinig vegetarische recepten binnen op mijn vraag naar favorieten van mannen. Erica was één van de weinigen. Haar man maakt regelmatig deze epic bietenburger. Dat recept vind je hier, op het Yellow Lemontree en lijkt mij een fijne afsluiter van deze mannenweek!

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Wil je meer gerechten van Henno zien? In coronatijd deden we een kookchallenge en maakte hij al deze recepten. Wil je zien wat hij de komende weken gaat maken, volg hem dan hier op Instagram.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Maura - YLT 31 oktober 2020 at 21:20

    Wat leuk dat mijn bietenburgers hier tussen staan!

  • Laat je reactie achter