Kook

Relax Mama weekmenu: the best of!

Het is al weer ruim 5 jaar geleden dat het eerste Relax Mama Weekmenu online kwam. Inmiddels staan er 270 weekmenu’s op de site. Deze week vroeg ik me opeens af welke gerechten uit al die menu’s nou populair zouden zijn. En daarom plaatste ik deze vraag op mijn Instagram-account:

Echt zo leuk om te zien wat er van al die menu’s regelmatig bij jullie op tafel staat. Ik maakte er dit ‘best of’ lijstje van!

1. De populairste pasta’s

Deze verraste me, omdat we die zelf eigenlijk haast nooit maken. Maar de Pasta met broccoli en spek (aka zwembadpasta) uit mijn boek Relax Mama in de keuken werd veruit het meest genoemd. Je vindt het recept van deze winner hier.

Deze pasta met broccoli werd op de voet gevolgd door het recept van mijn buurman Jaap: Pasta met ballen, courgette en tomaatjes (in de volksmond ‘pasta met ballen van Jaap’). Dat verbaasde me dan weer niet, want die eten wij ook nog steeds regelmatig. En op nummer drie stond er nog één uit Relax Mama in de Keuken: de pasta met gerookte zalm en doperwtjes. Ook geen verrassing want die valt honderd procent in de categorie lekker én heel makkelijk. Tot slot blijkt ook de pasta van Jamie Oliver met broccoli en ansjovis uit het allereerst weekmenu vaker gemaakt te worden.

2. De populairste hartige taarten

Zowel onze spinazietaart als onze broccolitaart worden overal in Nederland regelmatig gemaakt. Zo leuk om te horen! Dat waren zeker de twee winnaars in deze categorie.

Maar ook leuk om te horen dat de spicy taart met kip, abrikozen en sjalottentaart vaker werd genoemd. Want die is wat gewaagder. Ook Henno’s waanzinnige taart met drie soorten vis kwam voorbij. Mijn oud-buurvrouw Nienke schreef trouwens dat ze de hele quiches-en-hartige-taarten-special in haar favorieten heeft staan. Die vind je hier.

3. De populairste soepen

Niet heel raar dat de rucolasoep en de geroosterde tomatensoep uit Relax mama in de Keuken vaak werden genoemd. Want die heb ik dan ook wel heel vaak op het weekmenu gezet.

4. De populairste salades

Het is waarschijnlijk geen toeval, maar de salades die genoemd werden, zijn ook onze favorieten. Namelijk: de gado gado, de salade niçoise en de fusionsalade met krabsticks. Vooral die eerste twee snap ik heel goed, want die zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog heel goed kindvriendelijk te maken.

5. Wrap met tonijn

Henno maakt deze wrap met tonijn vaak voor Keet als ze gaat trainen. Ik besloot hem maar eens uit te schrijven, want hij is inderdaad superlekker. Ik snap dus dat hij als favoriet is overgenomen door jullie.

6. Couscous met kip en broccoli

Deze vond ik ook leuk om een paar keer terug te vinden in de lijst. Dit recept voor couscous met kip en broccoli kreeg ik járen geleden van mijn vriendin Daphne en bewaarde ik toen in mijn lelijke gele multomap. Vier jaar geleden kreeg hij een plek op deze site. Zo leuk om te zien dat meer mensen hier nu van genieten (broccoli is sowieso een populair ingrediënt valt wel op).

7. Ovenschotel rodekool

Voor weekmenu nummer 52 vroeg ik aan de vriendinnen met wie ik toen een week weg was om te schrijven: ‘wat gaan jullie volgende week koken?’ Tischa die gaf me toen het recept van haar rodekool ovenschotel. En die blijkt dus niet alleen bij haar zoon populair te zijn. Zij maakt hem met de volgende laagjes (en voor het gemak de kool en de compote gewoon uit een pot)

 • laag 1: aardappelpuree
 • laag 2: gehakt dat je rul even hebt gebakken met een gesnipperd uitje en wat peper en zout (en evenuteel wat gehaktkruiden).
 • Laag 3: Appelcompote
 • Laag 4: rode kool met appel uit een pot
 • Laag 5: aardappelpuree
 • Laag 6: geraspte kaas

Deze ovenschotel zet je circa 25 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden).

8. Populaire rijstgerechten

Sommige gerechten die langskwamen was ik zelf al lang weer vergeten, zoals dit super lekkere gerecht van Susan Aretz (voorheen Smulpaapje): Thaise gehaktballetjes met pindasaus. Die zet ik zeker ook weer eens op het menu. Ook twee keer werd de Pilav uit weekmenu 81 genoemd, en werd ik herinnerd aan de curry met bloemkool en de marrokaanse kip uit mijn eigen kookboek.

9. Populaire groenten-bijgerechten

Saskia schreef me dat zij ‘onze’ gebakken wortelschijfjes regelmatig maakt. ‘Mijn zoon vraagt of ik ze extra zwart wil bakken,’ voegt ze toe. Het is inderdaad een lekker bijgerecht. Je maakt het eigenlijk als gebakken aardappels: snij een winterpeen in plakjes en bak die in ruim boter. De wortels worden er heerlijk zoet van.

En ‘onze’ gebakken paprika’s zijn ook geliefd. Die maak je door rode, groene en gele paprika’s in repen te snijden. Dan bak ze aan tot ze een beetje beginnen te kleuren (in een flinke laag olijfolie). Draai het vuur dan laag, voeg een scheut balsamico-azijn toe en smoor ze tot ze lekker zacht zijn.

10. Bananenbrood

En last but not least, niet echt iets van het weekmenu, maar wel iets wat ik met veel plezier op de site zette en nog steeds graag zelf maak: mijn bananenbrood. Perfect voor als je te vaak bruine bananen hebt. Je vindt het recept hier.


 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Deze supermooie denim schorten (en nog veel meer leuks) zijn te koop in de Shop van Relaxte Moeders.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Relax Mama Weekmenu - lievelingsvisgerechten - Club van relaxte moeders 19 november 2021 at 21:19

  […] paar weken geleden maakte ik een weekmenu met de populairste gerechten uit alle Relax Mama Weekmenu’s. daar werd ook deze vistaart in genoemd. En ja! Bij ons is deze taart met tonijn, makreel en […]

 • Reageer Relax mama weekmenu: 7 x succesgerechten - Club van relaxte moeders 27 mei 2022 at 13:08

  […] graag een visgerecht er in wil hebben, hier een gerecht uit het Een paar weken een weekmenu met de populairste gerechten uit alle Relax Mama Weekmenu’s. Daar werd ook deze vistaart in genoemd. En ja! Bij ons is deze taart met tonijn, makreel en […]

 • Laat je reactie achter