Kook

Relax Mama Weekmenu 81: Go-Kids na-de-vakantie-budget-menu

Wat een eerste werkweek was dit! Zat ik opeens bij Jamie Oliver in Londen. Ik was dan ook blij dat ik een mail kreeg van Fleur Voets van Go-Kids, dat zij en haar collega’s graag een keer het weekmenu wilden samenstellen. Dat kwam voor deze week perfect uit. Een van de komende weken uiteraard een weekmenu met een paar nieuwe recepten van Jamie.

Go-Kids is een platform met ideeën voor uitjes en activiteiten met je kinderen in jouw omgeving. Via hun site en social media kun je in 17 regio’s in Nederland kinderactiviteiten, uitjes, feestjes, sport- en crea-clubs en opgroei-adresjes vinden. De site is voor ouders met kinderen tot en met 12 jaar oud. Super leuk om eens een kijkje te nemen om te zien wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is. Fleur trommelde de moeders en kinderen achter de andere 16 Go-Kids regio’s op en kwamen op onderstaand weekmenu uit. En toen bleek het ook nog eens een heel goed betaalbaar menu te zijn. Wat na een vakantie met etentjes ook wel fijn is. Ik ben het Go-Kids-team heel dankbaar, hopelijk hebben jullie er ook wat aan (onderaan de pagina het boodschappenlijstje met prijzen!).

 Maandag: Zoete rodekoolschotel

Het maandaggerecht komt van het Go-Kids-team uit Twente. Daar twee dochters die behoorlijke fijnproevers zijn, maar dit is een van hun favorieten. En het is nog best gezond ook. Bijkomend voordeel is dat je deze schotel heel makkelijk een dag ervoor of ’s ochtends maakt, zodat je hem ’s avonds na het werk alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven! Afwastechnisch ook handig, want die dag heb je naast je borden alleen die schaal 😉

Benodigdheden voor een grote ovenschaal (5 personen)

  • 750 gram aardappelen
  • Melk
  • Roomboter
  • Rode kool (ik gebruik altijd een plastic pakje rode kool van de groente afdeling)
  • 500 gram gehakt
  • 1 zakje jachtsaus van Knorr
  • 1 appel

Bereiding:

  • Schil de aardappels en kook deze goed gaar. Net iets zachter als je ze normaal kookt. Bak ondertussen het gehakt rul met kruiden naar smaak (bijvoorbeeld gehaktkruiden). Voeg het zakje jachtsaus met water toe (zoals op de verpakking staat aangegeven) als het gehakt goed bruin is. Laat dit even pruttelen.
  • Maak puree van de zachtgekookte aardappels: stamp de aardappels fijn en voeg een scheut melk toe en een klontje roomboter. Met de mixer maak je het tot een smeuïg geheel.
  • Schil de appel en maak hier dunne schijfjes van.
  • Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal. Verdeel daarover de rode kool. Leg daarop de appel. Hier bovenop verdeel je de aardappelpuree. Voordat je de schaal in de oven zet bestrooi je hem met paneermeel en een beetje boter voor een lekkere knapperige laag.
  • Een half uur in de voorverwarmde over op 220 graden en klaar is je maaltijd!
Dinsdag: Pilav

Go-Kids-Team Deventer-Sallant eet graag Pilav. Dat vind ik heel leuk, want dit is zo’n gerecht wat ik als student vaak at, maar nu al jaren niet heb gemaakt. Bedankt voor de suggestie dus!

Ingrediënten:

  • 500 gram kipfilet in blokjes, gekruiden in kipkruiden
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 groot blik perziken, uitgelekt en in kleine stukjes gesneden
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 tl sambal
  • 2 el ketjap (zoet of zout, wat je lekker vindt)
  • Beetje boter
  • Rijst

Bereiding:

Verhit de boter in een hapjespan en bak hierin de kip, samen met de ui en knoflook, bruin. Voeg daarna de tomatenpuree, de sambal en de ketjap toe en laat het geheel even pruttelen. Als de kip gaar is, kun je de stukjes perzik en eventueel wat perzikensap toevoegen. Als de perzik warm is, is het klaar. Serveer het gerecht met gekookte rijst.

Woensdag: Courgettesoep

Dit woensdag-recept komt ook van Go-Kids Deventer Sallant. Aron van 10 jaar kan de courgettes in hun tuin wel groot kijken, omdat dan deze soep lekker vaak op tafel komt. Bij ons thuis is courgettesoep trouwens ook wel geliefd.

Wat heb je nodig?

  • 2 courgettes, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 8 dl kippen- of groentebouillon
  • 1 pakje of kuipje kruidenroomkaas met knoflook
  • peper, zout, olijfolie

Lekker voor erbij:

  • Bieslook
  • Kruidencroutons
  • Stokbrood

Zo maak je het:

Verhit een scheut olijfolie in een hoge pan en fruit de ui en knoflook. Voeg na een minuut of twee de courgetteblokjes toe en bak ze circa 5 minuten op laag vuur mee.

Voeg de bouillon toe en laat de soep zo’n 10 minuten koken. Als de courgette gaar is, pureer je de soep. Roer de kruidenroomkaas erdoor en breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep in kommen en schep er aan tafel bieslook en croutons doorheen. Lekker met stokbrood.

Donderdag: Kikkererwtensalade met salami, paprika en sugarsnaps

Go-Kids Breda bracht me op ideeën met deze kikkererwtensalade. Ik moet zeggen dat wij te weinig peulvruchten eten (is echt gezond namelijk!), dus misschien moet ik toch eens kijken hoe deze salade valt in ons gezin.

Wat heb je nodig?

  • 2 blikken kikkererwten (à ongeveer 300 g), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 salami-worst, zonder vel en in dunne plakje gesneden.
  • 2 rode puntpaprika’s, in reepjes
  • 200 gram sugarsnaps
  • peper
  • 1 bakje basilicum (15 g), grof gesneden
  • 75 gram rucola sla

Bereiding:

Bak de salami 3 minuten in een hapjespan op middelhoog vuur (boter of olie toevoegen is niet nodig). Regelmatig omscheppen. Voeg de paprikareepjes en sugarsnaps toe en bak 3 minuten mee. Breng eventueel op smaak met wat peper.

Meng in een ruime schaal de kikkererwten met het salamimengsel en voeg de basilicum en rucola toe.

Ik denk dat het wel lekker is om hier wat rijst, brood of couscous bij te eten.

Vrijdag: Vis met krieltjes

Vrijdag visdag. Team Eindhoven vind dit wel een mooie dag voor een snelle maaltijd met kibbeling. Met gekookte worteltjes met een beetje peterselie, wat gebakken krieltjes en kibbeling die je zelf bakt, of gewoon warm bij de visboer haalt. Helemaal Relax Mama ;). Ik vind het een prima snelle afsluiter van de week.

(In het boodschappenlijstje hieronder heb ik kibbeling uit het vriesvak opgenomen, omdat ik de prijs van de verse niet weet….).

Dat was het voor deze week. Ik wens jullie een fijne en lekker week toe!

Het boodschappenlijstje!

Hieronder het boodschappenlijstje met de prijzen erbij. Sommige dingen zijn oorspronkelijk in grotere verpakking, maar heb ik gedeeld (zoals de aardappels). Ik heb dingen als peper, zout en olijfolie niet opgenomen en andere kruiden wel vermeld, maar niet gekocht omdat ik ze nog op voorraad had. Benieuwd naar mijn andere budgetmenu’s? Die vind je hier.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Vanaf volgende week ga ik weer iedere week een nieuwsbrief versturen. Als je die wilt ontvangen, vul dan even het formulier in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formuliertje op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige 80 weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Vorig jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Het boek is nu verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter