Kook

Relax Mama-weekmenu

Nu ik druk aan het schrijven ben aan het boek ‘Relax Mama in de Keuken’, heb ik ook het idee opgevat om hier op de site het Relax Mama-weekmenu te introduceren. Het lijkt mij leuk om vanaf nu iedere zondag te vertellen wat ik die week ga eten. Nou ja… niet alleen leuk…het lijkt me eigenlijk gewoon handig. Of misschien vooral verstandig. Omdat als ik er niet van tevoren over denk, ik vaak later in de week in de knoop kom. Zie het als een soort goed voornemen, waarvan ik hoop dat jullie er misschien ook wat inspiratie uit halen.

Een weekmenu dus, waarbij ik mijn eigen ‘regels’ er op nahoud. Zo beginnen wij de week meestal met een gerecht met aardappels (dan hebben we dat maar gehad zeg maar). Dat is nogal vaak aardappels met spinazie al crème, omdat dat Keets lievelingseten is. Deze week starten we trouwens tot haar teleurstelling met zuurkoolstamppot omdat we die spinazie afgelopen donderdag al hadden.

Verder probeer ik gedurende de week zo veel mogelijk af te wisselen tussen verschillende soorten gerechten. Dus één keer pasta, één keer rijst, een keer vis, een keer vlees, een keer vegetarisch. De ene dag Hollands, de andere dag Italiaans, Indisch of bijvoorbeeld Mexicaans. En in de drukke weken zet ik af en toe een joker in. Oftewel de snackbar, afhaalsushi of de diepvriespizza.

Ik hou echt van koken. Maar sinds er kinderen zijn heeft dat kookgebeuren een hele nieuwe dimensie. Maakte ik vroeger het liefst nogal spannende exotische gerechten, tegenwoordig breek ik mijn hoofd over recepten die niet té spannend zijn, maar ook niet zo saai dat je eigen smaakpapillen afsterven. Maakte het vroeger niet uit hoe laat je at, tegenwoordig is het een race tegen de klok om op een fatsoenlijke tijd die schijf van vijf op tafel te hebben. En dan zijn er nog wat hindernissen die je tijdens het koken moet overbruggen: kinderen die ‘ik ben klaaaaaar!’ roepen net op het moment dat jij je afvroeg welk ingrediënt je ook al weer in de pan moest gooien, kinderen die precies tijdens het koken besluiten alle klei over de tafel uit te strooien.

Wat ik me tijdens het schrijven van ‘Relax Mama in de Keuken’ (die eind deze maand naar de drukker moet) weer eens realiseerde was dat een goede voorbereiding ook hier het halve werk is (ja ja Eureka!). Vandaar… het Relax Mama-weekmenu, iedere zondagavond. Zodat de rest van de week alvast overzichtelijk kan beginnen.

Ik hoop dat jullie het ook een leuk idee vinden!

Ps. Misschien kan ik hier soms ook wat weekmenu’s van jullie plaatsen. Verder lijkt het me leuk om af en toe wat succesrecepten te delen, bijvoorbeeld de recepten die zijn ingezonden voor het boek. Of om een recept uit te schrijven van één van de dingen die op mijn weekmenu staat. Maar dat leek me voor deze week niet echt nodig. Oja… als je nieuwsgierig ben naar de pasta met broccoli en ansjovis, die is van Jamie Oliver (al jarenlang favoriet hier in huis). Met een beetje googelen vind je hem wel 😉

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

36 Reacties

 • Reageer Natas 17 januari 2016 at 22:32

  Hoi, wij eten Paleo, al bijna een jaar, ook de kinderen. Ik heb houvast aan een lijstje met 7 maaltijden, dan maak ik aan de hand daarvan de boodschappenlijst. Geen vaste maaltijden per dag (behalve vrijdag friet) want dat deed mn moeder en ik wil per dag kunnen kiezen waar ik zin in heb! Heel handig en goed vol te houden.
  Succes met je boek en laat die lijstjes maar komen! Altijd handig voor ideetjes!

 • Reageer Ivonne 17 januari 2016 at 22:34

  Leuk om te zien dat je dat t zelfde doet als ik,
  Elke zondag/maandag probeer ik t voor elkaar te krijgen om een zo gevarieerd mogelijk weekmenu samen te stellen en dan maandagavond bij de supermarkt boodschappen daarvoor doen,soms ben ik inspiratieloos wie weet kunnen we elkaar helpen

 • Reageer Wendy 17 januari 2016 at 22:37

  Daar wij geen grote eters zijn en een papa die de avonden niet altijd mee eet. Probeer ik met 1 soort groente vaak 2x verschillende diners te maken….ook nog eens goed voor je portemonnee

 • Reageer Elizabeth Small 17 januari 2016 at 22:43

  ik doe hetzelfde…. deze week: maandag ravioli met spinazie, dinsdag gevulde zoete aardappel, woensdag rijst met gehaktsaus, donderdag gebakken aardappels met vis en broccoli, vrijdag zelfgemaakte pizza

 • Reageer barbera 17 januari 2016 at 22:44

  werkt goed en voorkomt ook een hoop gezeur van geen zin in enz enz.. men weet waar ze aan toe zijn
  en de boodschappen komen gericht in huis.. wel altijd backup plannen in huis voor “noodgevallen” zoals maaltijd soep , stokbrood. of back-up porties in de vriezer 😉

 • Reageer Titia 17 januari 2016 at 22:45

  Hier net zo 1 keer in de week met het hele gezin om de tafel om te kijken wat we weer op de week planning kunnen zetten.
  Iederee mag 1 dag vullen met wat we warm gaan eten.
  Bevalt ons prima en als we ergens geen trek in hebben of we hebben het pas gegeten stellen we het een week uit.
  Voor ons werkt het prima en geeft ons een hoop structuur en duidelijkheid.
  We betrekken ieder gezinslid bij het kiezen van het eten en maken zo ook gelijk van wat is er en wat niet. Seizoen groente/producten wat is er in de aanbiedingen enz, enz, enz.

 • Reageer Jacqueline 17 januari 2016 at 22:50

  Ik maak mijn weekmenu op donderdagavond of vrijdagochtend, Ik doe namelijk vrijdag of zaterdag de weekboodschappen. Ik denk niet dat ik de enige ben als ik de drukte zie in de supermarkt op zaterdag 🙂 Misschien kun je daar in de plannen nog wat rekening mee houden.

 • Reageer Martine 17 januari 2016 at 23:00

  Ik maak ook al jaren een weekplan; op zondag koken voor ma en di (pasta/rijst….iets wat in de magnetron kan),
  woensdag soep/stamppot/ovenschotel (handig vooraf klaar te maken),
  Do restje van woensdag óf een frietje,
  Vrijdag en zondag aardappelen, vlees/vis en groenten
  En op zaterdag varieert het….
  Tja, je moet wat als je 30 u werkt met een partner die er 60 maakt en twee kids 😉

 • Reageer Monique venus 17 januari 2016 at 23:00

  Sinds een paar maanden maak ik ook een weekmenu, bevalt prima. Onderling wissel ik dan de dagen soms ook, afhankelijk van de tijd, of wat we willen eten 😉
  Ik maak het lijstje op woensdag en op donderdag bezorgd Appie het thuis…..;) relax mama …..

 • Reageer Christianne 17 januari 2016 at 23:08

  Ik ben helemaal voor! Zolang ik die weekplanningen mee mag pikken iig! Top idee! Alleen zelf zo vaak ontzettend inspiratieloos. Onze zoon Torre van 6 maanden eet stukken spannender en gevarieerder dan paps en mams. Alles voor t kind! ?

  • Reageer Elsbeth Teeling 17 januari 2016 at 23:19

   Haha, dat vind ik dan weer knap. Ik vond dat juist best lastig voor zo’n kleintje 🙂

 • Reageer Sabine de Raaf 17 januari 2016 at 23:17

  Hier ook een weekmenu, zaterdag boodschappenrun. Deze week veel losse gerechten maar soms ook 2 in 1 bijvoorbeeld een courgette ovenschotel (oa met prei gehakt champignons mais paprika en vaak nog restjes groenten zoals wortel) en de volgende dag nasi of rode pastasaus met dezelfde basis. Ik bak dan het gehakt met merendeel ingredienten (mais niet) en haal dan de helft er uit. Mais toevoegen voor courgette schotel en rest in koelkast. Volgende dag verwerken tot nasi (knoflook, ketjap ea toevoegen en rijst) of pasta (tomaat en Italiaanse kruiden toevoegen en pasta).
  Verder eten we wekelijks wel een stamppot en een wokvariant.

 • Reageer Judith 17 januari 2016 at 23:19

  Wij hebben nu voor het derde jaar op rij de homeplanner kalender van plan-point. Naast de dagelijkse afspraken, is er ook ruimte voor je weekmenu. Erg handig. Beide kinderen mogen 1 avondmaaltijd kiezen. Als er eentje al patat/poffertjes/pizza heeft aangevraagd, mag de ander niet meer 1 van deze gerechten kiezen. Zo komt het dus voor dat dochertje bijv andijviestamppot uitkiest en zoontje bijv rijst met kip en paprika als de ander al patat gekozen heeft. Sinds we dit doen, eten de kinderen veel beter. Als ik bijv. zuurkoolschotel maak en zoontje moppert tijdens het eten dan kan ik tegen hem zeggen: “Weet je nog? Morgen is jouw dag. Dan krijg je een schnitzel met gebakken aardappeltjes”. Dit helpt echt.

 • Reageer Fredy van der Donk 18 januari 2016 at 00:24

  Hier ook een weekmenu.
  Maandag: iets met vis, dinsdag: aardappels vlees en groente, woensdag: ovenschotel, donderdag: hutsel-frutseldag (kliekjes), vrijdag: P-dag, zaterdag en zondag ?? dag (samen met de kids koken). Het menu en boodschappenlijstje maak ik meestal op donderdag en dan op vrijdag de boodschappen doen. Dit werkt voor mij met mijn ADD het beste.

 • Reageer Mirjam 18 januari 2016 at 06:48

  En ik maar denken dat ik een neuroot ben met mijn planning, gelukkig niet dus. En ik vind het zo handig. Ik schrijf in de familie agenda wat we etem en waar het recept de vinden is, de eerste die thuis is kan dan alvast starten met koken. Ik haal heel veel inspiratie uit de recepten van chickslovefood (ook te vinden op Facebook). Zij hebben ook lekkere en makkelijke recepten voor kinderen.

  • Reageer Elsbeth Teeling 18 januari 2016 at 12:38

   Ah dank je, ik zal hun pagina ook eens gaan bekijken. En volgende maand ga ik starten aan een Relax Mama Gezinsagenda voor 2017 (Joehoe!). Ik denk dat ik daar ook ruimte opneem om je weekmenu in op te schrijven. Lijkt me inderdaad ook handig!

 • Reageer Véronique 18 januari 2016 at 07:09

  Hier heb ik ook al jaren een week menu. Elke zaterdag halen wij de week boodschappen. En zaterdag is de dag dat iedereen zelf zijn avondeten mag kiezen dus dat hoef ik niet te verzinnen.
  Ik pik dan gewoon overal een klein beetje van mee, haha.
  Zondag is meestal de dag dat ik uitgebreid kook.
  Deze week: 1zondag) gevulde wraps, 2maandag) broccoli, aardappels, vlees, 3dinsdag) macaroni, 4woensdag) spruitjes, aardappels, vlees, 5donderdag) kip Siam, 6vrijdag) doperwten, aardappels, vlees.
  Zoals je ziet word er hier 3x per week aardappels met groente gegeten. Daar zijn ze dol op, hihi.

 • Reageer Jose 18 januari 2016 at 08:42

  Ha, doe nu al ideeën op voor ons weekmenu ? Wat mij ook wel eens helpt als ik inspiratieloos ben: op internet (ik gebruik altijd site van AH omdat we daar onze boodschappen doen) zoeken op ‘snel en makkelijk’. Komen heerlijke recepten naar voren; zo eten we gevarieerd, nieuwe dingen, en dus snel en makkelijk ???

 • Reageer Claudia 18 januari 2016 at 11:50

  Hier werkt het ook zo: op zaterdag maak ik een weekmenu tot en met donderdag en vrijdag eten we altijd restjes 🙂 (op de een of andere manier vindt onze peuter dingen die voor een tweede keer opgewarmd worden lekkerder) . Ons menu hangt alleen vaak af van wat er in de reclame is 😉

  • Reageer Elsbeth Teeling 18 januari 2016 at 12:35

   Dat is ook wel een goeie ja, van die reclame. Heb je dan de folders bij de hand als je het menu maakt ofzo?

 • Reageer Cindy 18 januari 2016 at 15:15

  Ik gebruik sinds oktober vorig jaar weekmenu.nl. Dit zorgt er echt voor dat wij veel gevarieerder eten. Leuke en makkelijke recepten. Soms pas ik ze aan naar onze eigen smaak. Ik hou eigenlijk niet van koken, maar dit vind ik leuk en lekker.

 • Reageer ramona 18 januari 2016 at 16:49

  wat bij ons altijs een succes is om te eten en voor de gezelligheid is Soep Speciaal (zoals wij het noeme) Ik maak dan een flinke pan verse tomatencreme soep. daarnaast vul ik gezellige schaaltjes met oa garnaaltjes, bosuitjes, gekookte vermicelli, gebakken/gedroogde uitjes, hamblokjes, van die deeg soepballetjes. maak daarnaast wat stokbrood met kruidenboter eb dan kan iedereen zelf kiezen waar ze hun soepje mee vullen. zelfs onze “ik eet toch niks” kleuter eet dan super goed.

 • Reageer Eline 18 januari 2016 at 19:00

  Verplaats je zondagavond moment naar zaterdagochtend en doe meteen weekboodschappen. Ideaal! En bovendien goed voor de financiën. Maak van één gerecht (bijv. nasi of pasta) een dubbele portie, zodat je een joker én een niet-koken dag hebt. Handig als je allebei werkt, bijvoorbeeld.
  Relax mama!

 • Reageer Brigitta 18 januari 2016 at 21:34

  Hier doen we het ook op zondag. Maandag doenik dan boodschappen. Voor als wr het even niet weten hebben we de “eetlijst” met onze klassiekers. Ik heb een auti-puber en dit werkt voor hem perfect, weet voor de hele week wat hij kan verwachten, en zijn zusjes vinden het ook fijn!
  Deze week: ma pasta rode saus en salade (vaste maandag prik dan eet opa mee)
  Di (verse) soep met brood, erwtensoep deze keer.(iedereen na elkaar sporten dus makkelijk licht en veel groenten)
  Woe: stoofvlees a la Herman den Blijker (dinsdag gemaakt) met broccoli en krieltje die we nog hadden
  Do: indiaas om de pompoen op te maken
  Vrij: kliekjes en als die er niet zijn pizza
  Zat: altijd steak friet
  Zon: vrij dus uitgebreid koken/afhaal/uit eten bij of met vrienden.
  Werkt relaxed!

 • Reageer Gerdien 18 januari 2016 at 22:24

  Supergoed idee! Wij hebben sinds een paar weken ook een weekmenu. Op zaterdag of zondag bedenk ik alles, bestel de boodschappen en die haal ik maandag op. Vaak kijk ik ook even wat er in de aanbieding is en laat me daar door inspireren. Ik gebruik de Allerhande website en lekkerensimpel.com 🙂

  Deze week:
  Ma: Beef Shanghai
  Di: Romige spaghetti met voorjaarsgroente
  Wo: Fruitige kipcurry met naanbrood
  Do: Burrito’s
  Vr: zelfgemaakte frieten met kipnuggets en erwtjes en worteltjes

  Za en Zo zijn we niet thuis met het eten 🙂

 • Reageer Hedda 23 januari 2016 at 18:56

  DIT IS FANTASTISCH. Ik ga elke week kijken.

 • Reageer Relax Mama-Weekmenu 2 – Club van relaxte moeders 24 januari 2016 at 17:49

  […] is goed bevallen, de eerste week met weekmenu. Of zou het zo’n relaxte week in de keuken zijn geweest omdat Henno (met uitzondering van […]

 • Reageer Les Pliages Longchamp 29 januari 2016 at 09:54

  [url=http://www.farmaciapontevittoria.it/contatti.asp]Les Pliages Longchamp[/url] pantalons Longchamp de [url=http://www.farmaciapontevittoria.it/contatti.asp]Les Pliages Longchamp[/url] yogaadidas Baggys adidas

 • Reageer Laura 29 januari 2016 at 10:53

  I pay a quick visit each day some blogs and information sites
  to read posts, but this web site provides feature based
  content.

 • Reageer tarraKn 29 januari 2016 at 11:50

  Hurrah! It’s also fastidious article regarding JavaScript, I am truly keen of learning JavaScript. thanks admin
  [url=http://www.sportbikes.net/archives/forums/showpost.php?p=2188121&postcount=29]tarraKn[/url]

 • Reageer social12 29 januari 2016 at 12:29

  Command has another aspect with it, identifying a agents regarding change in addition to investing
  in the potential to ensure that that the say of transform
  spreads world No need to commitment any equity against the amount of the loan

 • Reageer Relax Mama weekmenu: the best of! - Club van relaxte moeders 24 september 2021 at 13:17

  […] is al weer ruim 5 jaar geleden dat het eerste Relax Mama Weekmenu online kwam. Inmiddels staan er 270 weekmenu’s op de site. Deze week vroeg ik me opeens af […]

 • Laat je reactie achter