Kook

Relax Mama-weekmenu 17

Ik ging afgelopen week een weekje schrijven met mijn vriendinnen Eva, Miloe en Tischa. De omstandigheden waren perfect: een fijn huis in Frankrijk van een vriend van ons, alle tijd, gezelligheid en minder mooi weer dan hier. Maar er kwam niets uit mijn handen en ik zat er doorheen. En toen kreeg ik gisteren een appje van Eva waarin zij aanbood om het weekmenu te doen deze week. Dat vond ik dus heel lief en fijn. Daarom deze week het (zonder-vlees) menu van Eva, Frank, Sofie, Mees en Lise. 

Maandag: spaghetti Bolognese

We starten deze week met spaghetti Bolognese. Na een weekend met twee keer eten op een feestje, wilde ik nu wel wat meer groenten op het menu. En in deze makkelijke spaghettisaus kun je best wat groente kwijt zonder dat de kinderen het erg door hebben. Met gemengd gehakt is deze saus het lekkerst, maar omdat ik geen vlees eet gebruiken wij gehakt van de vegetarische slager.

Ik maak overigens een flinke hoeveelheid want wat we over hebben kom eind deze week nog goed van pas. Hier vind je het recept maar gooi er dus gerust nog wat extra groente door.

Dinsdag: sushibuffet voor Sofie!

Dinsdag wordt onze oudste dochter tien en wie jarig is mag kiezen wat er op het menu staat. We wisten eigenlijk al voordat we het haar vroegen wat het zou worden want bij haar staat één gerecht met stip op nummer 1. We eten vandaag dus sushi. Omdat ik geen zin heb om de hele middag te staan rollen doen we een soort sushibuffet. Ik kook de rijst en snij de groenten, Mees bakt een paar omeletjes, Lise snijdt de zalm en krab en klaar zijn we. De jarige hoeft natuurlijk alleen maar aan te schuiven. We zetten alles gewoon op tafel en iedereen rolt zijn eigen portie. Lise is pas vier dus die maakt er een soort lelijke handroll van maar dat is eigenlijk wel zo gezellig.

We zijn ooit met deze manier van sushi eten begonnen omdat Sofie het toen als enige lustte (Mees en Lise aten toen alle ingrediënten los) maar inmiddels zijn ze allemaal sushifans.

Woensdag: tomaat-spinazierisotto

Woensdag eten we tomaat-spinazierisotto. Dit recept gebruiken we nog niet zo lang maar het was gelijk een succesnummer. (Met succesnummer bedoelen we hier in huis dat minstens één kind het heerlijk vindt, eentje het best wel lust en de laatste er minstens drie hapjes van kan eten zonder chagrijnig te worden). Ik had dat eigenlijk niet verwacht in verband met de spinazie die hier niet zo favoriet is, maar blijkbaar wordt die genoeg gecompenseerd door de hoeveelheid kaas die er ook in gaat. Het is ook niet zo ingewikkeld en je hebt er geen 15 ingrediënten voor nodig. Dat vind ik dan weer heel fijn.

Donderdag: gevulde portobello’s

Vandaag eten we iets waar we onze kinderen echt niet blij mee maken, namelijk gevulde portobello’s. Een vriendinnetje van de jongste en een vriendje van de middelste likte er overigens haar vingers bij af dus het is best kidsproof voor andere kinderen dan de onze.

Ik gebruik hiervoor dit recept van Chickslovefood maar feitelijk kun je in een portobello natuurlijk alles stoppen wat je lekker vindt. Erbij eten we een simpele groene salade. Voor de kinderen warm ik gewoon de spaghettisaus van maandag op en kook er wat nieuwe spaghetti bij zodat we het toch gezellig houden.

Vrijdag: pitabroodjes met tonijnsalade

Vrijdag eten we super simpel: pitabroodjes met tonijnsalade. In een kom hussel je de volgende ingrediënten door elkaar

  • drie blikjes tonijn met de olijfolie erbij
  • flinke bak gehalveerde cherrytomaatjes
  • klein blikje maïs
  • een of twee gesnipperde sjalotjes
  • een flinke hand basilicum
  • 2 kleingesneden augurkjes

Warm de pitabroodjes op en klaar ben je. Voor de kritische eter (daar hebben we er hier altijd minstens één van) houden we altijd wat tonijn achter, snijden we ook nog wat groenten apart, zetten we een klein bakje zure room klaar en een beetje geraspte kaas. Die vult dan zijn broodjes naar eigen inzicht.

eva en kinderenEva Bronsveld

Eva is spreker, trainer en schrijver op het gebied van opvoeding en onderwijs. Ze woont samen met Frank en hun drie kinderen Sofie, Mees en Lise. Eva werkte ook mee aan mijn boek Relax Mama in de Keuken. Daarin vertelt ze hoe je het gezellig houdt aan tafel (en hoe je ze aan tafel houdt). Eva en ik zijn nu hard aan het werk aan een nieuw boek dat gaat over kinderen onderling. ‘Over vriendjes maken en je zusje pesten,’ zeg maar.

Meer over Eva en wat zij doet:
www.evabronsveld.nl
temperamentvollekinderen.nl

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter