Lees, Werk

Hoe de club de club werd

De Club van Relaxte Moeders is jarig. De site bestaat een jaar. Een mooi moment om eens te beschrijven hoe het allemaal zo is gekomen en hoe ik dit eerste jaar heb beleefd.

cover_Relax mamaIn oktober 2010 zei ik mijn baan in het bedrijfsleven op, om me op het schrijven te gaan richten. Voor Uitgeverij Snor mocht ik een boek voor moeders gaan schrijven en verder zou ik als zelfstandig commercieel tekstschrijver aan de slag gaan. Zo gezegd zo gedaan. Ik maakte continu aantekeningen van wat ik meemaakte en waar ik tegenaan liep met baby Teun aan mijn been, ik interviewde deskundigen, praatte met vriendinnen over het moederschap en in april 2012 kwam het boek Relax Mama! uit. Een boek met 101 tips om een relaxte moeder te worden te zijn en te blijven.

Een boek hebben is één ding, maar hoe gingen we dat boek promoten? Samen met Snor besloot ik op Facebook de Club van Relaxte Moeders te beginnen. Om mijn boek zo wat bekendheid te geven. “Met hoeveel volgers ben je tevreden?” vroeg mijn man Henno toen ik met mijn laptop op de bank dingen aan het verzinnen was voor de club. “Geen idee,” antwoordde ik, “400 ofzo?” Wist ik veel dat we daar al razendsnel aan zouden zitten en dat de club een jaar later al zo’n 8.000 leden zou hebben?

De Club van Relaxte Moeders gaf mij de mogelijkheid om, ook al was het boek af, toch wat met mijn dagelijkse hersenspinsels te doen. En zo bleef ik Relax Mama-achtige dingen verzinnen naast mijn werk als tekstschrijver voor verschillende onderwijsorganisaties en andere klanten.

Uit de hand gelopen hobby

De club bleef ondertussen maar groeien. Niet alleen in volgers, maar ook in mooie reacties. Toen we in 2015 al bijna met zijn honderdduizenden waren kreeg ik steeds meer vragen en verzoeken en wisten steeds meer mensen mij te vinden. Langzaam vormde zich in mijn hoofd het idee dat ik er misschien toch wat meer van moest maken dan een uit de hand gelopen hobby. Ik ging op zoek naar de mogelijkheden en belandde in de wereld van het bloggen. Een nieuwe wereld waar ik nog niets van snapte. Hoe kon je van je hobby je werk maken? Hoe werkt het met geld verdienen met bloggen? Ik zocht naar blogs over bloggen. Ik ging met verschillende partijen praten. Ik werd bijna een poot uitgedraaid. Ik kreeg heel veel buikpijn. Ik ging op zoek naar betrouwbare mensen. Ik vond een mentor en een fijne webbouwer. En uiteindelijk durfde ik de stap te zetten.

Ik stootte een behoorlijk aantal van mijn freelance schrijfopdrachten af zodat ik me kon focussen op de club (en mijn boeken). De site werd gebouwd, ik vulde hem met blogs, plaatjes en spreuken die ik in de afgelopen jaren al had verzameld en op 20 november 2015 gingen de site live.

Ik besloot dat ik dit niet helemaal alleen moest blijven doen en ging op kraambezoek bij Sanne, die ik had leren kennen bij onze gezamenlijke kleinkunstcursus. Sanne schreef altijd grappige dingen op haar eigen Facebook-pagina, ik had een paar leuke blogs van haar gelezen en ik wist dat ze wel wat meer wilde doen met schrijven. Het blogteam was geboren en is inmiddels uitgegroeid tot een team van vijf.

Korrel zout

Mijn doel was een site te maken waar moeders hun dagelijkse portie relativering kunnen vinden. Een plek waar om het moederschap wordt gelachen. Waar het leven met een korrel zout wordt genomen, waar we eerlijk zijn over wat je allemaal tegenkomt tijdens het moederschap, maar nooit zuur. Ik wil dat moeders bij de club terecht kunnen voor een glimlach, een hart onder de riem en soms misschien voor een klein traantje. Het moest een site worden met relevante stukken, die altijd goed zijn geschreven.

Om dit allemaal goed te kunnen aanpakken had de club ook sponsors nodig. Sponsors die ervoor zorgen dat ik mijn bestaande werk kon afbouwen en me volledig kon richten op het maken van de club die ik voor ogen had. En sponsors dienden zich aan. Waarmee de volgende zoektocht begon. Welke sponsors passen bij de club, wat moeten we absoluut niet willen?

Inmiddels zijn we een jaar verder. Een jaar waarin ik veel heb geleerd, waarin ik heb ontdekt dat een site als deze bijhouden meer dan een fulltime baan is. Een jaar waarin ik een duidelijke visie heb ontwikkeld van hoe ik om wil gaan met de sponsored blogs. Ja, er verschijnen soms blogs die ik in samenwerking met sponsors maak. De onderwerpen voor deze blogs moeten altijd aansluiten bij het doel van de club: een hart onder de riem steken, herkenning bieden, of een glimlach op het gezicht van de lezer brengen. Oftewel: het clubgevoel bevestigen. Niet alleen de clubkassa moet er beter van worden, ik wil met de gesponsorde blogs ook de lezers iets bieden. En dat kan heel breed zijn: van een stok achter de deur om weer te gaan hardlopen (met Optimel) tot een aanbod om een dag mij als taxi-chauffeur te mogen gebruiken (Opel) of een kans om een mooie BH te winnen met hart-onder-de-riem-verhaal over veranderende borsten na je zwangerschap (Triumph).

Ik ben eigenlijk retetrots hoe de club na dit eerste jaar staat. Ik ben trots op de blogs van het bloggersteam. Ik ben trots op de weekmenu’s die ik er elke week weer uitpoep. Ik ben trots dat het me toch iedere keer weer lukt om grapjes te verzinnen, ook al ben ik soms bang dat ze op zijn. Ik ben er trots op dat het me lukt om de sponsors aan te trekken die passen bij de club. Ik ben er trots op dat dit nu echt mijn werk is. En ik ben mega-trots op jullie. Mijn trouwe clubleden. Trouwe lezers van onze blogs. Op jullie altijd positieve reacties en het onderlinge respect. Dankzij jullie blijft de club altijd een feelgood-club. Dankzij jullie blijf ik met heel mijn hart en ziel met heel veel plezier veel te veel uren per week aan deze club werken.

En wie jarig is trakteert en geeft een feest

Dit verhaal over de club is de aftrap van de feestweek. Want wie jarig is trakteert. En dat ga ik de hele week doen, op boeken en producten van mezelf en op mooie cadeaus van een aantal sponsors van de club. Vanaf morgen zet ik vijf dagen lang iedere ochtend om 7.30 uur een winactie online. In deze fotocollage licht ik alvast een tipje van de sluier op.

collage

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

25 Reacties

 • Reageer Marloes Groot 20 november 2016 at 07:40

  Jaaaaaa???wat een feest! Van harte gefeliciteerd! Pas een jaar? Voor mijn gevoel al veeeel langer! Goed gedaan en nog vele jaren zo verder ?

  • Reageer Elsbeth Teeling 20 november 2016 at 12:53

   Dank je! Op Facebook bestaat de club ook al een paar jaar. Maar een jaar geleden waagde ik de stap om de website op te zetten en voor het ‘echie’ te gaan!

 • Reageer Ibi 20 november 2016 at 08:11

  Van harte gefeliciteerd! ??
  Jullie blogs kwamen altijd op de juiste moment om me steun te bieden of hard te lachen en hielp me te relativeren.
  Bedankt!
  Door jullie ben ik een relaxte moeder geworden! ?

 • Reageer Wendy 20 november 2016 at 09:46

  Gefeliciteerd! Wat een mooie prestatie. Het voelt inderdaad al veel langer dan een jaar. En ik vind alle doelen die je voor ogen had in je club. Humor, gedeelde smart is halve smart etc.. ik sta er niet meer alleen voor. Dank je wel daarvoor!?

  • Reageer Elsbeth Teeling 20 november 2016 at 12:49

   Dank je! Op Facebook bestaat de club ook al een paar jaar. Maar een jaar geleden waagde ik de stap om de website op te zetten en voor het ‘echie’ te gaan!

 • Reageer Lodi 20 november 2016 at 10:28

  Gefeliciteerd! Wat een feest. Ik lees dan alweer een jaar met veel plezier mee in zoveel herkenbare situaties die me leren het moederschap iets relaxer te benaderen en relativeren.

 • Reageer Colette Hoving 20 november 2016 at 10:55

  Van harte Gefeliciteerd!! Wat een prestaties..ongelofelijk; het houd niet op!! Diepe buiging!! Je zorgt regelmatig voor een lach op mijn gezicht! Dank!!!

 • Reageer Daniëlle 20 november 2016 at 12:33

  Ik dacht ook al langer! Gefeliciteerd, je doet het super. Heb het kookboek en de agenda in huis en ben er erg blij mee.

  • Reageer Elsbeth Teeling 20 november 2016 at 12:48

   Dank je! Echt leuk om te horen. Op Facebook bestaat de club ook al een paar jaar. Maar een jaar geleden waagde ik de stap om de website op te zetten en voor het ‘echie’ te gaan!

 • Reageer Marjolijn Berrevoets 20 november 2016 at 16:02

  Hartelijk gefeliciteerd met je mooie website! Via Mariska ben ik in contact gekomen met de Club van Relaxte Moeders envolg ik t zo nu en dan. Eigenlijk zou ik al oma moeten zij maar mijn dochters schieten niet op en moeder blijf je altijd!
  Hoewel we vroeger geen iternet hadden en zeker geen Club van Relaxte Moeders -we moesten het doen met”Ouders van Nu” of met je eigen moeder-, ook niet slecht hoor, ben ik toch redelijk geslaagd als relaxte moeder! Volgens mijn dochters èn hun vrienden was ik best relaxt, hihi!
  Ik benijd de moeders van nu niet echt hoor, want er is veel meer pressure dan in onze tijd! Ik denk dat jullie site echt heel veel mama’s kan helpen, vooral met relativeren.
  Veel succes met het vervolg van de site .

  • Reageer Elsbeth Teeling 20 november 2016 at 22:29

   Ha Marjolijn, dank je! Als ik zo naar die lieve dochter van je kijk, denk ik dat jij behoorlijk geslaagd bent als relaxte moeder! :))

 • Reageer Feestweek winactie 1! – Club van relaxte moeders 21 november 2016 at 07:20

  […] feestweek omdat deze site een jaar geleden live ging (over het hoe en waarom schreef ik gisteren dit blog). Ook de rest van de week trakteer ik op boeken en producten van mezelf en op mooie cadeaus van […]

 • Reageer Feestweek winactie 3! – Club van relaxte moeders 23 november 2016 at 00:17

  […] feestweek omdat deze site een jaar geleden live ging (over het hoe en waarom schreef ik gisteren dit blog). Ook de rest van de week trakteer ik nog op boeken en producten van mezelf en op mooie cadeaus […]

 • Reageer Feestweek winactie 5! – Club van relaxte moeders 25 november 2016 at 07:13

  […] deze site een jaar geleden live ging (over het hoe en waarom schreef ik dit blog). De hele week trakteer ik op boeken en producten van mezelf en op mooie cadeaus van een aantal […]

 • Reageer Fiona Wighton 25 november 2016 at 08:21

  Wauw Elspeth, jij heb echt veel bereikt in een jaar! Heel inspirerende! Het zou zo leuk zijn als jij een live workshop geeft over het volgen van je dromen en durven het eerste stap te nemen. Wie is er nu een betere voorbeeld van? 😉
  Gefeliciteerd met het eerste jaar!

 • Reageer Francis 25 november 2016 at 09:43

  Een jaar pas? Jeetje voor mijn gevoel ben je er al langer. Allereerst van harte gefeliciteerd! En dat je maar heel heel lang mag blijven met de clubvan. Ik ben erg blij met je mantra “die andere moeders doen ook maar wat” Het helpt me bijna dagelijks. Ik ben een bewust alleenstaande moeder van een heerlijke bijna jarige kleuter (hij wordt 5 op 4 december) en soms wel wat onzeker. Elke ouder streeft ernaar om alles zo goed mogelijk te doen voor je kind(eren) en dan word ik toch wel eens onzeker. Jouw site en vooral de herkenbaarheid maar vooral de humor helpt me. Gewoon te weten dat iedereen tegen soortgelijke dingen aanloopt en dat er nooit een perfecte oplossing is maar een die op dat moment wel goed genoeg is. Perfectie bestaat niet en daarnaar streven hoeft niet. Onbewust leg ik voor mijzelf -juist vanwege die bewuste keuze alleenstaande moeder te zijn- de lat hoger dan misschien nodig is. Dank voor alles wat je doet, schrijft en wie je bent. En stiekem ben ik een grote fan van Keet. Omdat ik vroeger precies zo’n skate meisje was als zij. Heb het skaten alleen op hobbymatig niveau gedaan vandaar extra fan van haar.

  Heel veel succes met de komende jaren! Ik kijk al uit naar alle belevenissen en verhalen.

 • Reageer Feestweek winactie 6! – Club van relaxte moeders 25 november 2016 at 23:05

  […] deze site een jaar geleden live ging (over het hoe en waarom schreef ik dit blog). De hele week trakteer ik op boeken en producten van mezelf en op mooie cadeaus van een aantal […]

 • Reageer Feestweek winactie 7! – Club van relaxte moeders 27 november 2016 at 00:15

  […] deze site een jaar geleden live ging (over het hoe en waarom schreef ik dit blog). De hele week trakteerde ik op boeken en producten van mezelf en op mooie cadeaus van een aantal […]

 • Reageer Feestweek winactie 2! – Club van relaxte moeders 30 november 2016 at 10:41

  […] feestweek omdat deze site een jaar geleden live ging (over het hoe en waarom schreef ik gisteren dit blog). Ook de rest van de week trakteer ik op boeken en producten van mezelf en op mooie cadeaus van […]

 • Reageer Feestweek winactie 4! – Club van relaxte moeders 4 december 2016 at 08:51

  […] deze site een jaar geleden live ging (over het hoe en waarom schreef ik dit blog). De hele week trakteer ik op boeken en producten van mezelf en op mooie cadeaus van een aantal […]

 • Reageer Relax mama pakjesdagen winactie 3: de relax mama-serie! – Club van relaxte moeders 22 november 2017 at 10:07

  […] Het boek Relax Mama is ooit de aanleiding geweest om de Club van Relaxte Moeders te beginnen. Nieuwsgierig naar hoe de club uiteindelijk de club is geworden? Dat schreef ik vorig jaar allemaal op in dit blog. […]

 • Reageer Fijne Moederdag winactie! - Club van relaxte moeders 25 april 2018 at 08:44

  […] Het boek Relax Mama is ooit de aanleiding geweest om de Club van Relaxte Moeders te beginnen. Nieuwsgierig naar hoe de club uiteindelijk de club is geworden? Dat schreef ik vorig jaar allemaal op in dit blog. […]

 • Laat je reactie achter