Dit recept uit Relax Mama in de keuken is van Petra, moeder van Hidde, Fenna en Tosca. Petra: “Ik maak erwtensoep zonder soepvlees omdat mijn dochter al jaren uit overtuiging geen vlees meer eet. Voor de anderen doe ik wel rookworst erbij, maar die laat zij gewoon weg.”
Dit heb je nodig voor 8 personen:
- 500 g spliterwten
- 2,5 liter groentebouillon
- 5 sjalotten of 2 grote witte uien
- 2-3 wortels
- 2-3 aardappels
- 1⁄4 knolselderij
- 2 stengels prei
- een paar takjes platte peterselie, grof gesneden
- en eventueel: 1 (vegetarische) rookworst, in plakjes
Zo maak je het
(15-20 min bereidingstijd en 1 uur en 15-45 min kooktijd plus afkoelen)
Spoel de spliterwten flink af onder stromend water. Breng in een ruime pan de groentebouillon aan de kook, voeg de spliterwten toe en breng weer aan de kook. Laat ongeveer 45-60 minuten op laag vuur zacht- jes koken.
Pel en snipper intussen de sjalotten of uien. Schrap de wortels, schil de aardappels en knolselderij en snijd
ze in blokjes van ongeveer gelijke grootte. Halveer de prei in de lengte, snijd het wit en een stuk groen in halve ringen. Voeg alle groenten toe aan de soep en kook nog ongeveer 30-45 minuten mee. Breng de soep op smaak met peper en zout. Draai het vuur uit, laat de soep helemaal afkoelen. Ik maak de soep meestal een dag van tevoren, van een nachtje rust wordt hij alleen maar lekkerder.
Verwarm de soep weer, schep in kommen en garneer met wat platte peterselie. Geef er warme rookworst bij. Lekker met roggebrood en katenspek of kaas.
Dit recept komt uit het boek Relax Mama in de keuken (pocketeditie). Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €12,50 kosten.
6 Reacties
[…] Soep is altijd een goed idee als het om invriezen gaat. En soep is goed troostvoer en daar heb ik op dit moment ook wel een beetje behoefte aan. Een grote pan erwtensoep lijkt me een goeie voor deze week. Ik deel hier graag het recept van Petra dat in mijn boek Relax Mama in de Keuken staat. Want die is zonder vlees gemaakt en dus ook nog eens een stuk voordeliger. Je vindt het recept van Petra hier. […]
[…] Op het moment dat ik dit weekmenu zit te typen heb ik het een beetje koud en kan alleen maar denken aan een lekker warm soepje. Daarom deze winterse soep op dit vegetarische weekmenu. Ook uit Relax Mama in de keuken. Je vindt het recept hier. […]
[…] En nu ik dit weekmenu voor de verandering toch doortrek naar het weekend, laat ik dan ook maar de zondag vullen met een gerecht waar ik vorige week zondag opeens instant behoefte aan had na een fijne wandeling door de duinen: erwtensoep. eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik hem uit een blik at, maar zelf maken is natuurlijk nog lekkerder. In mijn kookboek staat een recept voor een vegetarische erwtensoep. Dat recept vind je ook hier. […]
[…] is natuurlijk sowieso makkelijk vegetarisch te maken. Hier op de site vind je bijvoorbeeld deze vega erwtensoep, of onze famous geroosterde tomatensoep. Maar speciaal voor dit menu een nieuwe uit Relax Mama in […]
[…] tomatensoep opzetten, maar goed, die kennen jullie inmiddels wel ;). Daarom een andere klassieker: erwtensoep. In mijn boek Relax Mama in de Keuken stond een vegetarische versie van deze soep. Die vind je ook […]
[…] vrijdag ga ik voor deze vegetarische erwtensoep uit mijn eigen kookboek. Ik had de ingrediënten al los gekocht, maar ik zag later dat je het ook […]