Kook

Open lasagne met spinazie en champignons

Een nieuwe recept van mijn eigen keukenprins Henno, die de sterren van de hemel aan het koken is in de coronacrisis vanwege het wegvallen van zijn werk. Hij kreeg de challenge om een open lasagne te maken. Wij hadden daar allebei nog nooit van gehoord. De andere challenge die hij kreeg was ‘verse pasta maken’. Dus we haalden de pastamachine (die ver achterin een kast stond) tevoorschijn, stoften hem af en hij maakte daar de lasagne bladen mee. Dat is voor dit recept natuurlijk niet perse noodzakelijk. Je kunt ook gewoon lasagnebladen in de winkel kopen. Het liefst wel die uit het versschap!

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 2 lasagne vellen (vers of gedroogd) per persoon (of natuurlijk zelfgemaakte vellen)
  • 1 pak diepvries spinazie (vers kan natuurlijk ook)
  • 2 sjalotjes, fijn gesneden
  • 250 gram grote kastanje champignons in plakken gesneden
  • 250 gram kleine champignons (heel of in tweeën)
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 6 teentjes knoflook
  • Blik gepelde tomaten in blokjes
  • 4 eetlepels mascarpone (ricotta of Boursin)
  • (eventueel: circa 12 plakjes jong belegen kaas)
  • peper en zout
  • pijnboompitjes
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • Balsamico azijn
  • scheutje wijn (rood of wit)
  • vuurvaste borden

En zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de cherrytomaatjes in een ovenschaal met zout en peper en een klein beetje olie en balsamico azijn en plaats deze in de oven voor 45 minuten.
  • Kook de lasagnevellen beetgaar en giet ze af.
  • Bak de plakken kastanje champignons aan in de pan met een beetje olijfolie. Voeg de peper en zout en wijn bij de champignons en bak dit even mee. Haal de plakjes uit de pan en bewaar ze in een schaaltje.
  • Bak nu in die pan de kleine champignons met 4 gehakte tenen knoflook op dezelfde manier (houd ze heel of snijd ze in tweeën)
  • Fruit de sjalotjes met 2 teentjes knoflook aan in een andere koekenpan of wok met olie. Voeg de spinazie en blik tomaten erbij en bak dit . Voeg zout en peper toe. Als het 10 minuten heeft gestaan voeg je de mascarpone toe en zet je het vuur uit.

Nu begint het bouwen!

  • Snijd de lasagnevellen in tweeën  (zodat je er 3 of 4 per persoon hebt). En leg in ieder vuurvast bord een vel. Verdeel hierover een klein deel van het spinaziemengsel en vervolgens een paar kastanje champignons (leg daarop evenuteel een plakje jong belegen kaas). Leg daar weer een velletje lasagne op en verdeel het overige spinaziemengsel. Maak laagjes zodat er een mooi bouwwerk ontstaan. Begin dan aan het volgende bord. Doe de vuurvaste borden 5 minuten in de oven.
  • PAS OP BORD IS HEET.  Bestrooi het bord met de kleine knoflook-champignons. Gooi de Parmezaanse kaas en tomaatjes over de lasagne.
  • Extra: Rooster de pijnboompitjes en gooi er een paar overheen
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Relax Mama weekmenu kookchallenge - Club van relaxte moeders 17 april 2020 at 13:12

    […] een open lasagne met spinazie en champignons. Hij schreef zijn recept voor ons uit, dat vind je hier. En zie hier het resultaat. Het was echt héél […]

  • Reageer Relax Mama weekmenu: snel én vega - Club van relaxte moeders 15 mei 2020 at 10:32

    […] tweet. Een prachtige inspiratiebron voor de komende week dus! Ik tipte Zjos zelf deze curry en de open lasagne van Henno. In dit weekmenu vijf nieuwe gerechten voor mij (heeft Henno weer een […]

  • Laat je reactie achter