Kook

Relax Mama weekmenu van vroeger!

‘Eindelijk eens een menu waar ik blij van word!’ schreef één van de trouwe volgers van de Club vorige week als reactie op het weekmenu van Madelon. Omdat ik weet hoe trouw zij alles van de club leest moest ik er vooral om glimlachen en probeerde ik me dit vooral niet persoonlijk aan te trekken ;). Maar dit laat ik natuurlijk niet op me zitten! ‘Met wat voor soort weekmenu kan ik jou blij maken?’ vroeg ik haar dus. ‘Met normaal eten,’ was haar antwoord. En dat blijkt vooral neer te komen op Hollandse pot en eten uit grootmoeders kookboek. En zie daar het thema van deze week. Met input uit mijn eigen jeugd en input van mijn lieve Instagram-volgers!

Maandag: rodekool met appeltjes en hachee

Op mijn vraag op insta naar wat jullie vroeger thuis aten kwam een paar keer het antwoord: rodekool met hachee. Dat lijkt me een mooie start van de week. Verse rode kool is natuurlijk heerlijk, maar als je het jezelf makkelijker wilt maken: ik moet eerlijk zeggen dat ik rodekool uit een pot eigenlijk ook altijd heel lekker vind. Voor de hachee kun je dit basisrecept van leukerecepten.nl gebruiken.

Dinsdag: ouderwetse macaroni

Als ik terug denk aan vroeger, dan denk ik terug aan het enige pasta-recept dat wij aten: ouderwetse macaroni. En die kwam ook een paar keer terug in jullie antwoorden. Mijn moeder maakt die nog wel eens voor Teun en die vindt het nog steeds superlekker. Vroeger gooiden we er zo’n klein zakje macaroni-kruiden doorheen. Nu zou ik hem als volgt maken:

Fruit een zak voorgesneden Italiaanse groentes en rul het gehakt er doorheen. Maak op smaak en peper en zout en Italiaanse kruiden en doe er een flinke scheut passata doorheen. Laat dat een kwartiertje opstaan. Kook ondertussen de elleboogjes. Gooi alles door elkaar als alles gaar is. Serveer het met een flinke hand geraspte jonge kaas. Ik at er vroeger appelmoes bij 😉

Woensdag: (vega) erwtensoep

Eigenlijk wilde ik hier weer onze tomatensoep opzetten, maar goed, die kennen jullie inmiddels wel ;). Daarom een andere klassieker: erwtensoep. In mijn boek Relax Mama in de Keuken stond een vegetarische versie van deze soep. Die vind je ook hier.

Donderdag: Witlofschotel

Net als mijn man antwoordde Natanja ook dat zij vroeger kapucijnerschotel aten. Mijn man noemde het Captains dinner. Maar dat vond ik toch net iets té ouderwets voor in dit menu. ‘Witlofschotel met katenspek: ook favoriet!’ schreef Natanja toen. En daar kan ik me helemaal in vinden. Althans, bij ons was het witlof met ham en kaas in de oven. Ongeveer zoals in dit recept.
De schotel van Natanja’s moeder zag er wat anders uit: witlof met katenspek, ‘met een goede laag kaas gemengd met paneermeel of beschuit en veel room over iedere laag,’ aldus Natanja.

Vrijdag: Lekkerbekje

Wij aten niet veel vis vroeger in huis, maar als we het aten, dan was het iets als een lekkerbekje van de visboer. Zo ook bij Desiree op insta en bij Sabine van de foodiste OhMyFoodness. Zij schreef voor haar site een recept voor homemade lekkerbekjes uit en maakte er een video van. Zie hieronder. Of zie haar uitgeschreven recept hier. Wij eten er aardappeltjes en broccoli bij.

Zaterdag: Lamscurry van Martje

Als wij vroeger thuis rijst aten dan was het nasi, of kip kerrie. En zo te zien waren er meer die dat vroeger aten. Later kwam daar ook Pilav met kip en perzik bij. Ook lekker! Maar hier in dit weekmenu wil ik graag speciale aandacht voor de lamscurry van de moeder van mijn vriendin Daphne. Die is echt fantastisch lekker en die hebben wij al weer veel te lang niet gegeten en heb ik geloof ik ook nooit hier gedeeld. Bij deze dus! (Het recept dat je op deze foto ziet, zit al zeker twintig jaar mijn in mijn kook-multomap

Zondag: Kaasfondue van oma Ineke

Een gerecht uit het kookschriftje van mijn schoonmoeder op verzoek van Henno. Maar je kunt natuurlijk ook deze kaasfoondue uit mijn kookboek Relax Mama in de keuken maken. Of kaasfondue uit een pakje. Eerlijk gezegd vind ik die ook altijd heel lekker.
We eten er stokbrood bij, rauwkost zoals komkommer, tomaatjes, stukjes paprika en wortel. En wat gekookte broccoli of geroosterde bloemkool. Dat dipt ook lekker weg.

kaasfondue
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter