Leer, Werk

Want daar krijg je energie van

In mijn boek Mom You Can beschrijf ik negen succesfactoren voor meer geluk in werk en moederschap. In de vorige twee blogs vertelde ik al wat de eerste twee succesfactoren waren. Vandaag is succesfactor 3 aan de beurt en die gaat over keuzes maken.

Het moge duidelijk zijn: zodra je kinderen krijgt, moet je keuzes maken. Je hebt simpelweg minder tijd. Blijf je vijf dagen werken of kies je voor vier of drie dagen? Of past het meer bij jou om (tijdelijk) te stoppen met werken? Welke keuzes maak je binnen je werk? Ook in je privéleven barst het van de keuzes. Kies je voor een avond met vriendinnen of voor meer tijd met je gezin? Ga je helpen op school of steek je je tijd in een cursus? Ga je nou eindelijk de badkamer eens opknappen of kan dat nog wel even wachten?

Kinderen dwingen je tot keuzes. Dat kun je als vervelend en moei­lijk ervaren, maar je kunt het ook zien als een kans. Als je alle tijd van de wereld hebt, hoef je minder kritisch te kijken naar wat je doet; de noodzaak tot kiezen is minder. Zonder kinderen kun je sneller genoegen nemen met middelmatige keuzes. Je nieuwe si­tuatie dwingt je echter scherper, bewuster te kiezen. Kies je voor die opdracht die eigenlijk niet (meer) zo bij je past, of kies je ervoor je kostbare tijd aan iets te besteden dat wel zinvol voor je is?

Kinderen zorgen ervoor dat je niet kunt blijven hangen in middelmatige keuzes.

Als ik één gemene deler zag bij de vrouwen die moederschap en werk op een succesvolle manier combineren, dan was het wel dat ze alle­maal energiek in het leven staan. En dat komt volgens mij niet (al­leen) doordat ze als energiek persoon geboren werden. Wat ik vooral zag bij de vrouwen die ik interviewde is dat ze energiek zijn doordat ze dingen doen waar ze energie van krijgen. Ze doen dingen die ze leuk vinden, hebben werk dat bij ze past. Ze hebben gekozen, hebben dúrven kiezen, voor wat ze leuk en belangrijk vinden. Ze durven te kiezen voor zichzelf. En voor werkgeluk in plaats van werkdruk.

Keuzes maken: hoe dan?

Ja, ja denk je nu misschien. Maar hoe doe je dat dan? Hoe maak je keuzes als je alles belangrijk vindt en alles leuk vindt? Ik heb ook jarenlang veel te lange to-do-lijsten gehad. Maar of alles wat ik deed nou bijdroeg aan wat ik écht wilde? In het boek Mom You Can bespreek ik verschillende inzichten die je kunnen helpen om beter te leren kiezen. Zowel kiezen in de ‘grote’ dingen (zoals ‘past deze baan op deze manier nog wel bij me?’), als keuzes maken in de dingen die je deze week gepland hebt. Sanne besprak in haar blog Twijfelkont, van twee weken geleden, al één van deze inzichten. Namelijk dat moeite hebben met kiezen vaak komt doordat je de focus legt op het nee-zeggen. Terwijl je het ook kunt omdraaien: waar zeg je ja tegen als je nee zegt tegen iets anders? Als je nee zegt tegen een verjaardag van een vage kennis, zeg je misschien ja tegen een avond met rust en aandacht voor je kinderen. Als je nee zegt tegen die ene opdracht op je werk, zeg je wellicht ja tegen beter werken aan een andere opdracht.

Ach weet je.. keuzes maken is ook niet makkelijk. Maar met bepaalde inzichten kun je het wel leren. Ik zou er een heel boek over kunnen schrijven. Oh wacht….

De Challenge van deze week!

Bij iedere aflevering van deze Mom You Can-reeks hoort een Challenge. Dit is de Challenge van deze week: Zeg deze week tegen twee dingen op je to-do-lijst nee (en bedenk dan vooral ook waar je dan ja tegen zegt).

Kom naar de Mom You Can-groep voor meer achtergrond-info en om ervaringen te delen.

Speciaal voor deze Challenge heb ik de Mom-You-Can-Facebook-pagina aangemaakt. Een besloten pagina waar ik de Mom You Can-challenges ook deel. Waar ik korte achtergrondinformatie zal geven, interessante filmpjes deel, en per aflevering één of twee uitdagingen geef. Maar waar jullie ook met elkaar jullie successen, vragen of struggles kunnen delen. Want we zijn tenslotte niet voor niets een club. Samen weten we meer. Samen zijn we sterker! Zin om mee te doen? Sluit je dan hier aan bij de Mom You Can-groep!

Het boek Mom you can ligt inmiddels in de winkels. Het boek kost €20,00 en is online hier te bestellen (zonder verzendkosten!). Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

Mom You Can de podcast

Naast het boek en besloten Facebook-groep is er ook nog de Mom You Can-podcast. De podcast die bij succesfactor 3 hoort, staat online vanaf donderdag 19 maart.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter