Kook

Relax mama weekmenu budget én gezond

Nu je bij de supermarkt steeds meer moet betalen, vond ik het wel weer eens tijd voor een budget-weekmenu. Ik heb de mazzel dat ik naast een redelijk goedkope supermarkt (Nettorama) woon en naast een andere (Lidl) werk. Dus mijn prijzen zijn gebaseerd op deze winkels. Ik kwam uit op een menu 45 euro. Ik heb voor zes dagen geshopt, dag zeven is restjes en vriezerdag! Oja, ik ga uit van een menu voor vier personen. (en zoals je ziet kan betaalbaar ook gezond zijn!) Je vindt mijn boodschappenlijstje met de prijzen onderaan dit weekmenu.

Maandag: stamppot boerenkool met worst

Mijn doel was om betaalbaar én gezond te shoppen deze week. Dus superfood boerenkool leek me een goede start van de week. Ik koop vaak voorgeschilde aardappelen, maar voor dit budgetmenu kocht ik een grotere zak die we langer kunnen gebruiken. Wij eten er een uien/spekjes-jus bij, rookworst en piccalily. Geen idee hoe je stamppot boerenkool maakt? Hier vind je een recept voor deze klassieker.

Dinsdag: shakshuka

Alhoewel de eieren ook een stuk duurder zijn geworden, is het natuurlijk altijd nog goedkoper dan eten met vlees. Dinsdag dus een vegetarische dag met deze shashuka. Ik volgde (ongeveer) dit recept en kocht er rijst én Turks brood bij.

Woensdag: spaghetti met salami en venkel

Op deze dag grijp ik terug naar een gouwe ouwe van Jamie Oliver uit één van zijn eerste boeken (Happy days met the naked chef). Deze heb ik vroeger veel gemaakt. Je vindt het recept ook hier. Ik heb er nog twee winterpenen bij gekocht. Die snijd ik in plakjes en bak ze zoals je gebakken aardappels maakt. Een super lekker bijgerecht!

Donderdag: armeluis roti

Ter inspiratie dook ik ook weer een keer in het leuke boekje Armeluiseten van Sylvia Witteman. En zo kwam ik op het idee om roti te maken, volgens dit recept dat ik hier al eerder deelde. Zoals Sylvia Witteman ook schrijft zijn de echte roti-pannenkoeken niet goedkoop, dus voor deze week vervang ik die voor wraps. Ook lekker en een stuk betaalbaarder. Je zou het ook met rijst kunnen eten.

Vrijdag: vega erwtensoep

Op vrijdag ga ik voor deze vegetarische erwtensoep uit mijn eigen kookboek. Ik had de ingrediënten al los gekocht, maar ik zag later dat je het ook voordelig in een verspakket kan kopen (bij Lidl €2,99).

Zaterdag: gevulde courgette

Dan wilde ik nog een dag met vis in het weekmenu opnemen. Vis is niet goedkoop. Ik kwam uit op tonijn in blik en vond dit recept voor gevulde courgettes op de site bijstandsgerechten.nl. Is denk ik lekker met rijst erbij (of misschien met orzo bedenk ik me nu!)

Zondag: de restjes challenge!

En zondag laat ik over aan je eigen fantasie. Wat heb je nog over van deze week? Wat kun je nog uit je voorraadkast of je vriezer trekken? Dat is de challenge van vandaag! Wat kun je op tafel toveren zonder boodschappen te doen. Ik ben benieuwd!

Boodschappenlijstje en prijsindicatie

Hieronder het boodschappenlijstje met de prijzen erbij. Ik baseerde de prijzen op de supermarkt bij mij in de buurt: de Nettorama, en de Lidl die naast mijn kantoor zit. Zie deze lijst vooral als een indicatie! Sommige dingen op het lijstje zijn oorspronkelijk in grotere verpakking, maar heb ik gedeeld (zoals de eieren en de aardappels). Ik heb dingen als peper, zout en olijfolie niet opgenomen en sommige kruiden wel vermeld, maar niet gekocht omdat ik ze nog op voorraad had. Wil je het lijstje printen? Download hem dan hier.

  • Benieuwd naar andere budgetmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter