Kook

Relax Mama Chatbot-menu

Neeltje, die je misschien kent van eerdere weekmenu’s, bedenkt op zondag altijd het avondeten voor een hele week en bestelt dan meteen boodschappen. En dat was tot voor kort een hele klus. Maar sinds ze de hulp inroept van, jawel, ChatGPT, is dat menu zo gemaakt!

Neeltje: ‘Ik hoorde er voor het eerst over via een collega, die vol vuur vertelde hoe hij tegenwoordig zijn weekmenu’s laat bedenken via AI. Dat wilde ik uitproberen, want elke week weer een nieuw en gevarieerd menu bedenken voor betrekkelijk lastige eters, vind ik op zijn zachtst gezegd nogal een klusje. Ik check niet voor niks elke week het Clubmenu!

Je kunt gebruik maken van bard.google.com, de chatbot van Google of van ChatGPT. Eerst probeerde ik Bard. Die blijkt niet heel slim, want toen ik hem vroeg om een weekmenu voor vijf diners voor vier personen, twee vlees en drie vega, kreeg ik vier vega-suggesties. Voordeel van Bard is wel dat de suggesties wel mét wervende introtekst, boodschappenlijst en link naar het recept komen.

Dan ChatGPT. Die stelde ik de volgende vraag, in het AI’s ook wel ‘prompt’ genoemd: ‘Kun je een gevarieerd weekmenu maken van zeven diners, voor een gezin met jonge kinderen. Vijf keer vegetarisch, twee keer vlees en voldoende groente.’ Zelf zet ik er dan ook nog altijd bij dat de boodschappen van AH moeten zijn, want dat bestelt lekker makkelijk! Ik voegde ‘jonge kinderen’ toe aan de prompt, zodat ChatGPT gaat zoeken naar kindvriendelijke maaltijden. En dat werkte, want ik kreeg meteen een lekker rijtje gerechten. Er zaten linkjes bij naar de recepten, maar dat klopte dan weer niet helemaal: Kortom, AI helpt, maar je moet zelf blijven nadenken! Het weekmenu dat er voor de club uit is gekomen is een combi van de twee AI-programma’s.

Maandag: Pasta met tomatensaus en mozzarella
We beginnen met de maandag suggestie van ChatGPT. Een heel kindvriendelijke en makkelijke. Een goed recept was zo gevonden, zie hier.

Dinsdag: Roerbak wokgroenten met tofu
Deze suggestie kwam van Bard. Met de volgende tekst en het linkje er bij: Roerbak van wokgroenten met tofu: Een snelle, makkelijke en voedzame maaltijd. Tofu is een goede bron van eiwitten en vezels, en het is ook laag in calorieën. De wokgroenten voegen veel vitamines en mineralen toe aan de maaltijd.

Woensdag: linzensoep
Nog een goeie suggestie van Bard: Linzensoep met groenten. Bard schrijft dit erover: ‘Een hartverwarmende en voedzame soep. Linzen zijn een goede bron van eiwitten en vezels, en ze zijn ook rijk aan ijzer en calcium. De groenten voegen veel vitamines en mineralen toe aan de soep.’

Donderdag: Quiche met spinazie en feta
Het donderdag-gerecht haal ik uit het ChatGPT menu. Met het recept hielp Google me. Zie deze van Familie over de kook.

Vrijdag: Gegrilde zalm met quinoa en groenten
Gegrilde zalm met quinoa en groenten: Een gezonde en smaakvolle maaltijd. Zalm is een goede bron van omega-3-vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart en de hersenen. Quinoa is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft. De groenten voegen veel vitamines en mineralen toe aan de maaltijd.

Zaterdag: Vegetarische chili con carne
Vegetarische chili, oftewel: chili sin carne. Die suggestie gaf ChatGPT. Bijvoorbeeld volgens dit recept van de site Lekker & Simpel.

Zondag: kippenstoofpot

En de laatste suggestie van ChatGPT was Kippenstoofpot met groenten. Ik vond deze in een oud weekmenu.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €12,50.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter