Dit gerecht is onze favoriete rijst/vis-combi’s: rijst met makreel, tomaat en ketjap, oftewel toemis ikan ketjap tomat. Ik heb het ooit tijdens mijn studententijd gekregen van de moeder van een studievriend en maak het nog steeds heel graag. Het is natuurlijk lekker met verse makreel. Maar ik loop altijd wat te stoeien met de graatjes. Om hem meer Relax Mama te maken gebruik ik tegenwoordig meestal gerookte makreelfilets (uit het koelvak in de supermarkt). Sneller en fijner voor de kinderen….
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 400 – 500 gram gerookte makreelfilets
- 1 el. keuken tamarinde (asam)
- 4 tomaten in plakken gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 150 ml ketjap manis
Hoe maak je het klaar?
Haal het vel van de makreel, wrijf de vis in met tamarinde en leg hem in een ovenschaal. Het beste doe je dat een uur of een dag van te voren, want dan kan het lekker intrekken (maar dat vergeet ik zelf meestal).
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Meng in een kom de de ui en ketjap door elkaar en pers de knoflook erboven uit.
Leg de plakjes tomaat over de vis en schenk daarna het ketjapmengsel erover. Verwarm de vis in het midden van de oven. Omdat de gerookte makreelfilets al gaar zijn, is een minuut of 15 wel voldoende.
Dit makreelgerecht is lekker met rijst en kroepoek!
8 Reacties
[…] huis. De rijst met makreel. Volgers van het weekmenu hebben hem al vaker voorbij zien komen. Ik heb het recept nu uitgeschreven, precies zoals ik het altijd maak. Je vindt het hier. Ik geef er denk ik […]
[…] Donderdag ga ik weer eens iets met rijst maken. We doen één van onze favo visrecepten, en hij is ook nog eens heel makkelijk te maken. Je vindt het recept van de makreel met ketjap en tomaat hier. […]
[…] Een van mijn lievelings visrecepten is deze Indonesische makreel met ketjap, tomaat en rijst. Ik maak hem al jaren! Keet maak ik er wel blij mee, maar Teun moet er niets van weten hoor. Gelukkig wordt hij heel blij van witte rijst ;). Je vindt het recept van de makreel hier. […]
[…] witte rijst (en wij het lekkerder vinden dan zilvervliesrijst). Je vindt het recept voor de makreel hier. Ik zag trouwens dat op deze site van Lassie ook heel veel lekkere rijst-recepten staan […]
[…] Dinsdagmiddag ben ik thuis met Teun. Dus heb ik iets meer tijd om te koken, in ieder geval om op tijd de oven aan te gooien. Dit gerecht met makreel is op zich snel gemaakt. Je hebt alleen even meer tijd nodig omdat de oven moet voorverwarmen. Het is nog steeds één van mijn favoriete visgerechten en we hebben hem al weer veel te lang niet gegeten. Je vindt ons recept hier. […]
[…] is al weer veel te lang geleden dat we Indonesisch hebben gegeten. Dinsdag deze makkelijk te maken makreel met tomaat. Wij eten er sambal goreng kool bij uit het Groot Indonesisch kookboek van Bep Vuyk. Het recept […]
[…] Als je deze weekmenu’s al langer volgt, dan ken je dit recept misschien nog van ‘vroeger’. Dit was altijd mijn lievelings-visrecept. Niet alleen omdat het een superlekker gerecht is, maar ook omdat hij zo makkelijk te maken is en omdat het altijd wel gezond voelt weer eens makreel te eten. In dit overzicht hoort dit recept voor Indonesische makreel met tomaat en ketjap dan ook zeker thuis. Je vindt het recept hier. […]
[…] Op donderdag nog een gouwe ouwe van ons. Als je deze rijst met makreel en tomaat nog nooit hebt gemaakt, dan wil ik hem graag met klem aanraden :)). Je vindt het recept hier. […]