Kook

Henno’s gehaktbrood met ei

Nu mijn man Henno dankzij de Corona-crises tijdelijk geen werk heeft, heeft hij zich nog meer dan anders gestort op zijn grote hobby koken. Afgelopen week heeft hij geëxperimenteerd met het maken van een gehaktbrood en het resultaat was superlekker, én het delen waard. Bij deze dus zijn recept. Het is overigens zowel warm als koud lekker. En is voor een gezin van vier personen ruimschoots voldoende om drie keer van te eten.

Wat heb je nodig voor 12 personen?

  • 6 eieren
  • 2  uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • Gegrilde paprika’s uit pot (290 gr): in kleine stukjes gesneden en één paprika in reepjes
  • 1 kg rundergehakt
  • 3 beschuiten – fijnmalen/stampen
  • 8 a 9 creamcrackers – fijnmalen/stampen
  • 2 el mosterd
  • 1,5 tl (pittige) paprikapoeder
  • 2 * 1,5 el tomatenpuree
  • 2 el worcestersaus
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • Boter

En zo maak je het! (in een cakevorm)

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Breng een pan water aan de kook er er 4 eieren in en kook ze 5 minuten.
  • Giet de eieren dan af en leg ze in een kom met koud water (zo blijven ze goed koud van binnen).
  • Fruit de gesneden ui en knoflook zo’n 5 minuten in een laagje olie en breng op smaak met zout en peper.  
  • Meng het gehakt in een kom met de fijngemalen beschuiten, crackers, twee rauwe eieren, de kleine stukjes paprika, mosterd, paprikapoeder, 1,5 eetlepel tomatenpuree en worcestersaus.
  • Haal de gekookte eieren uit het water en pel ze.
  • Verdeel de helft van het gehakt in een cakevorm, maak kuiltjes voor de eieren leg hier de gekookte eieren op en dek af met de rest van het gehakt.
  • Zet de cakevorm in de oven en bak het gehakt in de oven in circa 20 minuten.
  • Haal het gehakt uit de oven, bestrijk het met de rest van de tomatenpuree en leg de reepjes paprika er decoratief overheen. Zet nog 20 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

In mijn boek Relax Mama in de keuken vind je nog een aantal van onze eigen recepten én zo’n 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Mocht er ooit een vervolg op komen, dan komt dit roti-recept er zeker in! Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Relax Mama weekmenu budget - Club van relaxte moeders 3 april 2020 at 16:25

    […] Voor maandag de lievelingsgroenten van mijn kinderen op het programma: spinazie a la crème met gekookte aardappels. Omdat Henno (als huiskok) in deze tijd op zoek is naar culinaire uitdagingen, heeft hij voor ons geëxperimenteerd met het maken van gehaktbrood. Een geslaagd experiment kan ik je vertellen. Hij heeft het recept voor ons uitgeschreven en je vindt het hier. […]

  • Reageer Esther 4 april 2020 at 06:38

    Hi Elsbeth, ik neem aan dat de uitjes en knoflook ook door het gehakt gekneed moeten worden? Staat nergens wat je ermee moet doen en anders ligt het maar zo eenzaam in de pan 🙂

  • Reageer 10 x die andere pubers doen ook maar wat - Club van relaxte moeders 14 april 2020 at 19:04

    […] stuk stoofvlees pruttelen op het vuur voor een geslaagde Rendang. Zijn volgende uitdaging schijnt dit gehaktbrood van Henno te […]

  • Laat je reactie achter