Kook

Henno’s perfecte gehaktballen

Als ik dit schrijf zitten we nog steeds in corona-tijd en is mijn man Henno nog steeds druk met het perfectioneren van zijn kook skills. Afgelopen week worp hij zich op het maken van de perfecte gehaktbal. En dit werd het recept!

Dit heb je nodig:

  • 500 gram gehakt (6 ballen)
  • 1 fijn gesnipperde ui
  • 2 fijn gesnipperde tenen knoflook
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 (of 2) eetlepels Worcester sauce
  • 2 eieren
  • 3 cream crackers
  • 3 beschuiten
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper en zout
  • boter en olijfolie

Voor in de ovenschaal:

  • tomatenpuree
  • 200 ml water

En zo maak je de gehaktballen:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Mix alle ingrediënten (behalve de tomatenpuree en het water) heel goed (liefst in een keukenmachine).
  • Houd een beetje bloem in de aanslag voor je handen of aanrecht om te voorkomen dat alles aan je handen gaat plakken tijdens het rollen van de ballen.
  • Rol zes mooie stevige ballen.
  • Bak ze dan rondom bruin in boter en beetje olijfolie.
  • Meng in een ovenschaal een blikje tomatenpuree en 200 ml water.
  • Breng de ballen als ze rondom bruin zijn, samen met het bakvocht over in de ovenschaal, en laat ze 30 minuten afgedekt in de oven garen voor een half uurtje.
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

6 Reacties

  • Reageer Relax Mama corona-menu - Club van relaxte moeders 1 mei 2020 at 13:53

    […] Op mijn verzoek geeft hij zijn gehaktbal-geheimen hier prijs. Je vindt zijn recept voor de ballen hier. De risotto Milanese maakt hij als […]

  • Reageer Risotto Milanese - Club van relaxte moeders 9 oktober 2020 at 11:37

    […] Veel klassieker krijg je het niet: de risotto Milanese. Bij ons in huis wordt deze hele eenvoudige risotto door iedereen gewaardeerd. Ik heb het vermoeden dat dat komt doordat er geen ‘dingetjes’ in zitten. Wij aten er vroeger altijd rundervinken bij, maar de laatste paar keer aten we hem met oerhollandse gehaktballen, waarvoor Henno het perfecte recept heeft. Dat recept vind je hier. […]

  • Reageer Relax Mama weekmenu volgens de 16-jarige - Club van relaxte moeders 11 juni 2021 at 09:57

    […] naar het ‘geheime’ recept van zijn vader (waarvan we het recept speciaal voor jullie op deze geheime pagina hebben […]

  • Reageer Relax Mama blij-maak-menu - Club van relaxte moeders 14 januari 2022 at 14:04

    […] Milanese (wij eten daar het liefst een rundervink bij of deze gehaktballen […]

  • Reageer HET TERUG-IN-HET-RITME-WEEKMENU - Club van relaxte moeders 6 januari 2023 at 08:55

    […] We starten met de meest populaire AVG hier in huis. Gekookte aardappels met spinazie a la creme en de lekkerste gehaktballen. Het geheime recept voor die lekkere ballen vind je hier. […]

  • Reageer Relax mama - rennen en vliegen - Weekmenu - Club van relaxte moeders 27 januari 2023 at 15:15

    […] Ingrediënten hutspot: 750 gr kruimige aardappelen, kilo hutspotgroente, mosterd, peper & zout en een scheutje melk.Mijn oudste zoon gruwelt van wortelgroenten maar mijn man en ik kunnen een bord hutspot op zijn tijd heel erg waarderen. Om het gezellig aan tafel te houden zetten we de gehaktbal in. En als je dan toch bezig bent, maak er dan meteen een portie zelfgemaakt jus bij. (Eén van de culinaire horrors uit mijn jeugd is van die jus uit een zakje. Met of zonder uitjes, allebei vies.)Hutspot maken is doodsimpel:– pak een grote (kook)pan, vul de bodem met geschilde aardappelen (in stukken) en zet net onder water.– Gooi daar bovenop een zak grote zak hutspotgroente (ik neem meestal die van een kilo) en kook met het deksel op de pan gaar. Prik af en toe even in de aardappels om te checken hoe ver ze zijn en zorg ook dat de boel niet droog kookt en verbrandt.– Groente en aardappels gaar? Giet het overgebleven water af. Doe een scheutje melk in de pan, een halve eetlepel mosterd en peper en zout naar smaak en stampen maar!De gehaktballen maak je tegelijk met de hutspot bijvoorbeeld volgens dit recept. […]

  • Laat je reactie achter