Als ik dit schrijf zitten we nog steeds in corona-tijd en is mijn man Henno nog steeds druk met het perfectioneren van zijn kook skills. Afgelopen week worp hij zich op het maken van de perfecte gehaktbal. En dit werd het recept!
Dit heb je nodig:
- 500 gram gehakt (6 ballen)
- 1 fijn gesnipperde ui
- 2 fijn gesnipperde tenen knoflook
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 (of 2) eetlepels Worcester sauce
- 2 eieren
- 3 cream crackers
- 3 beschuiten
- 1 eetlepel mosterd
- peper en zout
- boter en olijfolie
Voor in de ovenschaal:
- tomatenpuree
- 200 ml water
En zo maak je de gehaktballen:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Mix alle ingrediënten (behalve de tomatenpuree en het water) heel goed (liefst in een keukenmachine).
- Houd een beetje bloem in de aanslag voor je handen of aanrecht om te voorkomen dat alles aan je handen gaat plakken tijdens het rollen van de ballen.
- Rol zes mooie stevige ballen.
- Bak ze dan rondom bruin in boter en beetje olijfolie.
- Meng in een ovenschaal een blikje tomatenpuree en 200 ml water.
- Breng de ballen als ze rondom bruin zijn, samen met het bakvocht over in de ovenschaal, en laat ze 30 minuten afgedekt in de oven garen voor een half uurtje.
4 Reacties
[…] Op mijn verzoek geeft hij zijn gehaktbal-geheimen hier prijs. Je vindt zijn recept voor de ballen hier. De risotto Milanese maakt hij als […]
[…] Veel klassieker krijg je het niet: de risotto Milanese. Bij ons in huis wordt deze hele eenvoudige risotto door iedereen gewaardeerd. Ik heb het vermoeden dat dat komt doordat er geen ‘dingetjes’ in zitten. Wij aten er vroeger altijd rundervinken bij, maar de laatste paar keer aten we hem met oerhollandse gehaktballen, waarvoor Henno het perfecte recept heeft. Dat recept vind je hier. […]
[…] naar het ‘geheime’ recept van zijn vader (waarvan we het recept speciaal voor jullie op deze geheime pagina hebben […]
[…] Milanese (wij eten daar het liefst een rundervink bij of deze gehaktballen […]