Kook

Relax mama – rennen en vliegen – Weekmenu

Ieder laatst weekend maakt Willemijn een weekmenu voor ons (en voor haar eigen ‘mannengezin’).

Willemijn: ‘Qua werk zit ik deze maand lekker in de wedstrijd, privé heb ik het een en ander aan te merken. Allereerst zijn mijn drie mannen elke ochtend niet uit bed te branden. Ik ook niet, maar ik zet een wekker en verman mezelf (waar is die uitdrukking eigenlijk op gebaseerd?). Daarnaast doen wij sinds half december aan een soort van griepestafette. De bijna zesjarige spande in januari de kroon: twaalf dagen ziek. Tel daar voetbal, zwemles, kinderfeestjes en mijn eigen agenda bij op en je begrijpt: het is weer volop rennen, vliegen en improviseren geblazen deze dagen. Het weekmenu is er daarom één met een paar fijne klassiekers. Doordeweeks gaan we voor simpel en voedzaam, richting het weekend pakken we iets meer uit. Hoop dat het jullie weer smaakt!

Maandag: spinaziecurry met paneer

Ik had laatst een soort van per ongeluk paneer (Indiase kaas) in mijn digitale winkelmandje gegooid dus daar moest ik iets mee. Dit recept voor curry met spinazie en paneer komt uit een van de populaire boeken van The Curry Guy (Good Cook) en vond ik hier op de site van Annie Pannie. Goeie tip trouwens om de verse spinazie te vervangen door de diepvriesvariant, is nóg makkelijker.

Disndag: hutspot met gehaktballen en zelfgemaakte jus

Ingrediënten hutspot: 750 gr kruimige aardappelen, kilo hutspotgroente, mosterd, peper & zout en een scheutje melk.

Mijn oudste zoon gruwelt van wortelgroenten maar mijn man en ik kunnen een bord hutspot op zijn tijd heel erg waarderen. Om het gezellig aan tafel te houden zetten we de gehaktbal in. En als je dan toch bezig bent, maak er dan meteen een portie zelfgemaakt jus bij. (Eén van de culinaire horrors uit mijn jeugd is van die jus uit een zakje. Met of zonder uitjes, allebei vies.)

Hutspot maken is doodsimpel:
– pak een grote (kook)pan, vul de bodem met geschilde aardappelen (in stukken) en zet net onder water.
– Gooi daar bovenop een zak grote zak hutspotgroente (ik neem meestal die van een kilo) en kook met het deksel op de pan gaar. Prik af en toe even in de aardappels om te checken hoe ver ze zijn en zorg ook dat de boel niet droog kookt en verbrandt.
– Groente en aardappels gaar? Giet het overgebleven water af. Doe een scheutje melk in de pan, een halve eetlepel mosterd en peper en zout naar smaak en stampen maar!

De gehaktballen maak je tegelijk met de hutspot bijvoorbeeld volgens dit recept.

Woensdag: tomatenpaprikasoep

Nog een klassieker op het menu deze week: zelfgemaakte tomatenpaprikasoep. Dit recept stamt nog uit mijn studententijd en is inmiddels een van de lievelingsgerechten van mijn oudste zoon, dus staat vaak op het menu. Vooral op woensdag trouwens, als we achtereenvolgend naar zwemles en voetbaltraining moeten. Lekker met een stokbroodje uit de oven zelfgemaakte kruidenboter, het recept daarvoor vind je hier:

Ingrediënten tomatenpaprikasoep: grote pot gegrilde paprika (520 gr) + 1 of 2 knoflooktenen uit de pot, 2x blik gepelde tomaten (400 gr), 2 uien, gesnipperd, olijfolie, 3 groentebouillonblokjes, peper & zout, water, eventueel: restje fijngehakte verse kruiden dat je over hebt van de kruidenboter

Zo maak je het: Neem een grote soeppan, verhit een scheutje olijfolie en fruit de ui even aan. Doe alle ingredienten (behalve de verse kruiden) in pan en breng aan de kook en pureer na een minuut of tien glad met een staafmixer.
Voeg tot slot de verse kruiden toe en proef. Meestal kan de soep nog wel wat peper gebruiken, soms zout.

Donderdag: chili sin carne

Nog zo’n altijd-goed-recept! Ook heerlijk in een tacoschep of wrap met plakjes avocado en flink wat geraspte kaas er overheen. Je vindt ‘ons’ recept hier.

Vrijdag: harissa-tofu met thaise noedels

Ik vind vooral het sausje van deze noedels zó lekker! Kies voor lekker dikke slierten, met udon-noedels zit je goed. Qua groente voeg ik vaak nog wat kortgewokte broccoliroosjes of sugarsnaps toe. Kijk voor het recept hier.

Zaterdag: pompoen flammkuchen

Soraya is meester in het maken van korte, kekke kookvideo’s op TikTok en spoort daarmee veel jongeren aan om zelf te gaan koken. Hulde! Deze plaattaart met pompoen lijkt me heerlijk. Als je geen mandoline in huis hebt kun je ook proberen om met de kaasschaaf dunne plakken pompoen te snijden. Wel oppassen voor je vingers!

Zondag bakdag: bokkenpootjestaart

Half februari wordt mijn jongste alweer zes jaar en hij en zijn broer willen op hun verjaardag niets liever dan de bokkenpootjestaart van tante Eefje. Gezond en zonder pakjes is het niet, lekker wel degelijk. En heel leuk om samen te maken!

  • Benieuwd naar de andere weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter