Het is weer gelukt! En deze keer ben ik heel erg in mijn nopjes met wat er deze week op het menu staat. Ik heb een paar vertrouwde en een paar nieuwe kookboeken uit de kast getrokken en een heel fijn weekmenu samengesteld met, laten we zeggen, voor ieder wat wils. Ik hoop dat het jullie ook kan inspireren!
Maandag: pasta tomatensaus met verstopte groentes
We beginnen de week makkelijk, gezond en succes gegarandeerd. Een saus van tomaten en daar doe ik dan (stiekem) nog een zak verse (gesneden) Italiaanse groente doorheen. De blender erdoor en niemand heeft door wat er allemaal in zit. Ik gebruik één blik gepelde tomaten en rooster een aantal tomaten in de oven, want die geven net wat meer smaak. Als je niet gewend bent om zelf tomatensaus te maken, kijk dan even hier op de site van Karin Luiten. Zij schreef het succesvolle kookboek Koken zonder pakjes en zakjes (slimme titel, want zijn niet alle kookboeken zonder pakjes en zakjes?). Ik ben het helemaal eens met wat ze zegt: de meeste pakjes en zakjes zijn overbodig. Zeker die voor tomatensaus. Want zelf maken is zó makkelijk en gewoon veel lekkerder.
Dinsdag: Jachtschotel uit Power to the Pieper
Ik zag op social media het boek Power to the Pieper voorbij komen. Een echt aardappelkookboek. Ik probeer één of twee keer in de week aardappels te eten, maar ben niet een hele grote aardappeleter en vind het moeilijk om variaties te bedenken. Dit boek leek me helemaal leuk, dus besloot er wat inspiratie uit op te doen. Mijn keuze is gevallen op de jachtschotel. Ik kreeg het recept van Petra, die zowel voor dit boek als voor Relax Mama in de Keuken de redactie deed. Wij eten er als groente denk ik bloemkool bij. Of…. de wortel van Amerigo 😉
Dit heb je nodig:
– 1 el zonnebloemolie
– 500 g rundergehakt
– 250 g spekblokjes
– 1 teentje knoflook, fijngehakt
– 2 sjalotten, fijngesnipperd
– 1 ui, fijngesnipperd
– 1 el fijngesneden peterselie
– 2 el tomatenpuree
– 2 el droge witte wijn
– 1 kg kruimige aardappels, geschild in blokjes
– 75 g boter
– versgeraspte nootmuskaat
– 100 g geraspte kaas
– extra nodig: pureestamper of -knijper
Zo maak je het:
Verhit de olie in een grote koekenpan en bak het gehakt en de spekblokjes rondom aan. Voeg de knoflook, sjalotten, ui, peterselie, tomatenpuree en wijn toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer goed door en stoof het gehakt ca. 45 minuten op heel laag vuur. Roer af en toe, als het vlees te droog wordt, voeg dan een beetje water toe.
Kook intussen de aardappels gaar in een grote pan gezouten water. Giet ze af en stamp ze met 50 gram boter tot puree. Breng de puree op smaak met peper en zout en een beetje nootmuskaat. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel over de bodem van de ovenschaal de helft van de aardappelpuree. Verdeel hier het vleesmengsel over en schep de rest van de aardappelpuree erover.
Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een houten lepel. Strooi de geraspte kaas erover en leg hier en daar een klontje boter bovenop. Bak de schotel ca. 20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en de bovenkant goudbruin van kleur.
Woensdag: Doperwtensoep met makreel
Ik heb nog een nieuw kookboek! Omdat ik regelmatig recepten deel van het foodblog Uit Paulines Keuken kreeg ik van Pauline haar nieuwe boek Feel good food toegestuurd. er staan echt heel veel lekkere dingen in. Deze week wilde ik nog een soep op het menu en viel mijn oog op haar doperwtensoep. Wat voor pastasaus geldt, vind ik ook enorm opgaan voor soep: zo makkelijk om zelf te maken en zo veel lekkerder dan uit blik. Op haar site heeft Pauline ook een recept voor een doperwtensoep staan, maar daar doet ze hem met forel. Die vind je hier.
Donderdag: gepofte aardappels en ovenvis met tomaat
Het pieperkookboek heeft me ook geïnspireerd om deze week een keer gepofte aardappels te eten. We maken er een hele ovenmaaltijd van, want ik wil er vis uit de oven van maken. Mijn vriendin Daphne tipte mij op een recept uit het kookboek Basic Italian dat ik toevallig ook in de kast heb staan. Ik heb het voor jullie uitgeschreven:
Wat heb je nodig voor 4 personen?
– 700 gram visfilet (maakt niet uit wat) in stukken gesneden
– 400 gram tomaten in dunne plakjes gesneden
– 2-3 teentjes knoflook in stukjes
– 1 rode ui gesnipperd
– blaadjes van een 1/2 bosje bascilicum 1/2 bosje peterselie, fijn gesneden
– theelepel rozemarijn (eventueel)
– 3 el olijfolie
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden (maar dat had je misschien al gedaan voor de aardappels). Leg de stukken vis in de ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Verdeel de uit, knoflook en kruiden over de vis en leg daar de plakjes tomaat op. Bestrooi met peper en zout en druppel er de olijfolie over. Zet de schaal op de middelste richel van de oven en laat hem daar 15 tot 20 minuten staan.
Vrijdag: Nasi met kip, kroepoek en eitjes
Vrijdag kookt Henno en die maakt de lekkerste nasi. Kip erdoor, kroepoek en een eitje erbij en we zijn klaar voor het weekend!
Kookboekentips!
Ik gebruikte deze week voor het weekmenu allemaal fijne kookboeken (nieuwe en oude). Hier zet ik ze nog even op een rijtje.
Power to the Pieper. Het aardappelkookboek. Hier verkrijgbaar voor €19,99
|
Basic Italian. Hier verkrijgbaar voor €19,99 |
Feel good food – Uit Paulines Keuken. Hier verkrijgbaar voor €19,95 |
Koken zonder pakjes en zakjes. Hier verkrijgbaar voor €24,95 |
8 Reacties
Heb je het recept voor de nasi voor mij? Ben al lang op zoek naar een lekker recept!
Ik wilde idd ook het nasi-recept vragen om het zakje nasimix in de supermarkt te kunnen laten staan, want dat staat me dan toch tegen. :/(maar we vinden nasi wél heel lekker 🙂 )
Ik ga het aan Henno vragen!
Heb je het recept voor die nasi nog? Zou geweldig zijn!
[…] een stevige pot. De jachtschotel uit het leuke kookboek Power to the Pieper. Ik maakte het al in weekmenu 42, daar vind je ook het recept. Wij aten er destijds bloemkool bij en dat was […]
[…] toch? Dit ging over de jachtschotel uit het leuke kookboek Power to the Pieper. Ik maakte het al in weekmenu 42, daar vind je ook het recept. Wij eten er gekookte bloemkool […]
Hoi,
Ook ik wil graag de naso recept vragrn, zodat ik het jan maken.
En recept van de gepofte aardappel.
Ik zie dat de reactie al oud zijn