Kook

Relax Mama corona-menu

Ik ga weer even terug naar jullie coronatijd-verzoekjes! Er is behoefte aan van-te-voren-klaar-te-maken-voedsel, aan eten-als-niemand-wat-lust, aan hartige taarten en comfort-food. En ook fijn als het nog gezond is in het kader van ons afweersysteem. Bij ons thuis kookte Henno afgelopen weken weer de sterren van de hemel (ben benieuwd of hij after corona ooit nog eens een restautant gaat beginnen). Een paar van zijn recepten zitten hier ook weer in.

Maandag: Ovenschotel gekruide kip, aardappels en broccoli

Wat zet je op het weekmenu voor mensen die eigenlijk niets lusten? Tja, ik denk dan toch aan aardappelen-vlees-groenten. Maar omdat je dat zelf ook wel kunt verzinnen zocht ik naar een iets spannendere variant. Ik kwam uit bij deze schotel van Oh My Foodness. Het is ook nog eens een gerecht dat je van te voren kan maken en op het moment supreme alleen nog even in de oven hoeft te schuiven voor. Je vindt het recept hier. Oja, door de enorme laag kaas die erover mag, valt hij volgens mij ook nog prima in de categorie comfort food!

Dinsdag: Bloemkooltaart en tomatensalade met halloumi

Verzoeknummer van Marijn was lekker concreet: de bloemkooltaart van Ottolenghi. We vonden het recept hier online en Henno maakte hem deze week. Conclusie: lekker en wat mij betreft ook heel kindvriendelijk (want hij was minder gekruid dan ik dacht). Henno maakte er deze tomatensalade met rode pest en halloumi bij van Ohmyfoodness.nl. Ook een aanrader!

Woensdag: Risotto Milanese met gehaktbal

Deze traditionele risotto Milanese eten wij vaak met een rundervink (dat is onze Hollandse variant op de Italiaanse klassieker risotto Milanese met ossobuco). Afgelopen week had Henno zin om zijn kookliefde in gehaktballen te stoppen en dé perfecte gehaktbal te gaan maken. Nou… ik kan je vertellen dat dat lukte. Op mijn verzoek geeft hij zijn gehaktbal-geheimen hier prijs. Je vindt zijn recept voor de ballen hier. De risotto Milanese maakt hij als volgt:

  • Snijd een uitje, knoflook en 2 of 3 stengels bleekselderij fijn en fruit dit.
  • Voeg er 3/4 pak risottorijs bij en 1 zakje saffraanpoeder of (1/2 theelepel saffraandraadjes)
  • Schenk er langzaam in porties 1 liter groenteboullion bij en blijf roeren.
  • Roer er 150 gram Parmezaanse kaas bij als de rijst bijna gaar is.
  • Laat 5 minuten staan zonder vuur. En serveer met extra Parmezaan op top.

Wij aten er gestoofde paprikareepjes bij en tomaatjes uit de oven (en die komen ook weer van pas bij de wraps van vrijdag).

Donderdag: Pad thai met garnalen

Ach mensen kijk nou eens hoe lekker dit eruit ziet!? En zo smaakte het dus ook. Ik waande mij weer in de straten van Bangkok met dit gerecht. Van de heren Job en Perry op 24Kitchen leerde ik dat dit offcieel hét nationale gerecht is van Thailand (en waarom dat zo is). Klik hier voor het recept (het filmpje kijken dat erbij zit is ook een aanrader, want wat zijn ze leuk die twee). Ook bij dit gerecht: als je eerder op de dag de voorbereidingen doet (mis-en-place maken), dan is de pad thai maken in de avond in een paar minuten gedaan!

Vrijdag: ‘andere’ wraps – vega

‘Lekkere vega wraps’ kregen we ook als verzoekje binnen. Met als toevoeging ‘iets vernieuwends’. Ik weet niet of dit vernieuwend genoeg is, maar het was in ieder geval heeeeeel lekker. Henno maakte nogal een uitgebreide tafel waarvan we allemaal zelf konden kiezen wat we pakten. Je kunt het natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wilt en kan natuurlijk ook een ‘afgeslankte’ versie hiervan maken. Of gewoon alle groenten die je lekker vindt bij elkaar in een ovenschaal flikkeren en het door elkaar serveren. Henno’s idee was om er een Libanese ’touch’ aan te geven, daar had hij zijn keuze op gebaseerd. Bij ons op tafel stonden:

  • wraps (wij namen de groentewraps van NoFairytales)
  • falafel én vegetarische balletjes (favo bij kinderen)
  • gegrilde plakjes aubergine
  • plakjes courgettes gebakken in olie en knoflook
  • gekarameliseerde rode ui
  • tomaatjes uit de oven
  • gestoofde paprikareepjes
  • geraspte worteltjes (die in een ovenschaal met beetje olie en wat curry madras even in de oven waren gegaard)
  • tomatensalsa (tomaten en knoflook)
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Vind je het leuk vindt om Henno’s dagelijkse avonturen in de keuken te volgen, dan kan dat via mijn persoonlijke instagramaccount: @clubvanrelaxtemoedersElsbeth.
Relax Mama in de Keuken
RelaxMama_3D

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter