Lees

Hup, opruimen jij!

Ik hou van hobby’s. Noem een hobby en ik heb het gedaan. Pianospelen, breien, borduren, taarten bakken, naaldvilten, puzzelen, kaarten maken, kleien, toneelspelen, handletteren, cabaret maken, ukelele spelen, naaien, hardlooprondjes rennen in de vorm van een piemel. Ik begin ergens aan, doe dat een tijdje en smijt vervolgens de wol, garen en puzzels weer in een la om vol enthousiasme aan een volgende hobby te beginnen. Halve borduurwerkjes, een verdroogd lijmpistool, geknipte stof voor een jurkje voor Lieve in maat 92 (ze heeft ondertussen maat 128), het ligt allemaal in mijn kast.

Soms is het nog erger en stop ik al voordat ik goed en wel begonnen ben. Zo word ik iedere dag vanaf de kast verwijtend aangestaard door een wielrenhelm en -schoenen die zich afvragen waar hun racefiets blijft, want ik zou gaan wielrennen. Mijn kinderen zouden zich gelukkig moeten prijzen dat hun niet hetzelfde lot beschoren is. Dit kind ken ik nou wel hoor, hup, in een doosje en op zolder.

Het is een goede tijd voor hobby’s. Want hoewel ik omkom in het werk, kom ik ook om in nutteloze uurtjes. De uurtjes waarin mijn dochter haar rekensommen zit te maken en ik er wel bij moet blijven, maar ik niet iets voor mijn werk kan doen. De uurtjes dat ze allebei buitenspelen en het nog net geen tijd is om te koken. De uurtjes dat ik ’s avonds uitgeteld op de bank lig en ik iets wil doen waar ik niet al te veel bij hoef na te denken.

Ondertussen ziet het huis eruit als mijn hoofd: een ordeloze bende. Want het is allemaal leuk en aardig hoor, dat gepuzzel en genaai, maar kijk eens om je heen! De ukelele ligt nog op de bank, de borduurspullen op het kastje ernaast, de naaimachine staat naast de tafel onder een berg lapjes en de tafel is bezaaid met puzzels en boeken. Hup, opruimen jij. Geef eens het goede voorbeeld!

Zuchtend gebruik ik mijn nutteloze uurtje van vandaag om alles op te bergen. Ik doe braaf de pennen weer in de etuis, borduurgaren in het doosje en de boeken weer in de kast, met iets minder enthousiasme dan al mijn andere projecten. En terwijl ik voor de zoveelste keer mijn bilspieren train met de trap op- en aflopen, vraag ik me af of er ook huishoudworkouts bestaan. Zou dat niet een leuke hobby zijn?

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter