Kook

Eenpansgerechten weekmenu ft. Jamie

Jamie Oliver heeft een nieuw boek! Zoals de meesten van jullie wel weten ben ik al jaren de grootste Jamie-fan. Bij de lancering van twee vorige boeken mocht ik hem persoonlijk spreken. Dit keer jammer genoeg niet, maar niet getreurd, ik mag wel een paar recepten uit zijn nieuwe boek delen. Een boek vol met eenpansgerechten (en maximaal acht ingrediënten). Hoe fijn is dat? In dit weekmenu drie gerechten uit zijn boek Een. En om in het thema te blijven deel ik ook nog wat andere eenpansgerechten (ook goed voor volgend jaar zomervakantie op de camping…).

Maandag: Jamie’s pasta met gerookte zalm

Pasta met zalm is altijd goed toch? Voor dit gerecht gebruikt Jamie verse lasagne vellen (die vind je in het koelvak) die hij in repen snijdt en die gooit hij dus in dezelfde pan als de lenteuitjes en spinazie. Lijkt mij lekker! Je vindt het recept hier.

fotocredits DAVID LOFTUS
Dinsdag: Wokschotel aardappel en groente

Op dinsdag haal ik mijn inspiratie voor een eenpansgerecht uit de Eenpanskalender van Uitgeverij Snor. Daarin staat deze vegetarische wokschotel met allerlei groenten.

Dit heb je nodig voor 3-4 personen:  300 g wortels / 300 g sperziebonen / 300 g paprika / 300 g bloemkool / 300 g aardappels / olie / 1⁄2 ui /2 tenen knoflook / 2 el garam masala

En zo maak je het: Snijd de wortels, boontjes, paprika, bloemkool en aardappels fijn en blancheer ze. Haal de stukken aardappel als eerste uit het vocht en bak ze aan in een wok in een beetje olie. Schep de andere groenten eruit als ze beetgaar zijn. Zet even apart, bewaar het kookvocht. Snipper de ui en knoflook en voeg ze met de masala toe aan de aard­ appels in de wok. Laat 2 min. bakken en voeg de overige groente toe. Voeg beetje bij beetje het blancheervocht toe tot je de juiste smeuïgheid hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Woensdag: Zoete-aardappelchili

Comfort food galore! Ik hou zo van Chili Sin Carne. Ben benieuwd of deze variant net zo lekker is als die we normaal gesproken maken. Deze maak je trouwens het beste op een dag dat je thuis werkt. Want het klaarmaken is niet zoveel werk, maar het gerecht moet wel twee uur de oven in. Of maak het een avond van te voren. Helemaal lekker. Want chili is een dag later altijd nóg lekkerder. Je vindt het recept hier.

fotocredits RICHARD CLATWORTHY
Donderdag: Risotto met geroosterd tomaat

In zijn kookboek VEG staat deze eenvoudige risotto die Jamie Oliver drie jaar geleden in Den Haag voor mijn neus klaarmaakte. Als bereidingstijd staat er een uur voor dit gerecht, maar dat komt vooral door de tomaten die een uur in de oven moeten, verder valt het wel mee. Hier vind je het recept van de kindvriendelijke risotto die hij deztijds in Den Haag voor me maakte.

Vrijdag: Cajun kip uit de oven

We maken van vrijdag weer eens kipdag, met deze Cajun kip uit Jamie’s nieuwe boek. Die ziet er lekker uit toch? De oven doet ook hier het meeste werk, dus prima voor de vrijdag 🙂

fotocredits RICHARD CLATWORTHY
Zaterdag: Salade van halloumi, mango en avocado

Strikt genomen is dit geen eenpansgerecht, maar een geenpansgerecht. Want er komt geen pan aan te pas, slechts een bakplaat. Dit gerecht komt uit het fantastische kookboek De Snelle Bakplaat, waar ik al eerder een paar gerechten uit deelde. Voor het weekend deze vegetarische in de herhaling. Je vindt het recept voor deze salade hier.

Zondag: Turks brood gevuld met champignonsragout

We eindigen het weekend met comfort food. Een recept van onszelf: Turks brood gevuld met champignonsragout. Je vindt het recept hier.

Jamie’s nieuwe kookboek EEN

‘EEN’ van Jamie Oliver is een kookboek met ruim 120 simpele gerechten die je maakt in één pan of ovenschaal. Elk recept maak je met maximaal acht ingrediënten en meer dan 50% van de gerechten bevat weinig tot geen vlees. Het boek is onder andere hier verkrijgbaar en kost €32,50.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer GNOCCHI MET ZOETE TOMATENSAUS - Club van relaxte moeders 6 oktober 2022 at 13:38

    […] maakte ik een weekmenu met alleen maar eenpansgerechten, geïnspireerd door het nieuwe kookboek van Jamie Oliver: Jamie’s Een. In dat boek ook […]

  • Laat je reactie achter