Kook

RISOTTO MET GEROOSTERDE TOMAAT

Deze risotto maakte Jamie Oliver vlak voor mijn neus tijdens de presentatie van het boek VEG  in zijn restaurant Jamie’s Italian. Het is een eenvoudige risotto. Daardoor denk ik sowieso goed voor mijn kinderen ;). 

Als bereidingstijd staat er een uur voor. Dat komt vooral door de tomaten die een uurtje in de oven moeten. Verder valt het wel mee. Volgens de Italiaanse nonna’s met wie Jamie Oliver veel heeft gekookt, zie zij risotto zelfs als fast food 😉

Dit heb je nodig voor 6 personen

  • 6 grote rijpe tomaten
  • 1 bol knoflook
  • ½ bos verse tijm (15 g)
  • olijfolie
  • 1,2 L groentebouillon
  • 1 ui
  • 1 venkelknol
  • 2 klonten boter
  • 450 g Arborto risottorijst
  • 150 ml droge witte vermout
  • 80 g parmezaan

Verwarm de oven voor tot 180 °C/gasovenstand 4. Snijd met een scherp mes de waterige kern uit de tomaten en leg ze op de snijkant, samen met de hele bol knoflook in een strak passende braadslede en strooi er de takjes tijm op. Sprenkel er 1 eetlepel olie over, strooi er een snuf zeezout op en zet ze 1 uur in de oven, of tot ze open beginnen te barsten (het sap is straks bepalend voor de smaak).

Breng de bouillon aan de kook. Hak de gepelde ui en de venkelknol fijn (houd het loof apart) en doe ze met 1 eetlepel olie en 1 klont boter in een grote, diepe pan en zet op matig vuur. Bak ze 10 minuten, of tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn en blijf regelmatig roeren. Roer er 2 minuten voor het eind de risottorijst door om de korrels een beetje te roosteren. Giet de vermout erbij en laat hem al roerend inkoken. Schep er telkens een soepopscheplepel bouillon bij en wacht tussendoor tot de rijst het vocht volledig opgenomen heeft. Blijf continu roeren en bouillon toevoegen tot de rijst gaar is – dat duurt 16 tot 18 minuten. Roer er de resterende boter en de geraspte parmezaan door, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe en draai het vuur uit. Leg een deksel op de pan en laat de risotto 2 minuten rusten om hem romig en smeuïg te laten worden.

Verdeel de risotto over warme borden, leg een geroosterde tomaat, een teentje zoete knoflook en een plukje venkelloof in het midden, en sprenkel er het sap van de tomaten over.

Door de geroosterde tenen knoflook uit hun jasje te knijpen krijgt de risotto een fantastische extra smaak.

Om het vegetarisch te maken moet je de parmezaan vervangen door vegetarische harde kaas.

  • Energie – 507 kcal
  • Vet- 15,3 g
  • Verzadigde vetten – 6,9 g
  • Eiwit – 13,6 g
  • Koolhydraten – 77,7 g
  • Suiker – 7,6 g
  • Zout – 0,7 g
  • Vezels – 5,3 g

Om het vegetarisch te maken moet je de parmezaan vervangen door vegetarische harde kaas.

© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 VEG) Photographer: David Loftus

Dit recept komt uit het kookboek VEG van Jamie Oliver. VEG staat vol gezonde, toegankelijke en betaalbare groenterecepten. Jamie wil je met dit boek ervan overtuigen dat groenten heerlijk en vullend zijn, en dat je met deze gerechten op je bord het vlees echt niet mist. 

Het boek kost €29,99 en is te koop in alle boekwinkels of hier online.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama weekmenu ft Jamie Oliver! - Club van relaxte moeders 27 september 2019 at 11:46

    […] Dit gerecht maakte Jamie afgelopen woensdag voor mijn neus (kijk dan die foto waar hij het aan mij geeft!). Toen hij het maakte zag het er heel simpel uit… Ja, ja I know dat is altijd zo bij hem, maar bij deze weet ik het vrij zeker. Net zoals ik vrij zeker weet dat dit gerecht door iedereen in huis wordt gewaardeerd. Ik denk dat ik er nog een groentegerecht (zoals gebakken worteltjes) naast maak. Je vindt het recept van de risotto hier. […]

  • Laat je reactie achter