Kook

Vietnamese Rijstrolletjes uit Food en Route

Van Uitgeverij Snor kreeg ik het boek Food en Route. Met daarin meer dan 40 meeneem-recepten. Ik viel als een blok voor dit recept van de Vietnamese Rijstrolletjes die me terugbrengen naar een reis die ik maakte in het tijdperk ‘before kids’. Ik ben blij hem te mogen delen!

Dit is een heerlijk frisse snack. Het wellen en vouwen van de vellen vraagt wat oefening, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt…

Dit heb je nodig voor de rolletjes:

– Rijstvellen/Vietnamees rijstpapier (te koop bij de toko)
– dunne mihoen (rijstvermicelli)
– lekkere slablaadjes
– verse munt en verse koriander
– komkommer
– wortel
– lente-ui
– vulling naar keuze: bijvoorbeeld gerookte makreel, gekookte garnalen of gemarineerde tofu.

En dit heb je nodig voor de dip:

– 3 el vissaus (nam pla)
– 2 el suiker
– 3 el limoensap of azijn
– 125 ml water
– 1 rood pepertje, in dunne ringetjes
– 1 teen knoflook, in plakjes

Zo maak je het:

Breng voor de dip de vissaus, suiker, limoensap en het water aan de kook. Roer door tot de suiker is op- gelost. Dit is de basis voor je saus.

Je kunt er nu naar smaak fijngesneden rode peper of plakjes knoflook aan toevoegen. Giet kokend water over de mihoen. Laat wellen tot de mihoen zacht is. Giet af in een vergiet en spoel met koud water om het garingsproces te stoppen. Trek met een vork de sliertjes uit elkaar.

Was de sla en scheur in stukjes.

Was de munt en de koriander, pluk de blaadjes eraf en dep ze voorzichtig droog. Snijd de komkommer, wortel en de lente-ui in reepjes.

Vul een of meer diepe borden met lauw- warm water. Week de rijstvellen tot ze zacht zijn, dat duurt minder dan een minuut. Leg ze op een schone theedoek en beleg ze met sla, mihoen, kruiden, groenten en als je dat lekker vindt garnalen, makreel of tofu. Rol of vouw dicht.

Vouw de rolletjes zo kort mogelijk van tevoren. Bewaar ze gekoeld in

een afsluitbare bak. Stapel de rolletjes niet. Leg er folie of bakpapier tussen zodat ze niet aan elkaar plakken.

Food en Route

Dit recept komt uit het boek Food en Route van Charlotte Fielmich, aka Madame Charlotte. Het is een boek voor lekker eten op een kleedje. Ze verdeelde het boek onder in verschillende thema’s: picknick op het strand, in het bos of op het water. Recepten voor het beste meeneemeten zoals Ricotta-courgettekoekjes met een frisse yoghurt-muntdip, viskoekjes en de lekkerste gehaktballetje wisselen elkaar af met handige meeneemtips. Toen ik het boek doorbladerde kreeg ik in ieder geval direct verschrikkelijke trek! Het boek kost €18,99 en is onder andere hier te koop.

Wil je nooit meer een bericht missen van de Club van Relaxte Moeders? We versturen ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs en spreuken die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, abonneer je dan nu gratis via onderstaande formuliertje!
 

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required




Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Relax Mama Weekmenu 126: perfect warm weer-eten! - Club van relaxte moeders 14 juli 2018 at 07:26

    […] Ooit maakte ik een reis door Zuid-Oost Azië (in het tijdperk before kids) en at ik dit heel veel. Toen ik Food en Route doorbladerde en deze Vietnamese Rijstrolletjes zag, liep het water me spontaan weer in de mond. Je vindt het recept hier. […]

  • Reageer Relax Mama hitte-menu! - Club van relaxte moeders 21 juni 2019 at 10:20

    […] Ik heb ze helemaal ontdekt dit jaar: de springrolls. Teun vindt het ook leuk om ze zelf te vouwen. Zijn favoriete vulling is… komkommer. Ik stop er graag iets meer in, zoals wortel,  verse munt en koriander, en garnalen of tonijn. Ik deelde ter inspiratie al eerder het recept uit het kookboek Food en Route. Dat recept vind je hier. […]

  • Laat je reactie achter