Kook

Relax Mama hitte-menu!

Volgende week wordt het warm, warmer, warmst. Ik zit er eerlijk gezegd niet op te wachten, heb helemaal geen tijd voor een hittegolf zo in de weken voor de vakantie. Maar goed, er is weinig aan te doen. Ter inspiratie voor dit weekmenu vroeg ik via Instagram wat jullie graag eten als het zo warm is en met de (meer dan 200) antwoorden die ik daar kreeg, maakte ik dit weekmenu. Ik hoop dat het jullie kan inspireren!

Maandag: Pastasalade, pastasalade of pastasalade

Op nummer één in de reacties staat overduidelijk de pastasalade. Nou zijn er natuurlijk honderd varianten op de pastasalade te bedenken, ik noem hieronder mijn drie favorieten.

 1. Mijn fusion pastasalade met krabsticks, tomaat en rucola. Die vind je hier.
 2. De pastasalade van Smulpaapje met gerookte zalm, tomaat en dille. Je vindt het recept hier.
 3. Pasta pesto salade met gerookte kip, bijvoorbeeld deze (ik vind het lekker om de cherrytomaatjes eerst even in de oven te grillen).
Dinsdag: Springrolls

Ik heb ze helemaal ontdekt dit jaar: de springrolls. Teun vindt het ook leuk om ze zelf te vouwen. Zijn favoriete vulling is… komkommer. Ik stop er graag iets meer in, zoals wortel,  verse munt en koriander, en garnalen of tonijn. Ik deelde ter inspiratie al eerder het recept uit het kookboek Food en Route. Dat recept vind je hier.

Overigens klopt wat er bovenaan dit recept staat: het vouwen van de vellen vraagt wat oefening. Mijn eerste springrolls leken nergens op. Inmiddels maak ik de mooiste ;). Het sausje kun je natuurlijk zelf maken zoals in dit recept. Maar eerlijk gezegd vind ik sweet chilisaus uit een flesje er ook lekker bij (maar misschien is dat vloeken in de kerk…)

Woensdag: Gazpacho & tosti’s

Soep met brood wordt ook veel gegeten bij warm weer zag ik. Een paar van jullie (waaronder mijn lieve vriendin Lieke die tijdelijk in Spanje woont) riepen ‘gazpacho’, oftewel koude soep. Ik vind dat een topidee. Ik gebruik het recept uit een oud soepkookboekje (zoals je op de foto hieronder wel kunt zien aan de vlekken op de pagina). Ik denk ik dat er tosti’s bij maak.

Donderdag: Noedelsoep met omeletreepjes

En omdat het ook wel lekker is om tussendoor een keer iets warms te eten, ga ik ook voor de suggestie van Nadine: noedelsoep. Dit recept met omeletreepjes van Chicks Love Food lijkt me ideaal.

Vrijdag: BBQ en drie keer salade-inspiratie

In een week als deze kan een barbecue natuurlijk niet ontbreken. Op de rest van het weekmenu staat nog (haast) geen vlees, dus vrijdag gaan we voor een klassieke barbecue met hamburgers en sateetjes. Satésaus erbij en hier is iedereen blij. Maak het af met een salade. Hier drie ideeën ter inspiratie:

Mijn favoriet van het moment is een salade met garnalen, avocado, komkommer, lente-ui en dille. Met een sausje van mayonaise, yoghurt en citroen. Het recept komt oorspronkelijk hier vandaan; ik serveer het niet in de avocado maar gewoon in een kom. Overigens gebruik ik wel iets meer komkommer dan in dat recept staat.

 1. Watermeloensalade met komkommer, munt en feta van Doreen en Liselotte (die er ook nog zwarte olijven door doet.) Op de site van Francesca vind je een recept.
 2. Kartoffelsalat van Leonie.  Zij maakt hem als volgt: (vastkokende) aardappelen in stukjes koken en laten afkoelen, gesnipperd uitje, augurkjes en eieren (1 per persoon) erbij doen. Daar doorheen een sausje van mayonaise en yoghurt, kerriepoeder, paprikapoeder, ketjap, zout en peper.

Verder was trouwens bij een aantal van jullie ook DIY-salade of een ‘lopend salade buffet’ populair: oftewel losse bakjes met ingrediënten zodat iedereen zelf zijn salade kan samenstellen. Zoals Hilde zegt: “Daar gaan bij ons zelfs de sla-haters van eten.”

 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

 • Reageer Kemi 28 juni 2019 at 09:10

  handige zo’n lijstje ! Zelf kijk ik ook altijd voor lekkere en hitte verdragende gerechten of ingrediënten via https://www.folderbode.nl/plus/, hier vind ik vaker goedkope en verassend lekkere ingrediënten en gerechten ! Vaak staan er zomerspecials tussen, misschien handig voor jullie ter inspiratie?

 • Laat je reactie achter