Kook

Relax Mama vega weekmenu (kidsproof)

De laatste maand van het jaar leent zich natuurlijk nogal goed voor terugblikken. Mijn culinaire terugblik laat me zien dat ik in 2019 steeds bewuster ben gaan eten, en ik heb het idee dat ik niet de enige ben. Bewuster om minder vlees te eten, bewuster om minder voedsel te verspillen. En, hoewel mijn kinderen nog niet zo ver zijn, zie ik bij vriendinnen ook steeds meer dat hun kinderen besluiten om te stoppen met vlees eten en zo hun ouders ook beïnvloeden te minderen met vlees (herkenbaar?).

Op zich wordt het steeds makkelijker om lekker vegetarisch te koken, omdat er goede vleesvervangers bestaan. Ik heb sinds dit jaar vooral deze vegetarische balletjes ontdekt. In dit weekmenu vijf vegetarische gerechten zonder deze producten (met uitzondering van vrijdag) voor wat inspiratie voor echt vegetarisch maaltijden.

Maandag: Spinazie, aardappels en Franse kaassoufflés

Ik heb hier vast wel eens verteld dat ik ben opgevoed door een vegetarische vader (en een niet vegetarisch moeder). Dit vegetarische gerecht van mijn moeder ken ik echt uit mijn jeugd. Het is een kaassoufflé. En dan niet de kaassoufflés zoals je die uit de snackbar kent, maar zo’n ding dat je in de oven laat rijzen. Het recept komt uit het meer dan honderdjaar oude kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool van CJ Wannée. Mijn moeder had dat boek in de kast staan vroeger en ik heb het zelf ooit op een rommelmarkt gekocht. eerlijk gezegd is dit het enige dat ik er wel eens uit maak 😉 Wij eten er aardappelen en groente bij. Spinazie voor ons komende week!

Dit heb  je nodig
– 100 gram boter of margarine
– 5 eieren
– 100 gram oude Goudse kaas (of iets meer zegt mijn moeder)
– peper en zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet vier soufflépotjes (of ramequins) in. Mijn moeder maakt overigens altijd één grote soufflé in plaats van een paar kleintjes. Dus dan vet je één middelgrote ovenschaal in.
Splits de eieren (eigeel en eiwit apart in bakjes doen). Roer de boter of margarine tot room, voeg er één voor één de eierdooiers bij, de geraspte kaas en peper en zout.
Klop het eiwit  stijf en meng dit vervolgens zo luchtig met het boter/kaas/ei-mengsel. Vul dan de ovenschaal of de potjes voor de helft (de soufflé moet kunnen rijzen) en zet de potjes in de oven. Laat de soufflés ongeveer 20 minuten rijzen. Check af en toe even, zonder de oven te openen, want anders stort hij in!

Dinsdag: Risotto met champignons en erwtjes

Risotto is een perfect gerecht om vegetarisch te maken. Je kan allerlei varianten maken, zoals deze risotto met geroosterde tomaat die Jamie over in september voor mij maakte. Of deze risotto met pompoen die mij heel lekker lijkt. Maar omdat mijn kinderen op de een of andere manier niet echt gek zijn op pompoen, ga ik voor een vertrouwde risotto met champignons. Deze keer niet met spekjes zoals ik vaak doe, maar met erwtjes. Zoals in dit recept van Marielle! Wij maken een grote portie, zodat we van de overgebleven risotto de volgende dag risottoballetjes kunnen maken.

Woensdag:  Cottage pie van Jamie

Een culinair hoogtepunt van mij was mijn ontmoeting met Jamie Oliver in september toen hij zijn kookboek VEG in Nederland lanceerde. Een van de gerechten die ik daarna deelde was deze cottage pie. Prima gerecht voor deze koude dagen (en ook nog eens met groenten uit dit seizoen). Je vindt het rececpt van Jamie hier.

Donderdag: Tortellini met paprika-tomaatsaus

Dit is het nieuwe favoriete gerecht van de zoon van de vegetarische Nienke Vos, die de site Foxilicious.nl bestiert. ‘Deze “ronde” pasta eet hij het liefst elke dag,’ schrijft Nienke op haar instagram account. Het recept is kindvriendelijk, snel én vegetarisch. Wat wil je nog meer? Je vindt haar recept hier.

Vrijdag: vegaburgers of bietenburgers met (zoete aardappel)frietjes

Een van mijn favoriete vegetarische gerechten van dit jaar is de bietenburger volgens dit recept van Foxilicious.nl. Maar… de kinderen maak ik hier minder blij mee. Een heeeeeel goed alternatief zijn de burgers van Beyond Meat. Ik at die voor het eerst bij een skateboardwedstrijd in Amerika en eerlijk gezegd is het nauwelijks te geloven dat deze burgers 100% plantaardig zijn. Het lijken gewoon echte hamburgers. Ik denk dat ik die weer eens voor de kinderen in huis haal en zelf voor de bietenburger ga. Wij eten er ovenfrietjes én zoete aardappelfrietjes bij.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hierRelaxMama_3D
Relax Mama in de Keuken

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Mom you can-weekmenu - Club van relaxte moeders 14 februari 2020 at 17:59

    […] Ik deelde voorheen al het recept van de klassieke kaassouflé van mijn moeder. Dat recept vind je in dit weekmenu. Maar Henno liet zich deze week inspireren door 24Kitchen en die kwam er zo uit te zien als op deze […]

  • Reageer Relax Mama Vega-menu (kidsproof) - Club van relaxte moeders 2 september 2022 at 11:15

    […] beginnen de week met de klassieke kaassouflé van mijn moeder. Dat recept vind je in dit weekmenu. Maar Henno liet zich deze week inspireren door 24Kitchen en die kwam er zo uit te zien als op deze […]

  • Laat je reactie achter