Kook

Relax mama weekmenu Fieke

Ik volg de leuke moeder Fieke op Instagram en daar zie ik haar altijd enthousiast koken. Ze maakte al eerder een weekmenu voor ons, en toen ze deze week in mijn timeline opdook vroeg ik of ze het leuk vond het weer eens te doen. Fieke is moeder van Tijn (van 10) en vriendin van Mandy.

Fieke: “Ik werk in de kinderopvang waar ook kinderen met een extra zorgvraag (of beperking) worden opgevangen. Daarnaast begeleid ik collega’s met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt in een horeca gelegenheid.
In mijn vrije tijd doe ik niets liever dan uitgebreid koken, schrijven en een beetje op social media hangen (Twitter en Instagram beiden @Fiekevo).
Ik eet graag gezond en met Tijn is dat nog wel eens zoeken. Doordeweeks eet ik graag gemakkelijk en snel. In het weekend neem ik uitgebreid de tijd om te koken en ontspan hier dan ook echt van. Maar de avonden waarbij het een simpel AVG’tje is, of dat ik zo moe ben dat ik er nog net een boterham met kaas in weet te duwen, zijn er ook genoeg.

Maandag: Groene Lasagne zonder stukjes

Maandag is mijn vrije dag en neem ik vaak uitgebreid de tijd om te koken. Naast een kind dat nog wel eens wat te piepen heeft op het eten, is mijn vriendin ook een uitdaging met haar fobie voor ‘stukjes’. Lasagne lust ze wel, mits die stukjes dus niet traceerbaar zijn. Ik had besloten de staafmixer erin te zetten dus deed er stiekem extra veel groenten in. Deze ingrediënten gebruikte ik voor de saus:

  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • een hoop Italiaanse kruiden
  • blik gepelde tomaten (ik hield er 1 als back-up mocht het te dik zijn, was niet nodig)
  • courgette
  • winterpeen
  • spinazie

Ik fruitte de ui en de knoflook even aan in een scheut olie. Daar gooide ik een hoop Italiaanse kruiden overheen. De groenten bakte ik kort aan. De gepelde tomaten erbij en lekker een tijd laten pruttelen! Toen ik content was over de saus gooide ik de staafmixer erdoorheen. Met militaire precisie zorgde ik ervoor dat alle stukje vermalen werden. Ik hield een groene drab over. Daar zonk de moed me een beetje in de schoenen. Toch bouwde ik ‘m verder op. Laagje saus, lasagne bladen, wat mozzarella, je kent het wel. Aftoppen met een flink laag kaas.

Was dus heerlijk! (ziet er misschien niet zo uit 😉

Dinsdag: Broccoli gehakt ovenschotel

Ik ben gek op ovenschotels. Vooral omdat ik ze van tevoren kan maken, dan de rotzooi kan wegwerken en het alleen maar de oven in hoef te schuiven. Ik maakte deze broccoli gehakt ovenschotel.

Woensdag: Romige pasta met spinazie en kip

Het is flink druk op mijn werk dus ik kies ook graag voor een simpele en snelle pasta. Ik varieer wel eens een beetje met wat voor roomkaas en groenten ik voor handen heb. Voor deze week kies ik voor deze pasta met kip en romige spinazie.

Recept van leukerecepten.nl
Donderdag: romige courgettesoep met spekjes en champignons

Donderdag ga ik voor gemak. Ik heb áltijd soep in de vriezer liggen. Lekker met een ciabatta en smeersels erbij. Ik eet graag vegetarisch en bij deze soep kun je de spekjes gemakkelijk weglaten. Een tijd terug deelde ik dit recept op mijn blog.

Vrijdag: Burrito’s

Tijn is gek op alle soorten wraps. Die eten we dus ook best veel. Ik maak het meestal aan het eind van de week om alle restjes groenten in te verwerken. Ik gebruik dit recept soms als basis.

De kip kruid ik voor wat extra smaak met Mexicaanse kruiden. De kip bak ik aan en afhankelijk wat ik nog voor groenten in de koelkast heb liggen bak ik die mee of kook ik even kort voor. Meestal heb ik nog wat worteltjes, een tomaat, handje spinazie of nog wat restjes bloemkool of broccoli. Omdat je het uiteindelijk meebakt met de kip trekken de smaken er lekker in!

Zaterdag: ‘gezonde’ kapsalon

Eén van onze favoriete gerechten. In plaats van shoarma en gefrituurde frietjes, gebruik ik kip en aardappelpartjes uit de oven met véél ijsbergsla en komkommer en tomaten. In plaats van knoflooksaus vind ik een (mager) yoghurtsausje met zout, peper en veel knoflook erg lekker!

Zo maak ik ‘m:
De aardappels kruid ik met ‘patat en frites’ kruiden en een klein beetje olijfolie. Deze gooi ik in de oven op 200 graden en hussel ze af en toe om. Ondertussen snijd ik de kipfilet in reepjes en kruid deze met ‘shoarma’ kruiden en wat olijfolie. Deze bak ik goudbruin. Zodra de aardappels gebakken zijn gooi ik de kip erop en een laag geraspte (30+) kaas. Dit schuif ik nog even in de oven tot de kaas gesmolten is. Daarna aftoppen met een flinke lading ijsbergsla, komkommer en tomaten.

Zondag: Kip gestoofd in bockbier

Zodra de herfst ook maar enigszins in aantocht is maak ik dit recept. Ik maak het al jaren en is echt een van mijn favorieten. Je vindt de link hier.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter