Kook

Relax Mama weekmenu kookchallenge

Tja… wat doe je als je agenda van de ene op de andere dag leeg is door de corona-maatregelen. Dat overkwam meerdere mensen en zo ook mijn man Henno. Om niet gek te worden besloot hij zich te storten op koken en verzorgen van ons. En om niet alle inspiratie uit zichzelf te hoeven halen, stelde ik via mijn instagramaccount de volgende vraag:

… en zo ontstond #Hennoskookchallenge. In dit weekmenu een aantal van de gerechten die hij afgelopen week maakte. Omdat hij de tijd heeft en er veel lol in heeft, zijn een aantal ervan nogal bewerkelijk. Ik geef in dit weekmenu het recept dat hij gebruikte, maar zal er ook een makkelijke variant bij geven.

Maandag: paella

De eerste uitdaging die hij aanging was het maken van een goeie, echt Spaanse paella. Een leuke uitdaging, want die stond sowieso al op zijn lijstje. Hij volgde (grotendeels) dit recept. In plaats van de venussschelpen of kokkels gebruikte Henno een zak gemixte zeevruchten uit het vriesvak. Dit was in ieder geval het resultaat:

Heb je nou wel zin in paella, maar ben je een iets minder grote keukenprins(es) of heb je minder tijd? Dan kun je het jezelf natuurlijk ook makkelijker maken met dit Knorr Wereldgerecht.

Dinsdag: open lasagne met spinazie en champignons (vega)

Of hij een vegetarische open lasagne wilde maken, vroeg Celeste. Wij hadden er allebei nog nooit van gehoord. Ze verwees naar een bestaand recept, maar Henno besloot er zelf één te verzinnen. Het werd een open lasagne met spinazie en champignons. Hij schreef zijn recept voor ons uit, dat vind je hier. En zie hier het resultaat. Het was echt héél lekker!

‘Open lasagne’ is wel iets bewerkelijker dan ‘gewone’ lasagne. Heb je wat minder tijd of geduld dan kun je met deze ingrediënten natuurlijk ook een gewone lasagne maken zodat je niet allemaal afzonderlijke bordjes hoeft te maken. Bijvoorbeeld zoals deze van UitPaulinesKeuken.nl.

Woensdag: de kan-niet-kiezen-quiche

Henno had in zijn hoofd gehaald dat hij een ‘quatro stagione quiche’ wilde maken (oftwel de ‘ik-kan-niet-kiezen-quiche’). Ik verklaarde hem voor gek, maar eerlijk is eerlijk, hij was best goed gelukt! Hij maakte een hartige taart met de volgende kwarten:

 • tomatentaart
 • broccolitaart
 • witlof ansjovis-taart
 • zalm/aspergetaart

Hij scheidde deze kwarten van elkaar door schotjes te maken van reepjes bladerdeeg. Ik zou je niet adviseren het ook te gaan doen, lijkt mij veel te bewerkelijk, maar goed misschien voor jou juist wel een topidee. ‘Dit is ook echt de perfecte bestemming voor restjes-dag,’ schreef Ine als reactie op de foto. De recepten van de verschillende kwarten zoals Henno ze maakte kun je vinden in mijn blog over hartige taarten en quiches. Mijn favoriet is absoluut de witlof-ansjovis-taart, maar de tomatentaart met pesto en mozzarella scoort ook hoog.

Donderdag: Tikka Massala

Alhoewel ik alles lekker vind wat Henno maakte is dit denk ik wel mijn ab-so-lute favoriet: Tikka Massala. Hij gebruikte dit Jamie Oliver recept en maakte de massala paste helemaal zelf. Je maakt hem een stuk makkelijker door deze tikka massala saus van Pataks te gebruiken.

Wij aten er mangochutney bij (zo lekker), naan en Indiase spinazie (ongeveer volgens dit recept).

Vrijdag: Biet Wellington (vega)

Nog zo’n gerecht waar ik nog nooit van gehoord had. Het is de vegetarische variant op beef Wellington. Die ik overigens ook nog nooit gegeten had. Maar goed, Henno nam de uitdaging aan. Hij volgde dit recept. In het recept staat dat het 30 minuten werk is (en ruim een uur in de oven). Maar ik adviseer je dit alleen te maken als je echt even de rust in je donder hebt. Ik bergeep van Henno dat het bouwen best wel even lastig is. Tip van hem: zorg dat de champignonpasta te nat is. En tip 2: kruid de bieten een klein beetje met zout en een theelepeltje balsamico-azijn voordat je ze in de aluminiumfolie doet om te poffen. Bij ons zag het resultaat er zo uit:

Overigens hebben wij hier een paar keer van gegeten. Het blijkt namelijk ook een lekkere lunch te zijn (en nee… Teun vindt dit niet lekker, die kreeg die dag iets anders).

Heb je ook nog een kook-uitdaging voor Henno? Ik hoor het graag! En als je het leuk vindt om zijn dagelijkse avonturen in de keuken te volgen, dan kan dat via mijn persoonlijke instagramaccount: @clubvanrelaxtemoedersElsbeth.

 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
Relax Mama in de Keuken
RelaxMama_3D

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

4 Reacties

 • Reageer Relax Mama snel en vega weekmenu - Club van relaxte moeders 15 mei 2020 at 10:31

  […] te hebben door het minder vlees eten (en ook door het niet doordeweeks drinken trouwens). Ook de kookchallenges die Henno kreeg droegen niet bij. Want veel challenges die hij kreeg hadden te maken met klassieke […]

 • Reageer Relax Mama Campermenu - Club van relaxte moeders 17 juli 2020 at 11:08

  […] heeft sinds zijn kookchallenge ontdekt hoe hij de lekkerste paella kan maken én heeft er onlangs een speciale een paella-pan voor […]

 • Reageer Relax Papa weekmenu - Club van relaxte moeders 9 oktober 2020 at 12:37

  […] je meer gerechten van Henno zien? In coronatijd deden we een kookchallenge en maakte hij al deze recepten. Wil je zien wat hij de komende weken gaat maken, volg hem dan hier op […]

 • Reageer Relax Mama Week-zonder-vlees-menu - Club van relaxte moeders 5 maart 2021 at 11:11

  […] woensdag nog een echt Henno-recept. Dit gerecht verzon hij tijdens de kookchallenge die hij tijdens de eerste lockdown deed. Het is een open lasagne (daar had ik voor die tijd nog […]

 • Laat je reactie achter