Kook

Relax Mama Ode-aan-de-Hollandse-Pot-weekmenu

Het weekmenu van deze week komt van Marloes. Persvoorlichter bij het Openbaar Ministerie en samen met Ronald heeft ze twee zonen (Bart van 9 en Mark van 6). Marloes houd van koken, dat zie je ook op haar insta. In dit weekmenu doet Marloes een ode aan de Hollandse pot. Wat wel fijn is, want ik vergeet die Hollandse pot nog wel eens in de weekmenu’s. De liefhebbers kunnen deze week dus hun hart ophalen.

Marloes: “Ik hou zelf van eten uit alle hoeken van de wereld, maar de mannen in huis zijn vooral dol op de ‘Hollandse pot’. Geef ze een stukje vlees, aardappelen en groenten en de borden zijn zo leeg. En gelijk hebben ze, want wat is er mis met simpel maar gezond en lekker eten uit eigen land? We vergeten onze eigen klassiekers misschien wel eens met alle culinaire invloeden uit andere landen. Daarom dit ‘Ode aan de Hollandse Pot‘-weekmenu.

Maandag: Stamppot raapstelen

Wij beginnen de week met een zomers stamppotje. Bart wil elke dag wel stamppot eten. Ook in de zomer. Raapstelen, die je net als andijvie rauw door de aardappelen stampt, is een echte voorjaarsgroente. Lekker fris en knapperig. Ze zijn nog net in het seizoen, bij de groenteman zag ik ze van de week nog liggen. Dit recept is lekker en vegetarisch:
Ik doe de walnoten er los bij, zodat de jongens kunnen kiezen of ze die erdoorheen willen.

Dinsdag: Oma’s groentesoep

Dinsdag is bij ons echt ‘drukke dinsdag’: we hebben allebei een lange werkdag, de kinderen gaan naar de BSO en sport, en zelf heb ik hardlooptraining ’s avonds. Daarom is het hier al jaren dinsdag-soepdag. Licht verteerbaar en snel klaar, want ik maak de soep vaak op maandag al als ik thuis ben. Deze week ga ik voor ouderwetse groentesoep. Ken je die geur van vroeger als je een kopje soep kreeg bij oma? Mijn kinderen eten dit ook vaak bij de oma’s en noemen dit dan ook ‘omasoep’. Ik heb online gezocht en dit recept is ongeveer zoals ik het van mijn moeder heb geleerd. Ik doe er vaak ook nog balletjes in (van 200 gram rundergehakt, zout, peper en nootmuskaat). We eten er simpel een volkoren stokbroodje bij, maar de soepstengels uit het recept lijken me ook lekker!

Woensdag: Bietjes, zalm en zoete aardappelfriet

We moeten echt vaker bietjes eten. We vinden ze allemaal heerlijk en je kunt er veel kanten mee op: door de risotto, in een salade met geitenkaas, of gewoon koken. Ik stoof ze meestal met appel, ui, azijn en boter. Ongeveer zoals in dit recept. Zalm koop ik meestal vers, maar diepvries kan ook prima! Ik leg de moten gewoon in een ovenschaal, peper, zout en dille erover en dan ongeveer 20 min op 200 graden in de oven. Omdat de zalm van zichzelf al vettig is, is invetten niet echt nodig, maar je kunt er nog wat olijfolie overheen doen. Ik doe er deze zoete aardappel frieten uit de airfryer bij zoals hier. Maar gebakken aardappeltjes of zilvervliesrijst erbij is ook lekker.

Donderdag: Draadjesvlees en appelmoes

Nu we thuiswerken, kunnen we dit soort gerechten makkelijker maken. Gewoon ’s ochtends de pan opzetten en meteen je aardappelen en groenten schoonmaken en klaarzetten, dan ben je ’s avonds snel klaar. Fijn, want Bart moet vandaag weer naar wielertraining. ‘Draadjesvlees’ (gestoofd rundvlees) is echt een klassieker. Je kunt het op allerlei manieren maken, maar ik maak het vlees meestal zo simpel mogelijk. Bijvoorbeeld zoals dit recept. Om er een zomers gerecht van te maken doe ik er sperzieboontjes en krieltjes bij. Ik stoom die gaar in een stoomkoker. Dat is echt een briljante aanschaf: je kunt er van alles in maken zonder ernaar om te hoeven kijken. Hoe relaxed is dat met kinderen die alleen maar bij je willen zijn, aan je been hangen, van alles vragen of ruzie krijgen tijdens het koken? Als je geen stoomkoker hebt kun je de boontjes en krieltjes natuurlijk gewoon koken.

Appelmoes à la Roland: We eten hier ook nog appelmoes à la Ronald bij: hij schilt eens in de zoveel tijd een paar kilo appelen en doet die in grove stukken in een grote pan met een bodem water. Dan koken met deksel op de pan tot de appelen zacht zijn, en stampen. Als je zoete appelen neemt zoals Elstar hoeft er verder niks bij! Puur appelmoes dus. We vriezen het in delen in. Zo heb je altijd verse en gezonde appelmoes in huis.

Vrijdag: Visje van de kraam

De Hollandse Nieuwe is al goedgekeurd door Bart en Mark. Gek op haring zijn ze! Waaruit maar weer blijkt: laat kinderen gewoon altijd alles proeven. Dan word je zelf ook soms verrast 🙂 We gaan relaxed het weekend in met een visje van de visboer: haring, makreel of een lekkerbekje op brood. Ik zet er bakjes komkommer, tomaatjes en worteltjes bij voor de jongens en voor Ronald en mij maak ik deze frisse salade.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Kabeljauw met groene groenten - Club van relaxte moeders 9 november 2021 at 19:27

    […] recept stuurde Marloes (moeder van Bart en Mark) jaren geleden in als succesrecept voor het boek Relax Mama in de Keuken. […]

  • Reageer Relax mama vega weekmenu (voor carnivoren) - Club van relaxte moeders 17 maart 2022 at 13:08

    […] geleden vroeg wat voor soort weekmenu ik zou maken scoorde ‘vegetarisch’ hoog. Zo vroeg Marloes om ‘vega voor vleeseters’ en Machie vroeg ‘vega waar de huiscarnivoor niks […]

  • Laat je reactie achter