Kook

COTTAGE PIE UIT DE MOESTUIN

Tijdens mijn bezoek aan Jamie Oliver vanwege zijn nieuwe boek VEG, vroeg ik wat volgens hem de foodtrends zijn voor de komende tijd. Zijn antwoord: ‘Pastry is coming back.’ Ik weet eigenlijk niet of een pie als deze ook onder pastry valt (want er zit geen deeg bij), maar.. het geeft wat mij betreft wel hetzelfde gevoel.

Er staat voor dit gerecht 2 uur. Mijn Relax Mama-tip daarbij is: bereid alvast wat de avond van te voren!

Dit heb je nodig voor 6-8 personen
  • 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 grote preien
  • 3 wortels
  • 500 g knolraap
  • 500 g knolselderij
  • olijfolie
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 kg aardappels
  • 40 g boter
  • 1 scheutje halfvolle melk
  • 1 ui
  • 1 tl Marmite
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 blik (400 g) groene linzen

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor tot 190 °C/gasovenstand 5. Doe het eekhoorntjesbrood met 600 ml kokend water in een blender. Maak de preien schoon en snijd ze in 2 cm brede ringen. Schil de wortels, knolraap en knolselderij, en snijd ze in ongeveer even grote stukjes. Schenk 2 eetlepels olie in een grote, zware ovenbestendige braadpan op matig vuur, ris er de rozemarijn bij. Bak de naaldjes 1 minuut, om ze lekker krokant te maken, en schep ze met een schuimspaan op een bord. Doe het komijnzaad en de gesneden groenten in de pan, voeg een snuf zeezout en zwarte peper toe en blijf 30 minuten regelmatig roeren.

Schil intussen de aardappels, snijd ze in grove stukken, kook ze 15 minuten in een pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn, en laat ze goed uitlekken. Stamp ze met de boter en melk tot puree, en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Snijd de ui in kwarten, doe de partjes met de Marmite en tomatenpuree bij het eekhoorntjesbrood in de blender, en maal alles fijn. Giet het mengsel in de pan met groenten en blijf 20 minuten regelmatig roeren en over de bodem schrapen, of tot het mengsel mooi donker en gekaramelliseerd is.

Doe de linzen (met vocht en al) erbij, breng aan de kook en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Verdeel de aardappelpuree over de groente en zet de pan 30 minuten in de oven, of tot de bovenkant licht goudbruin is en aan de rand pruttelt. Strooi er de krokant gebakken rozemarijn op.

Serveer met eenvoudig gestoomde seizoensgroenten – een echte topper!

In plaats van linzen gebruik ik soms ook borlotti- of witte bonen – allebei erg lekker.

  • Energie – 466 kcal
  • Vet- 12 g
  • Verzadigde vetten – 4,4 g
  • Eiwit – 14 g
  • Koolhydraten – 80 g
  • Suiker – 15 g
  • Zout – 0,8 g
  • Vezels – 13,7 g

Om het vegetarisch te maken moet je de parmezaan vervangen door vegetarische harde kaas.

© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 VEG) Photographer: David Loftus

Dit recept komt uit het kookboek VEG van Jamie Oliver. VEG staat vol gezonde, toegankelijke en betaalbare groenterecepten. Jamie wil je met dit boek ervan overtuigen dat groenten heerlijk en vullend zijn, en dat je met deze gerechten op je bord het vlees echt niet mist. 

Het boek kost €29,99 en is te koop in alle boekwinkels of hier online.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama weekmenu ft Jamie Oliver! - Club van relaxte moeders 27 september 2019 at 11:58

    […] helemaal worden volgens Jamie. Net als pastry en meer vegetarisch. Dus hé wees eens hip en maak deze cottage pie met groente. Misschien wel een dag voor uitkiezen waarop je echt de tijd hebt […]

  • Laat je reactie achter