Kook

Relax Mama ‘eat the rainbow’ menu

‘Ik probeer altijd de regenboog te eten in een week, variatie in kleur en in vitamines en zo. Misschien een idee voor een weekmenu,’ schreef Liesbeth me op Facebook. En dat vond ik mooie inspiratie voor het menu van komende week. Voedingsdeskundige Brenda Frunt gaf me ook al eens het advies ‘eat the rainbow’. Ze zei: ‘Probeer wekelijks alle kleuren van de regenboog voorbij te laten komen. En daarbij hoef je niet alleen aan de warme maaltijd te denken. Blauwe bessen door de kwark telt als blauw!’ Ik heb er in dit weekmenu in ieder geval een kleurrijke boel van gemaakt!

Maandag is paars: bietjesstamppot

In dit artikel op de site Mens en Gezondheid las ik dat verschillende kleuren van voeding ook verschillende effecten hebben op je gezondheid. Zo lees ik op die site dat paars voedsel aanzet tot creativiteit. Hoe wetenschappelijk dat bewezen is weet ik niet, maar het kan in ieder geval vast geen kwaad om deze eerste werkweek te beginnen met iets paarsigs. Nou kon ik niet heel veel voedsel verzinnen dat blauw of paars is, bietjes lijkt er nog het meeste op. Daarom beginnen we de week met een bietjesstamppot uit mijn boek Relax Mama in de keuken. Je vindt het hele recept in dit weekmenu.

Dinsdag is rood: Ziti al forno met gehaktballetjes

We beginnen met rood, dat is makkelijk. Iets met tomatensaus is altijd goed. Ik putte inspiratie uit mijn ode aan de rode saus die ik ooit schreef en daar haalde ik dit gerecht uit dat bekend is van de serie The Sporanos: ziti al forno. Aanradertje hoor!

Woensdag is groen: Broccolitaart en komkommer

Omdat ik in bovengenoemde artikel las dat groen voedsel kalmerend en rustgevend is, leek me dat een mooie voor halverwege de week en kan ik wellicht wat kalmerends gebruiken. Ik koos voor een gerecht waar Teun ook erg van houdt (wat ook al rustgevend is): dat is deze broccolitaart. Overigens zou deze spinazietaart ook kunnen. Beide geliefd bij Teun en beide groen. Om deze dag nog iets groener te maken, eten we er komkommer(salade) bij.

Donderdag is wit: Bloemkoolsoep

Bij wit heb je ook aardig wat te keizen: asperges, champignons, knoflook, kokos, pastinaak, prei, raapjes, ui, venkel. En bloemkool. Ik ga voor een bloemkoolsoep uit mijn soepspecial: deze van de Allerhande. Wel zin in bloemkool maar niet in soep? Ik maakte een paar maanden terug deze bloemkool special!

Vrijdag is oranje: wortelfrietjes en kibbeling

Vrijdag frietdag. Maar dan wel oranje. Deze wortelfrietjes kreeg ik een tijd geleden van meerdere van jullie getipt. Lekker frisse salade erbij (oke die is dan weer niet oranje) en wat dacht je van weer eens een portie kibbeling voor de vrijdag. Lekker toch?

Zaterdag: Regenboogsalade

Op zaterdag doen we gewoon alle kleuren. Met deze salade van Miljuschka.

Zondag is geel: Taco’s met garnalen en geroosterde mais

Geel als laatste. Die vond ik nog niet zo makkelijk. Denk aan: gele paprika, pompoen, mais, ananas, citroen. Citroen??? Dan denk je natuurlijk aan Jadis van de Lemon Kitchen. Dus dook ik haar site op en vond dit super lekkere recept met heel veel geel. Namelijk nast citroen ook ananas, en gegrilde maiskolven ernaast. Top idee. Oja, de tequila laat ik even weg uit het recept.

Dat was hem voor deze week. Ik hoop dat het je op ideeën heeft kunnen brengen. Fijne week allemaal lieve mensen!

 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Aanbieding schort en boek

Het Relax mama kookboek kun je in alle winkels kopen voor €12,50. Maar in de Shop van relaxte moeders heb je er voor slechts €2,45 extra hét keukenschort bij! Check hier deze speciale moederdagaanbieding, die ik gewoon lekker door laat lopen ;).

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Jantine 30 augustus 2019 at 21:57

  Nooit een restje rodekoolstamppot gezien? Gekookte rodekool wordt blauw als het afkoelt.

  • Reageer Elsbeth Teeling 31 augustus 2019 at 15:26

   Haha, ja ik dacht wel aan rodekool. Maar ik vond het nog iets te ‘winters’.

 • Reageer Easy peasy back to school menu - Club van relaxte moeders 27 augustus 2021 at 13:15

  […] niet echt origineel, maar in het kader van ‘eat the rainbow‘ wilde ik nog een rood gerecht op dit weekmenu. En een veilige keuze is dan toch tomatensoep. […]

 • Laat je reactie achter