Kook

11 fijne Bloemkool recepten

In onze supermarkt is de Hollandse bloemkool in de aanbieding deze week. Toen ik op Instagram vroeg naar lekkere bloemkool-recepten kreeg ik zoveel goeie suggesties binnen dat ik niet kon kiezen en dus maar besloot een bloemkool-special te maken. Voor iedereen die denkt dat bloemkool zacht gekookt moet worden en dat je dat alleen eet met gekookte aardappelen: think again! Bloemkool is hip & happening en op zoveel manieren heerlijk te maken. Ik hoop dat er iets voor je tussen zit.

Tip 1 van Madame Charlotte: Jami Oliver’s cauliflower Mac & Cheese

De eerste toptip komt van Madame Charlotte, die ook meewerkte aan mijn boek Relax Mama in de Keuken. Dus je snapt dat ik haar tips heel serieus neem. En zeg nou zelf: Mac & Cheese is altijd goed toch? Je vindt Jami’s recept hier. En als je het liever in het Nederlands leest hier, maar dat is wel een iets andere variant. Charlotte: ‘Wij maken hem zonder bacon, alle restjes kaas kunnen erdoor en als je geen crème fraîche hebt is volvette Turkse of Griekse yoghurt ook heel lekker. Wij houden ons eigenlijk allang niet meer aan het originele recept. We koken pasta en bloemkool roosjes samen in een grote pan. Afgieten en dan stampen met de pureestamper. Neem kleine pasta die blijft heel. Als de bloemkool goed fijn is, bloemkool, yoghurt of crème fraîche erdoor en véél kaas, royaal versgemalen zwarte peper en opeten!’

Tip 2 van Maaike: Crispy ‘bang bang’ bloemkool van HelloFresh

Terwijl ik deze top tien aan het maken bent komt mijn buurvrouw én kantoorgenoot Maaike binnen en die deelt heel enthousiast haar laatste Hello Fresh recept met me. En daarna krijg ik hem van nóg drie mensen getipt. Gelukkig vond ik het recept hier ook online!

Tip 3 van M: Bloemkooltaart van Ottolenghi

Ik was deze bloemkooltaart van Ottolenghi helemaal vergeten! Maar wij maakten hem ook al een keer, en die was inderdaad super lekker.

Tip 4 van Saskia: Vegetarisch butter ‘chicken’ van bloemkool

Saskia tipte dit vegetarisch recept van Foxilicious. Nu al zin in.

Tip 5 van Bianca: Bloemkoolpuree met bacon en kaas

Bianca tipte deze schotel. Hij staat op het Instagram-account van Getfitgirl, dus het is vast nog gezond ook :).

Tip 6 van Willeke: Bloemkool & kokos dahl van Susan Aretz

Susan Aretz is ook een oude bekende van de club. Voorheen had ze de site Smulpaapje. Tegenwoordig deelt ze alles onder haar eigen naam. Waaronder dit vegetarische milde Indiase recept.

Tip 7 van Joyce: Ovenschotel met bloemkool van Susan Aretz

En nog eentje van Susan Aretz! Deze komt uit haar eerste boek: Wat eten we vandaag. Je vindt hem ook hier online.

Tip 8 van Wietske en Saskia: nasi van bloemkoolrijst

Van bloemkool kun je met behulp van je keukenmachine natuurlijk ook rijst maken. of je koopt het kant en klaar, kan ook. Op de site van uit Paulines keuken vind je dit recept voor bloemkool-nasi!

Tip 9 van Marloes en anderen: geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkool is sowieso een goed idee. Ik maak dat zo:

  • verdeel de bloemkool in kleine roosjes en leg deze op een bakplaat.
  • kruid de bloemkool met een mengsel van kurkuma (1/2 theelepel), korianderzaad (1/2 eetlepel) en peper
  • verdeel wat boter over de roosjes
  • zet 15 minunten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Maar je kunt hem ook in plakken snijden, of in zijn geheel in de oven doen. yvonnen doet dat laatste en besmeert hem eerst met tahin,mosterd, Parmezaanse kaas. ‘Bizar lekker,’ aldus Yvonne.

En tot slot de geroosterde bloemkool van Jetske van den Elsen. Die doet het zo:

Tip 10 van Marieke: geroosterde bloemkool, kikkererwten en zoete aardappel met tahinsaus

Van Marieke kreeg ik deze link door. Het maakte me aan het watertanden…

Tip 11 van Suzanne, Wilma en anderen: Bloemkool kerrie soep

Tot slot een tip die ook veel binnen kwam: bloemkoolsoep. Bijvoorbeeld dit recept van de Familie over de kook.

  • Benieuwd naar de weekmenu’s van de club? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50. En dit fijne schort is te koop in de Shop van relaxte moeders!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter