Kook

Ziti al forno met gehaktballetjes

Ik leerde dit gerecht in Amerika kennen bij een fantastisch Italiaans restaurant. Maar toen ik het online ging opzoeken, begreep ik dat het zijn bekendheid niet alleen uit Italië heeft, maar ook omdat het regelmatig op tafel stond in de serie The Sopranos. Wat de oorsprong ook is, het is een heerlijk no nonsense pasta-gerecht dat bij ons thuis bij iedereen in de smaak viel. Een echte feel good schotel.

Dit heb je nodig:

  • 350 gram pijpjes pasta (ziti of een andere soort)
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 fles pastasaus, bijvoorbeeld deze Bertolli Basilico fles (690g), of zelfgemaakte saus
  • 2 bollen mozarella, in blokjes
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • verse basilicum

Voor de gehaktballetjes

  • 500 gr rundergehakt
  • 2 eieren
  • 50 gram paneermeel
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel oregano
  • Peper en zout

Zo maak je het

Maak eerst de gehaktballetjes: Meng alle ingrediënten goed en draai er kleine balletjes van (iets kleiner dan een pingpongbal). Bak de balletjes in een koekenpan in olijfolie en/of boter.

Zet ondertussen de oven aan op 200 graden.

Fruit in een ruime (hapjes)pan de ui en knoflook en voeg de pastasaus toe, eventueel met wat extra Italiaanse kruiden. Laat dit een kwartiertje pruttelen.

Kook de pasta ‘el dente’.

Doe alles bij de saus: de gekookte pasta en de balletjes en meng alles goed.

Schep dan de helft van deze pasta in een grote ovenschaal. Verdeel daarover de helft van de mozzarella. Schep daar de rest van de pasta overheen en daarover weer een laagje mozzarella. Bestrooi het met de Parmezaanse kaas.

Bak de schotel 30 minuten in de oven en garneer het als het klaar is met verse basilicum.

Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Bertolli.

Nog meer succesrecepten van andere moeders?

Dit recept is een succes bij mijn gezin. Benieuwd naar nog meer succesrecepten van andere moeders? Kijk dan eens in het boek Relax Mama in de keuken (pocketeditie). Dat is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het boek kost €12,50.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Ode aan de rode saus - Club van relaxte moeders 19 november 2022 at 08:05

    […] Toen ik een jaar geleden met Keet voor een skateboardwedstrijd in ‘the middle of nowhere’ in Amerika was, gingen we in die stad een paar keer naar hetzelfde Italiaanse restaurant. Ze hadden daar heerlijk eten, maar wat je ook bestelde het leek allemaal een beetje op elkaar vanwege hun speciale rode saus die ze overal overheen deden. Voor deze ode aan de rode saus besloot ik dan nog wat inspiratie op te doen op hun menukaart en zo kwam ik op het klassieke gerecht Ziti al forno. Een van oorsprong Napolitaans gerecht dat daar traditioneel op bruiloften wordt gegeten. Als je deze pasta uit de oven met gehakballetjes en kaas googelt, dan zie je vooral dat het bekend is van de serie The sopranos. Het is in ieder geval een heerlijk recht-toe-recht-aan-gerecht, dat bij mij thuis jubelend werd ontvangen. Ik maakte het volgens dit recept. […]

  • Laat je reactie achter