Relax

Wat lezen wij deze zomer?

Toen ik binnen de app-groep van ons bloggerteam vroeg wat iedereen deze zomer ging lezen was het antwoord van Michelle: ‘Hebben jullie allemaal tijd om te lezen op vakantie? 🤭’ Hoewel het niet voor iedereen is weggelegd in de zomer de rust te vinden voor een boek, is de zomer voor velen van ons toch wel hét moment om weer eens een boek te pakken. Dankzij mijn luisterboekenverslaving lees (=luister) ik gedurende het hele jaar wel veel, maar in de zomer vind ik het fijn om er ook echte fysieke boeken bij te pakken. En soms combineer ik dat met luisteren (’s avonds in bed bijvoorbeeld). Dus dan luister ik verder waar ik die dag in het boek gebleven ben. Lang verhaal kort: ik was wel weer op zoek naar tips voor nieuw leesvoer en gelukkig zijn we met zijn allen tot een fijne lijst gekomen. Hopelijk biedt het jou ook leesinspiratie!

Elsbeth leest: als de Hemel genoeg ruimte heeft

Elsbeth: “Afgelopen jaar las ik (oké, luisterde ik) al het boek Confettiregen van Splinter Chabot. Niet alleen een heel mooi boek, ook heel leerzaam vond ik om te lezen hoe het is voor (in dit geval) een jongen om zijn geaardheid te accepteren, wat voor een proces dat is. Dus toen ik dit nieuwe boek van Splinter getipt kreeg, was ik daar gelijk benieuwd naar. Als de Hemel genoeg ruimte heeft is een behoorlijk lijvig boek, dus helemaal fijn voor de vakantie. Het is een roman over twee vrienden die op veel vlakken elkaars tegenpolen zijn. Het gaat over ‘onvoorwaardelijke vriendschap, twijfel en eenzaamheid. Maar bovenal over verlangen en vrijheid.'”

Welke ik ook nog wil lezen is Diepdiepblauw van Nikki Dekker. Volgens mijn kantoorgenoot Saskia is dat namelijk (ook) een heel mooi coming of age verhaal over een meisje dat zichzelf nog aan het ontdekken is en ook haar geaardheid. De verhalende passages over deze naamloze hoofdpersoon worden afgewisseld met fragmenten over de zee en het leven onder water, wat mij juist niet zo aansprak in de omschrijving, maar wat volgens Saskia juist prachtig gedaan is. En als het over boeken gaat, ben ik het meestal met haar eens. Dus deze gaat ook op mijn lijstje!

Oja en iets van een totaal andere orde, maar wat ik hier sowieso nog wilde noemen: als je nog nooit een boek van de Australische Liane Moriarty hebt gelezen, doe dat dan deze zomer. Haar boeken zijn voor mij het ultieme vakantieleesvoer. Heerlijke pageturners! Check hier alle titels en begin bijvoorbeeld met Het geheim van mijn man.

Natanja leest: De grote cirkel

Natanja: “Ik lees deze zomer het boek De Grote Cirkel van Maggie Shipstead. Gelukkig zit ik 7 uur in de trein, en ik heb dus mooi de tijd om verslingerd te raken aan een verhaal en dat heel lang niet weg hoeven leggen (al zullen mijn kinderen het hier vast niet mee eens zijn, maar ach, dan geef ik hen toch ook een boek voor onderweg?).  ‘Een even spectaculaire als ontroerende roman’, las ik erover. En: ‘onwaarschijnlijk mooi, literaire pageturner.’ Kan niet misgaan, zou je zeggen. Laat dat tripje Londen maar komen!”

Sanne P. leest: Het weekend

Sanne: “Een jaar geleden schreef ik het blog Een ode aan vriendschap. De aanleiding was gitzwart, maar het besef dat we zo’n fijne vriendinnengroep zijn voelde warm en veilig, alsof het hartjes regent. Het weekend van Charlotte Wood gaat óók over vier vriendinnen. Een stuk ouder dan wij weliswaar, maar toch. Ze komen elk jaar een weekend samen. Voorheen om te feesten, maar nu om op te ruimen omdat één van hen is overleden. Het idee dat één van ons ooit overlijdt, daar wil ik nog niet aan denken. Maar aankomende vakantie ‘Een prachtige roman over vriendschap, frustraties uit het verleden en ouder worden, overladen met humor en overgoten met wijn’ – aldus een van de recensies – lezen, lijkt me heerlijk.”

Sanne leest: Wormmaan

Sanne: “Deze zomer ben ik erg benieuwd naar Wormmaan van Mariken Heitman. Ze won de Libris literatuurprijs en het boek werd in de Volkskrant omschreven als ‘gelaagd, rijk van taal en volstrekt origineel’. Het gaat over Elke, ze is zaadveredelaar. Ze kruist bestaande zaadrassen om er een nieuwe soort mee te kunnen maken. Daarnaast worstelt ze met haar vrouw-zijn. Ze wordt vaak voor een man aangezien. Ze realiseert zich dat zij gewassen vormt zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Als het boek dan ook nog omschreven wordt als ‘een ontroerende zoektocht inwaarts waarin dwergolifanten, erwten en de wording van een mens samenkomen’, ben ik al helemaal nieuwsgierig.”

“Ook wil ik graag Middernachtbibliotheek van Matt Haig tippen. Dat boek heb ik al gelezen, maar omdat ik het zo’n fijn boek vond, verdient het hier ook een plaatsje. Na een leven vol teleurstellingen doet Nora een zelfmoordpoging. Ze komt terecht in de middernachtbibliotheek, een plek tussen leven en dood, waar oneindige kasten met boeken staan. In die boeken staan haar andere levens beschreven, als ze op een bepaald moment een andere keuze had gemaakt. Ze krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar dat leven. Als ze bijvoorbeeld niet gestopt was met haar band of bij haar ex was gebleven. Het boek leest makkelijk en blijft spannend. Ik vond vooral het idee van die middernachtbibliotheek zo mooi en het zette me aan het denken. Hoe zou mijn leven anders gegaan kunnen zijn? Ook een tip van Elsbeth!”

Marloes leest: Daar waar de rivierkreeften zingen

Marloes: “Hij stond al een tijdje op mijn lijst, maar ik was de Zeven Zussen-reeks nog aan het binge lezen, dus was nog niet toegekomen aan de bestseller Daar waar de rivierkreeften zingen. Het is pas net zomer, maar ik ben vast begonnen en ik word vanaf het eerste hoofdstuk meegezogen in dit hartverscheurende, maar prachtig geschreven verhaal over een klein meisje, Kya, dat eenzaam opgroeit in de moerassen van North Carolina, Amerika. Ze leert van de natuur en de meeuwen zijn haar enige vrienden. Maar als ze in aanraking komt met twee mannen, leert ze ook een andere kant van de wereld kennen. Een van de twee mannen wordt dood gevonden en Kya wordt direct verdacht. Meer weet ik nog niet, maar ik ben erg benieuwd, dus ik duik nu dit prachtige boek weer in!”

Krissie leest: De reizigers op perron 5

Krissie: “Na een behoorlijk hectische tijd ben ik enorm toe aan vakantie. En daar hoort voor mij dit jaar een heerlijke feelgood roman bij! Ik kijk er nu al naar uit om in de achtertuin van ons pittoreske huurhuisje in de Ardennen de ene na de andere bladzijde te verorberen van De reizigers op perron 5. Of misschien ga ik er wel languit mee in de jacuzzi liggen (ja, die is dus bij de huur inbegrepen, whoehoe!!). Ik kan niet wachten om te lezen wat er zal gebeuren als Ilona, die iedere dag met de trein naar haar werk reist maar nooit met haar medereizigers praat, iets meemaakt waardoor deze groep totaal verschillende mensen ontdekt dat ze veel meer met elkaar gemeen hebben dan alleen een reis van A naar B. Met onbekenden praten lijkt misschien eng of ongemakkelijk, maar het kan soms je leven veranderen…”

Ingelise leest: Al mijn moeders

Ingelise: “Ik ben dol op boeken die iets met geschiedenis te maken hebben, van historische romans tot vertellende non-fictieboeken. En als ze gebaseerd zijn op persoonlijke en bijzondere (familie)geschiedenissen, ben ik helemaal meteen verkocht. Iedere zomer gaat er minstens een zo’n boek mee op vakantie. Dit jaar ben ik van plan om in ieder geval Al mijn moeders te lezen van Anita Terpstra, over het verhaal van haar oma en opa die opgroeiden in een plaggenhut in een Fries dorp. Ik heb al eens eerder een boek van deze schrijfster gelezen en vind dat ze mooi en kleurrijk schrijft, dus ik ben benieuwd hoe ik straks vanaf mijn luie stoel op een Franse camping wordt meegevoerd naar een wereld vol alchoholisten, redelozen en raddraaiers.”  

Lisa leest: daten is k*t

Lisa: “Daar ligt ie. Middenin de boekhandel, op een grote tafel met allerlei nieuwe verschijningen. De knalroze kleur van het boek in combinatie met de titel daten is k*t trekken mijn aandacht. Ik lees de achterkant van het boek, waarna ik mijn vriendin aankijk en zeg ‘Dit boek gaat over mij!’
Ik grap wel eens over mijn mislukte date-leven dat nu al vijf jaar duurt, met de woorden: ‘ooit ga ik er een boek over schrijven.’ Laura de Hoog is me voor geweest, en misschien maar goed ook. Het lezen van andermans date-leed is altijd leuker dan zelf met de billen bloot gaan. Dat met die billen bloot, doe ik wel op mijn volgende date. Als ik er nog ooit aan begin.”

Danielle leest: De kus van dabrowski

Daniëlle: “De kus van Dabrowski kwam op m’n pad toen ik zocht naar boeken en informatie over meer- en hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en een intens gevoel dat ik soms heb in dit leven. Het op waarheid gebaseerde verhaal dat ik lees op de achterkant, maakt iets in mij los. Zou dit boek ons- of vooral mijn proces kunnen helpen? Herken ik in mijn kinderen meer van mezelf dan durf te benoemen?
Misschien niet iets wat je kunt bestempelen als lichte zomerkost. Maar zo ben ik, daar hou ik van en ja. Daar laad ik wél van op.”

Ook boeken gaan luisteren?

Wil je ook wel eens starten met boeken luisteren? Via mijn persoonlijke pagina van Storytel kun je Storytel 30 dagen gratis uitproberen. En dus deze boeken voor niks lezen 😉. Luisterboeken zijn trouwens ook superfijn voor in de auto met kinderen! Zie hier het blog met tips voor leuke luisterboeken om samen te luisteren in de auto.

Oja, mijn boek Mom You Can kun je daar ook luisteren!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter