Lees, Relax

Ademloos op de achterbank (en voorin)

Uren in de auto zitten met kinderen op de achterbank. Je kunt ze natuurlijk de hele rit naar hun tablet laten kijken. Je kunt het ook actiever aanpakken met deze tien spelletjes voor in de auto. Maar ons favoriete tijdverdrijf op lange reizen is (ach ja, komt ze weer met haar stokpaardje) luisterboeken luisteren!

Wij begonnen jaren geleden uit pure noodzaak met luisterboeken, omdat we een kind hadden dat last had van wagenziekte. Een boek lezen, film kijken of spelletjes doen op een scherm ging gepaard met kans op een flinke spuugpartij, die vervolgens een stinkende auto en twee chagrijnige ouders tot gevolg had, dus dat zat er niet in. Luisterboeken bleken top. Ik heb mijn luistergeschiedenis eens opgevraagd bij Storytel en graag deel ik een paar titels waar wij kilometers lang plezier van hebben gehad! Ja, ik zeg wij want dit zijn titels die voor onszelf ook heel vermakelijk waren.

De serie Warrior cats

Warrior Cats is een fictieve boekenreeks voor kinderen van ongeveer 10 jaar. Deze heb ik zelf nog niet geluisterd, maar Teun is er thuis net aan begonnen en die is enhoutsiast. En dat is fijn, want in deze reeks zijn inmiddels al 15 boeken verschenen en er komen er nog meer aan. Dus grote kans dat we deze boeken deze zomer ook aan horen in de camper. Het gaat over de avonturen van wilde katten die in zogenaamde clans leven. De vier wilde kattenclans leven diep in het bos en houden zich strikt aan de krijgscode die is opgesteld door de voorouderlijke SterrenClan.

Hotel de grote L

Dit boek van Sjoerd Kuyper staat voor vijf en een half uur luisterplezier. Het gaat over de jongen Kos die samen met zijn drie zussen een hotel moeten runnen als zijn vader (en beste vriend) op een dag een hartaanval krijgt. Een moeder hebben ze al niet meer. Het boek is echt grappig, maar met een serieuze ondertoon. Want Kos wordt vaak niet begrepen en mist zijn vader. Wij hebben het boek geluisterd toen Keet 12 jaar oud was. Teun die toen bijna 7 was kon prima meeluisteren.

De gruwelijke generaal

Ik ben sowieso fan van de boeken van Jozua Douglas en ik zie nu dat er wel acht titels van hem op Storytel staan. De Gruwelijke Generaal beschrijft het leven in een bananenrepubliek met heel veel humor vanuit het perspectief van Rosa, de dochter van president Fernando. Fernando is in zijn eentje de baas in het kleine landje Costa Banana. Als het landje wordt bedreigd met een staatscoup door generaal Sjasliek, is Rosa de enige die doorheeft dat er gevaar dreigt. Dit boek biedt je vier uur en 27 minuten luisterplezier. Ook deze luisterden we toen Keet 12 jaar oud was.

Harry Potter

Harry Potter heeft geen toelichting nodig natuurlijk. Als je nog niet begonnen was aan deel 1 van deze serie dan is deze vakantie misschien wel het moment? Boek 1 is goed voor ruim 9 uur luisterplezier!

Ronja de roversdochter

Dit boek is van een heel ander kaliber: mooi, mythologisch, stoer, meeslepend en sprookjesachtig. Dit is echt zo’n titel waar ik altijd al van gehoord had, maar die ik zelf niet gelezen had. Dat we hem nu konden luisteren was voor mij een feestje. En hé, de kinderen vonden het ook nog leuk ;). Voor je het weet ben je vijf uur en een kwartier verder.

Oma Boef

Een boek over Ben van elf en zijn saaie oma waar hij iedere week heen moet. Tot Ben ontdekt dat die oma helemaal niet zo saai is, maar een internationaal gezochte juwelendief. Fijn boek voor ruim drie uur luisteren.

Oorlogswinter

Vorig jaar reden wij op 4 mei terug van wintersport in Tignes, Frankrijk. Een flink eind rijden in één dag en dat op de dag van de dodenherdenking. Henno en ik vonden het opvoedkundig een uitermate goed idee om Oorlogswinter te gaan luisteren. Voor de toen achtjarige Teun was het niets en hij ging met zijn koptelefoon op liedjes van The Beatles luisteren. Keet deed wat meer haar best, maar ik gok dat ze het tekstgebruik en de stem wel wat ouderwets vond. Henno en ik zaten in ieder geval aan de boxen gekluisterd om deze klassieker van Jan Terlouw te luisteren.

En dan nog deze

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wij luisterden verder nog: Timo en de oppasninja, verschillende boeken van Dummie de mummie en Superjuffie. Ons laatste gezamenlijke luisterboek was Wiplala. Maar goed als je eenmaal bezig bent dan krijg je vanzelf luistersuggesties en kun je zoeken op leeftijd.

Of luisteren voor het slapengaan

Overigens luistert Teun nu ook vaak nog even een luisterboek voor het slapengaan. Dan luistert hij bijvoorbeeld graag de Leven van een Loser-boeken (of kinderhorrorboeken zoals Goosebumps of Five Nights at Freddy’s. Maar ik vrees dat dat niet echt een pedagogisch verantwoorde tip is).

Deze zomer luisterboeken uitproberen? Dat kan gratis!

Luisterboeken kun je op verschillende manieren luisteren. Wij startten ooit met cd’s met luisterboeken (zo luisterden we Pluk van de Petteflat en Heksen van Roald Dahl), je kunt luisteren via de Luisterbieb en ik geloof zelfs via Spotify. Maar zoals ik in mijn inleiding al zeg: wij luisteren via Storytel. Omdat mijn eigen boek nu ook op Storytel staat kun je via mijn persoonlijke pagina op Storytel 30 dagen gratis uitproberen. (Daar vind je ook nog een paar extra boekentips van mij).


Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Wat lezen wij deze zomer? - Club van relaxte moeders 4 juli 2022 at 10:39

    […] voor niks lezen 😉. Luisterboeken zijn trouwens ook superfijn voor in de auto met kinderen! Zie hier het blog met tips voor leuke luisterboeken om samen te luisteren in de […]

  • Laat je reactie achter