Lees, Relax

Combineren kun je leren

De sexappeal van een zak aardappelen en nog rondlopen in je zwangerschapsbroek? Ik wilde het niet meer en besloot daarom om hulp in te roepen van stylist Yolande Avé. Lees hier hoe ik op dat idee kwam.

De grote dag is aangebroken waarop Yolande naar me toekomt. Ik vind het best spannend, maar na vijf minuten zitten we aan de thee en luister ik aandachtig naar hoe ze uitkeek naar de dag dat ze vijftien werd, omdat ze toen eindelijk in een winkel mocht werken. Ze is echt heel erg leuk en dat is prettig, want we hebben het over persoonlijke onderwerpen. Over hoe je zelf in de loop der jaren verandert en dat je kleding mee verandert.

Als we naar de slaapkamer verhuizen om mijn kledingkasten uit te mesten, wordt ze strenger. Haar methode doet me soms wat aan de opruimgoeroe Marie Kondo denken met haar bekende uitspraak Does it spark joy?
“Als je er niet echt blij van wordt, kan het weg. Voel je je op je allerbest als je dit aan hebt? Als het antwoord ‘nee’ is, waarom zou je het dan dragen? Waarom zou je die concessie doen?”
Yolande lacht als ik een stapel uitgelubberde, goedkope H&M-shirtjes uit de kast haal. “Gewoon, handig voor op vakantie,” zeg ik een beetje verontschuldigend, want deze shirtjes hebben nog nooit joy gesparkt.
“Je bent niet de enige,” stelt ze me gerust, “vrijwel iedereen heeft zo’n stapel. Maar waarom zou je er op vakantie niet ook leuk uitzien?” Ik kan er niet zo veel tegenin brengen en gooi de hele stapel in de gang.

Yolande zegt een paar dingen die ik heel logisch vind. Dat ik bijvoorbeeld wel kan zeggen dat ik geen modepopje ben, maar dat ik toch gevoelig ben voor het modebeeld om me heen. “Zo deden vrouwen een tijdje hun broek in hun laarzen, dat zie je nu niet zo veel meer en omdat je het niet meer om je heen ziet, doe je het zelf ook niet meer. Dat is onbewust toch van invloed.”
Daarnaast vergelijkt ze moeilijke ‘kleders’ en moeilijke eters met elkaar. Mensen die niets lusten kiezen altijd hetzelfde op de menukaart en moeilijke kleders blijven zich hetzelfde kleden. Ik denk aan alle verwassen tricot jurkjes die in mijn kast hangen en aan vervanging toe zijn. Yolande haalt ook een paar wijsheden onderuit. Dat kleuren altijd terug moeten komen, bijvoorbeeld. Haar beste tip is om bij het maken van combinaties de kledingstukken echt tegen elkaar aan te leggen, dan zie je meteen of het kan. Zo kom je ook op combinaties die je in je hoofd nooit bedacht zou hebben. Yolande zet een paar nieuwe setjes voor me op de foto. Die kan ik later nog eens bekijken.

dsc_1603

In de gang is ondertussen een Mount Everest aan kleding en schoenen ontstaan. Ik denk aan de kofferbak vol vuilniszakken die ik een paar weken geleden naar de kringloop bracht. Hou ik wel nog iets over straks? Maar ik ben het eens met de regel van Yolande: voel ik me er fantastisch in? Ik heb toch heel veel kleding waar ik me niet op mijn allerbest in voel.

img_6775

In mijn kledingkast zijn er lades helemaal leeg. Dat betekent dat we toe zijn aan deel twee van deze dag: nieuwe kleren kopen! Yolande heeft een paar winkels voor me uitgezocht. Het winkelen is heerlijk luxe. Als een echte persoonlijk styliste weet ze nu tot op het kleinste spaghettishirtje wat er in mijn kast ligt en ze weet wat mijn smaak is. “Je bent best consequent in welke kleuren je mooi vindt en die passen ook bij elkaar. Dus je kunt er best op vertrouwen dat wat je in de winkel pakt, dat dat ook past bij de kleren die je thuis hebt liggen.” Dat vind ik een geruststellend idee. Het preventief kopen van complete setjes in de angst dat ik thuis geen geschikte combi kan maken, is dus niet meer nodig. Maar nu laat ik Yolande lekker voor me lopen. Ik sta in een pashokje alles uit te proberen, terwijl Yolande heen en weer loopt met een arm vol kleding. Ik voel me een beroemdheid.

Ik slaag uiteindelijk het best bij Keizerin en Sissy Boy, waar Relax Mama zelfs op de toonbank lag. Geen wonder dat die winkel bij me past. (En nee, ze sponsoren mij niet, was het maar zo.)

dsc_1613

’s Avonds show ik alle aanwinsten aan mijn lief. Die iedere keer goedkeurend knikt, al vraag ik me af of hij het gemerkt had als ik die bloemenrok van een aantal jaar oud had aangetrokken.
Ik krijg van Yolande een stijlpaspoort toegestuurd met daarin de belangrijkste info van de dag nog eens op een rijtje. De hele dag heeft me een enorme boost gegeven, van álle kleren die nu in mijn kast liggen word ik erg blij. En die zwangerschapsspijkerbroek is weg. Mijn zusje zal trots op me zijn.

Tips van Yolande Avé:

1) Om inzicht te krijgen in je kledingstijl is het slim om een moodboard te maken en bij te houden op Pinterest. Hoe meer beeld je verzamelt, hoe duidelijker het ineens wordt wat je aanspreekt. Zo kan je wel vinden dat je meer kleur moet dragen, maar als je moodboard hoofdzakelijk zwart is, is zwart gewoon je ding. Ga ervoor!

2) Een tip voor iedereen: draag je (eventueel losse) top IN je broek. Trek ‘m niet strak over je heupen naar beneden. Dit hebben we allemaal aangeleerd, maar het zorgt er alleen maar voor dat je nog beter kan zien hoe breed je heupen zijn, hoe vol je bovenbenen en hoe dik je billen. Echt waar! Draag je top in je broek! Je topt stopt daarmee op een smaller punt van je heup en bil (zodat ze nog maar zo smal lijken) en daarnaast zie je meer van je benen, wat je optisch langer en dus slanker maakt.

3) In plaats van ’s ochtends onder de douche te bedenken wat je aan trekt kun je beter voor je kast gaan staan. Kies het kledingstuk wat je die dag graag wilt dragen en houd dat kledingstuk langs al je andere kleding. Zo ZIE je veel meer nieuwe combinaties ontstaan dan dat je in staat bent in je hoofd te bedenken. In je hoofd val je terug op de bestaande combi’s en kun je je alleen maar de kleding herinneren die je recent gedragen hebt. Ga maar na: als je in een pashokje staat en je probeert te bedenken waar je die nieuwe blouse allemaal mee kunt combineren, kun je je bijna niet herinneren wat je thuis hebt, toch? 

4) Doe geen concessies meer: je moet van elk kledingstuk hartstikke blij worden. Blij omdat het megalekker zit, blij omdat het hartstikke mooi is en blij omdat je, als je in de spiegel kijkt, de vrouw ziet die je wil zien. Je hoeft niet voor minder te gaan! 

schermafbeelding-2016-11-11-om-13-45-45Club van Relaxte Moeders-feestje!

Vrijdag 25 november vieren we feest! Omdat de site een jaar geleden de lucht in ging. Omdat we zo’n leuke club zijn samen. Omdat het leuk is om elkaar eens in het echt te zien en gewoon… omdat het vrijdag is. We gaan columns voorlezen, de grote Relax Mama-quiz spelen, er zijn prijzen, muziek, wijn en sapjes, en een heleboel gezelligheid met bekenden van de club. Kom je ook? Lees hier meer.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter